První díl etapového silničního závodu, odehrávajícího se na jihovýchodě Číny, se uskutečnil na třech 45 km dlouhých rovinatých okruzích s jedním malým stoupáním, které nemělo ani 100 metrů převýšení, takže bylo zřejmé, že dojde na hromadný spurt. Zpočátku, jak už to na takových závodech bývá, odjela menší skupinka o třech lidech, mezi nimiž k radosti českých fandů i týmu CCC byl Josef Černý, který si společně s kolegy z úniku: Mikkel Honorém (Deceuninck) a Ryan Mullenem (Trek) dělil body na sprinterských a „vrchařských“ prémiích. Zhruba 40 km před cílem byla skupinka dojeta, ale Josefa tahle aktivita vynesla na průběžné 3. místo jak v bodovací, tak vrchařské soutěži. Ovšem jsme na samém začátku, takže zůstane zatím nohama pěkně na zemi.

„Etapa se jela na širokých silnicích s výborným povrchem, a co mě hodně překvapilo: oproti mým předešlým zkušenostem se závody v Číně fandily kolem trati tisíce diváků, takže atmosféra byla výborná,“ pochvaluje si Petr Vakoč, který stejně jako všichni naši čtyři cyklisté dojel ve shodném čase s vítězem, kterým se po dramatickém spurtu stal Fernando Gaviria před Pascalem Ackermannem a Matteo Trentinem.

„Poté, co byl únik zlikvidován, jsme se v týmu snažili odjet v nějaké malé skupince, což se ale nezdařilo, takže jsme se v závěru zaměřili na vytvoření dobré pozice pro Davide Martinelliho, který nakonec skončil na 7. místě. Takže nic extra úspěch, ale dobrý týmový výkon,“ doplňuje Petr detaily ze „zákulisí“ týmu Deceuninck – Quick Step.

Zítřejší druhá etapa bude mít obdobné parametry jako dnešní, takže se nedá očekávat nějaké velké drama a v závěru zase souboj sprinterů.

„Po příletu jsem se pár dnů necítil úplně nejlépe, je tu dost teplo a vlhko, takže dnes jsem neměl úplně nejlepší pocity. Ale po etapě už je to lepší, doufám, že se i zítra dobře rozjedu, abych byl co nejlépe připraven na 3. etapu, kterou jsem si tady vybral pro nějaký dobrý výsledek, případně 4. etapu, která končí na kopci a obvykle se tu rozhoduje o celkovém pořadí,“ doplňuje Petr Vakoč zprávu z první etapy tohoto posledního WT závodu sezóny.

[iframe|https://www.procyclingstats.com/widgets/result.php?id=210079&k=pp6Rs9UIP9BZ&p=5b23222f4c]