Boj o dlouhý únik byl v etapě vhodné pro uprchlíky poměrně dlouhý, dostat se do vedoucí skupiny se snažil i mistr úniků Thomas De Gendt (Lotto Dstny), nakonec však peloton nechal ujet jen tři jezdce, kterými byli Gleb Brissenskij (Astana Qazaqstan), Julien Bernard (Trek-Segafredo) a Tom Bohli (Tudor). Tato trojice si vytvořila až pětiminutový náskok, zatímco na čele hlavního pole se střídaly celky Soudal Quick-Step, Bahrain Victorious, Ineos Grenadiers a Jumbo-Visma.

Jumbo postupně stahovalo vedoucí trio a zároveň se 30 kilometrů před cílem zbavilo i lídra závodu Ethana Vernona (Soudal Quick-Step). Zdálo se, že v náročném kopcovitém profilu nemůže vpředu vydržet žádný ze sprinterů. O chvíli později byli dostiženi i zbylí uprchlíci a Jumbo pokračovalo v udávání tempa i ve stoupání 2. kategorie Col de la Tourne. Utrhnout Ethana Haytera (Ineos Grenadiers) se jezdcům ve žluto-černých trikotech nepodařilo a bylo tedy jasné, kdo bude favoritem případného spurtu.

Jenže v cestě mu stálo ještě jednou stoupání Le Communal (3. kategorie) a krátký výjezd neklasifikovaný výjezd s vrcholem pouze 5 kilometrů před cílem. Už 12 kilometrů před cílovou páskou se začalo nastupovat, zkusil to i Michael Woods (Israel-Premier Tech), ale byl pokryt soupeři. Aktivní byli Matteo Jorgenson (Movistar), Thomas Gloag (Jumbo-Visma) a Oscar Onley (DSM), jenže peloton se neroztrhal. Magnus Cort (EF Education-EasyPost) odpadl, což ještě víc nahrálo Hayterovi. 

Útočilo se i ve sjezdu a na rovině před cílem. Zkusili to například Ion Izagirre (Cofidis), Juan Ayuso (UAE Emirates) a Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Nikdo neunikl a na čelo najel Egan Bernal (Ineos Grenadiers) pracující pro Haytera. Po výborném střídání předal vedení týmovému kolegovi Jhonatanu Narvaezovi, který rozjel Hayterovi výborný spurt, i když na tom byl dlouho sám.

Hayter neměl ve spurtu žádnou konkurenci, poslední metry před páskou nemusel šlapat a mohl slavit druhé letošní vítězství. Pro druhou příčku a šest bonusových sekund si dojel Ayuso, třetí skončil Romain Bardet (DSM) a čtvrtý Matteo Sobrero (Jayco AlUla). Josef Černý (Soudal Quick-Step) dokončil v grupetu se ztrátou přes 13 minut. Šanci zajet dobrý výsledek bude mít už zítra, v individuální časovce na 18,75 km v Châtel-Saint-Denis

Čtyřiadvacetiletý Hayter se oblékl do žlutého dresu lídra celkového pořadí, před Tobiasem Fossem (Jumbo-Visma) a Rémim Cavagnou (Soudal Quick-Step) vede o 6 sekund. Ayuso poskočil na čtvrtou příčku, ztrácí 11 sekund a ze špičkových vrchařů je na tom nejlépe.

Nemoci řádí v pelotonu Okolo Romandie i třetí den závodu, do etapy nenastoupili Sean Quinn (EF Education-EasyPost) a James Knox (Soudal Quick-Step a v průběhu závodu musel vzdt taky Kévin Vauquelin (Arkéa-Samsic).