Závod juniorů vloni ovládl tým Auto Eder, juniorská záloha World týmu Bora-hansgrohe. První projel cílem sólově tehdy 18ti letý Belgičan Cian Uijtdebroeks, který následně podepsal na tři roky do dospělého týmu Bora-hansgrohe. Letos už stačil za tento tým nejvyšší divize odjezdit 14 závodních dnů a vyjezdit si 35 UCI bodů za 7. místo v Per Sempre Alfredo (1.1), který vyhrál Marc Hirschi. Krom toho se výrazně zviditelnil hned v následujícím etapáku Settimana Coppi e Bartali, který byl nucen kvůli pádu opustit ze 7. místa před poslední etapou. Ten samý tým, tedy Auto Eder, do něhož před letošní sezónou přestoupil vítěz loňské GPWB v kategorii kadetů Martin Bárta, je přihlášen i k 2. ročníku.

Martin Bárta ze Stadionu Louny, vítěz GPWB 2021 v kategorii kadetů

Grand Prix West Bohemia je dvoudenní akce. V sobotu 30. dubna se jede v plzeňském areálu SK Rapid Na Lopatárně kritérium. Kadeti v závodě na 30 okruhů, tzn. celkem 33 km, startují ve 13 hodin, o 1,5 hodiny později je vystřídají junioři, kteří si dají 50 okruhů, tedy 55 km. Jde pochopitelně o užitečný předkrm před hlavním nedělním chodem.

Sobotní kritérium je spíše na rozjetí. Chtěli jsme pro týmy, které přijedou z větší vzdálenosti, aby využily víkend naplno a malinko se rozkoukaly, protože tam bude téměř stejné obsazení jako v neděli,“ objasňuje smysl sobotního kritéria generální manažer RKCA Petr Kubias.

Stupně vítězů kategorie kadetů: zleva Richard Kobr, Martin Bárta, Stanislav Pátík

V neděli v 10 hodin tedy odstartují v Kyšicích u Plzně do 7 okruhů přes Červený Hrádek, Dýšinu a Chrást zpět do Kyšice kadeti. Čeká je 85 km na hodně zvlněném okruhu s převýšením 208 metrů v každém okruhu, tzn. celkem 1456 výškových metrů. Nejnáročnější stoupání přicházejí na řadu v každém okruhu jednak od 4. km, které je dlouhé 1,25 km a přináší převýšení 55 metrů, a jednak. na 11. km, které je dlouhé 1,1 km a představuje výšlap o 41 metrů výš. Nejsou to jediná stoupání na trase, klasickou rovinu na okruhu téměř nenajdeme. Novinkou oproti prvnímu ročníku je vypsání vrchařské prémie ve stoupání za Kyšicemi.

Ve 14 hodin pak odstartuje zlatý hřeb dvoudenního programu, závod juniorů. Jede se na totožném okruhu, akorát že se pojede 11x, což představuje 133 km. V aktuální startovní listině najdeme kromě domácích týmů 13 zahraničních. A to z Nizozemska, Německa, Chorvatska, Polska, Maďarska, Slovenska a Bulharska. Z domácích se představí pochopitelně Roman Kreuziger Cycling Academy, dále SKC Prostějov, ASC Dukla Praha, Mapei Merida Kaňkovský, TJ Favorit Brno, Kovo Praha a dva Mix týmy. Povinností je postavit minimálně 4 a maximálně 6 závodníků.

Souboj o druhé místo v kategorii juniorů vyhrál Luis-Joe Lührs před Adamem Seemanem ze Stadionu Louny

Zájem zahraničních týmů je velký, sice se některé reprezentační celky omluvily kvůli důležitým domácími závodům, ale nahradily je jiné. Organizátoři předpokládají, že by na startu mohlo být kolem 25 týmů a z toho více jak polovina ze zahraničí.

Termín GPWB jsme se snažili naplánovat tak, aby nebyl v kolizi s větším množstvím závodů v Evropě.  Společně se Svatoplukem Henkem, šéfem organizačního týmu Závodu míru juniorů, jsme se shodli, že by se reprezentační týmy z našeho závodu plynule přesunuly do Terezína na tento tradiční a ve světě velmi ceněný etapový závod,“ komentuje užitečnou návaznost obou akcí Petr Kubias, sám bývalý profesionální cyklista v týmu PSK Whirpool-Author.

Cian Uijtdebroeks

Závod bude vysílán přímým přenosem online, v místě startu a cíle bude možno průběh závodu sledovat na velkoplošné obrazovce. „V letošním roce se pokusíme posunout livestream o stupeň výše. Bude k dispozici živé studio a press zóna pro rozhovory,“ dodává Petr Kubias a k organizaci ještě doplňuje: “V těchto dnech dokončujeme veškeré přípravy včetně partnerství se sponzory. Povolení máme již všechna, takže se můžeme zaměřit na zkvalitnění zabezpečení trati. Oproti loňským covidovým restrikcím letos počítáme s diváky, zejména v prostoru startu a cíle připravujeme zázemí pro občerstvení. Vylepšili jsme i vzhled cílové rovinky.“

Širší domácí cyklistická mládežnická základna příliš možností porovnat se s kvalitní zahraniční konkurencí nemá. A jak známo, jen náročné podmínky vytvářejí podstatný předpoklad k růstu výkonnosti a to ve všech směrech: fyzicky, technicky, takticky i psychicky.

Porovnání se v přímé konfrontaci s vysokou kvalitou zahraničních týmů je po naše cyklisty nenahraditelná zkušenost,“ zdůrazňuje na závěr hlavní smysl Grand Prix West Bohemia ředitel závodu Petr Kubias.