Pavle, i v našem kalendáři závodů jsem letos na 20. 5. zaregistroval nový závod s až mystickým názvem  Gravel Sudomír. Co stojí za jeho vznikem i názvem? 

Pavel Černý: Vznik i název jde ruku v ruce. Současný fenomén gravel už asi nemá význam protřásat. Loni se jelo i první mistrovství světa s hvězdnou účastí a nedávno třeba ohlásil svůj comeback Alejandro Valverde, a to na gravelu. A loni, když jsem ze svého výběru osmi všemožných kol, od silničního, xc, trail, fatbike a tak dál najel cca 70 % kilometrů a času na novém gravelu, tak jsem i já sám pochopil tu oblibu, možnosti a zároveň si řekl, že by bylo fajn se tedy podělit o tu parádu ježdění na gravelu i v tom našem vinařském jihomoravském regionu, na pomezí Slovenska, kam také jezdím, se stejnými nadšenci, blázny, fajnšmekry, chrťáky, či  jak se nám ještě říká.

Chtěl jsem udělat kultovní závod, dát tomu nějakou úroveň, zázemí, zajištění, prostě udělat to se stejným profesionálním přístupem, se kterým se snažíme dělat s Jakubem i svou civilní práci. A kamarád Jakub Kratochvíla to viděl stejně. Navíc, Jakub v minulosti dělal profesionální silniční cyklistiku a já taky nějaké zkušenosti s organizací silničních závodů na úrovni republikových šampionátů mám.

A proč Sudomír? Název odkazuje na zakladatele malebné obce Sudoměřice. Sudomír byl kancléřem krále Přemysla Otakara II. a kolem roku 1261 tuto obec založil. Takže myslíme, že si Sudomír zaslouží být nejen v názvu , ale i v logu závodu a taky na parádních 3D medailích, které připravil kamarád z reklamní agentury Motičák. Navíc, to spojení Gravel Sudomír nám zní takovým bojovným espritem.

Pavel Černý (vlevo) a Jakub Kratochvíla. 

Takže závod je výlučně pro kola kategorie gravel?

Jakub Kratochvíla: Nene, nejsme ve fázi, kdybychom to museli takto selektovat. Nicméně, trať je koncipována primárně pro tuto kategorii, na horském kole to na ní tolik nepofrčí, taky asi budou chyběti ty správné rychlé převody. 

Jakube, chápu tedy dobře, že ty jsi dodal Pavlovi a vašemu závodu trochu zkušeností z profesionální cyklistiky?

JK: Tak nějak. Z pozice bývalého silničního závodníka a i současného rozhodčího cyklistických závodů, vím, co by se mi na takových závodech líbilo, co by cyklisté ocenili a konzultoval jsem to i s řadou současných závodníků. Jsou to širší cesty, které umožní i hákové pojetí závodění, nenáročný profil, dokonalé značení, bezpečnost na trati a profi pořadatelské zajištění. Singltrekové pojetí, které známe z řady MTB závodů, není pro gravel to pravé ořechové. A když k tomu přidáme ta krásná místní „toskánská“ panoramata, mohla by z toho být gravel nirvána!  

Oba jsme se snažili aby náš závod korespondoval se současným pojetím světových gravel závodů. Do budoucna možná i více natáhneme délku (pojede se okruh 11km okruh, celkem čtyřikrát, pozn. redakce) ), v tomto krásném prostředí je řada možností kam. Nevylučujeme anii natažení trati opravdu až do moravského Toskánska. Přes Ratíškovice na Šardice, Hovorany, Mutěnice… Na druhou stranu je pak krásná slovenská Zlatnická dolina, s nadšenou partou bikerů kolem rodiny Hertlů ze Skalice, kteří mají s pořádáním závodů již bohaté zkušenosti. Ale to je vše o kvalitním zajištění, zabezpečení  trati, tedy i finančně náročnější a to už chce silného finančního partnera. Uvidíme, dáme i na názory a přání závodníků. Řada jich nám říká, že se jim takovéhle pojetí gravel kritéria, líbí více.

A taky jsem se ujal i IT a grafických záležitostí tohoto závodu, webu, registrace a tak dál, když už mne Pavel postavil před hotovou věc - že závod bude v Sudoměřicích (smích).

Proč tedy Sudoměřice? Ty jsi Pavle, pokud vím ze stejně malebné vinařské i folklórem proslavené Strážnice ,a ty Jakube z podobně známých Ratíškovic. Navíc, oba vás pracovně spojuje Brno. 

PČ: Sudoměřice pro mne byla jasná první volba. Jak jsem různě na tom gravelu lítal, tak jsem jezdil i  přes Sudoměřice, kde jsem míjel krásný areál obecních sklepů Starý potok, který slouží i jako penzion, společenské centrum s krásným zázemím i na posezení po závodě, pódiem... No a naproti míjíte krásné vinné sklepy, kde jsou také i další penziony a to už pak prolítáte potokem, kolem rybníku a po slovenské hranici míříte do strážnických a petrovských vinohradů, gravelových rájů. Z vinohradů pak lze, jak se na správný gravel sluší, zpět do Sudoměřic využít i kousek asfaltové cyklostezky. A Jakubovi se lokace taky líbila.

Takže zbývalo “jen“ oslovit místní představitele obce s naší myšlenkou a doufat ve stejné nadšení. A to se dostavilo! Jak ze strany starosty, pana Františka Mikésky, tak místostarosty, pana Roberta Šrédla, se nám dostalo a dostává maximální podpory, spolupráce a poskytnutí skvělého zázemí. Líbí se jim možnost představit obec i jinak, než jen jako vinařskou, historickou a kulturně velmi tradiční, ale i jako sportovní, více napojenou i na cykloturistiku a přilehlý Baťův kanál.

Nebo zbláznit do kol některé děti a možná vychovat další nástupce místních rodáků, ze sjezdu na horských kolech známých bratrů Hynčicových. Tuto myšlenku jsme se rozhodli podpořit i uspořádáním doprovodného programu, dětského závodu, určeného zejména pro děti místní a okolní obce a města. Toho se rád chopil, také dobře v cyklistických sférách  známý organizátor, zejména sjezdových disciplín, Zdeněk Florián se svou partou.

Chyběl už tedy jen souhlas majitelů vinic a komunikací, města Strážnice, obce Petrov, potažmo na vinicích hospodařící Žerotín a.s., kteří neměli při dodržení pravidel úcty k přírodě a informovanosti vlastníků, námitek. Strážnice k závodu dodala navíc zajištění místnímu hasiči a taky zde mám řadu kamarádů, kteří rádi pomohou. Navíc, lokalita se velmi líbila i Pavlu Žákovi z Morkovic, který dělá léta na řadě nejen cyklistických závodů měření, registraci, výsledkový servis a podobně a sám úspěšně aktivně na kole závodí. Loni jsem jel u nich v Morkovicích i jeden z prvních gravel závodů u nás a Pavel Žák tenkrát říkal, že dle jeho představ by to ale mělo být širší, rychlejší a hákové závodění. Tak jsme mu to tady tak udělali.

Nedávno se mluvilo o vznikajících gravel sériích. Jste součástí nějakého?

PČ: Sledujeme to, ale popravdě, nenašli jsme zatím nic sjednocujícího, ani s našim pojetím, ani mezi závody v sériích. V řadě případů je to přiřazení kategorie gravel k MTB závodům, nebo gravel na MTB trati. My to chtěli dělat trochu jinak.Ale abych nekřivdil třeba skvělé Gravel Blinduro sérii, to je zase trochu jiné pojetí gravelu, mající své příznivce. Gravel segment se u nás prostě v tomhle ještě profiluje a vyvíjí. Uvidíme, s kým v tomhle najdeme v budoucnu společnou řeč. Úvodním ročníkem se tedy snažíme zaujmout lokalitou, zajímavou tratí, úrovní organizace a zázemím. V neposlední řadě i atraktivními finančními výhrami a hodnotnými cenami.

Více se dozvíte na gravel-sudomir.cz.