Hemoroidy neboli hovorově řečeno hemeroidy jsou křečové žíly v oblasti konečníku. „Jejich úkolem je uzavírat konečník a bránit samovolnému úniku střevních plynů a stolice. Hemoroidy máme všichni. Ale to, co nás trápí, je jejich zánět a zvětšení,“ říká MUDr. Soňa Hořínková, proktoložka z Nemocnice TGM Hodonín. Pokud k nim dojde, cítíme pálení, svědění a bolest, objevit se také může krev na toaletním papíře. O rozšířených hemoroidech se říká, že to je „nemoc cyklistů“, to je ale již věcí minulosti díky pokroku ve výrobě moderních sedel. Spíše než jízda na kole se tak rizikovými faktory stávají sedavé zaměstnání, nadváha, špatný životní styl a nedostatek pohybu. Vliv má také dědičnost a těhotenství.

Kdy a jaký pohyb pomáhá

Cvičení poskytuje mnoho zdravotních benefitů. Má pozitivní vliv na náš kardiovaskulární a respirační systém, posiluje svalstvo celého těla, zlepšuje imunitu a je cestou, jak pracovat na své postavě snů. Pravidelná fyzická aktivita také podporuje pohyb střev a pomáhá tak správnému vylučování a boji proti zácpě.

„V případě nepříjemných příznaků v řitní oblasti dopřejte svému tělu takové aktivity jako jsou turistika, běh, plavání, jóga, pilates nebo například tanec. Důležité je vybrat si pohyb, který vás baví a dodá vám tu správnou dávku endorfinů,“ upřesňuje lékařka.

Vyhýbejte se dřepům i zvedání činek

Faktem však zůstává, že jsou sporty, které se s hemoroidálním onemocněním příliš neslučují. Pokud máte s rozšířenými hemoroidy vlastní zkušenost, nevhodné pro vás jsou:
- dřepy
- sedy-lehy
- cvičení, při kterém se používá tzv. Valsalvův manévr (technika zadržení dechu a zároveň tlak na výdech využívaná např. při vzpírání)
- silové cvičení a zvedání činek
- jízda na koni
- veslování

Alfou a omegou sportování bez hemoroidálních obtíží je také správná hygiena. Proto se ihned po
pohybu osprchujte a sprchu použijte, pokud je to možné, i po každé stolici.

Jak se připravit na dovolenou na dvou kolech

Cyklistický sport není v případě hemoroidálního onemocnění nejvhodnější. Vznik hemoroidů
podporuje při jízdě na kole mimo jiné i zvýšený nitrobřišní tlak a tlak na cévy v oblasti pánve. Žilní
stěna se rozšíří a nepříjemný projev chronického žilního onemocnění je zde. Pokud se přesto
nechcete kola vzdát, pořádně se připravte.

1. Máte důvod, proč obnovit cyklo šatník – vhodnější pro vás budou prodyšné elastické cyklokraťasy z materiálu, který bude odvádět pot a teplo.

2. Na zvedání kola si pořiďte pomocníky, protože zvedání těžkých věcí stav hemoroidů zhoršuje.

3. Do jídelníčku zařaďte dostatek vlákniny (celozrnné pečivo, ovoce, zelenina) a tekutin. Naopak se vyhýbejte dráždivým potravinám a nápojům, jako jsou kořeněná jídla, káva nebo alkohol. A to před dovolenou, i v jejím průběhu.

4. Po příjezdu z kola se co nejdříve osprchujte. Sprchu můžete použít i po stolici. Pro případ akutní potřeby s sebou vozte vlhčené ubrousky.

5. Akutní příznaky Vám pomohou zmírnit mast (vhodnější je ta s aplikátorem) nebo čípky. Ty vytváří na pokožce ochrannou vrstvu, a podporují hojení prasklinek, snižují riziko vzniku dalších a zmírňují zanícení a svědění pokožky. Zatímco mast je vhodná před a po cyklo výletu, čípky si zaveďte na noc.

6. Z dlouhodobého hlediska je vhodné i užívání léků posilujících žilní stěnu (venofarmaka), která doporučí praktický lékař nebo proktolog.  

7. I když je kolo vaší největší láskou, vyrazte někdy na výlet pěšky – na procházku nebo plavání byste si měli najít čas i mimo dovolenou.

Příznaky spojené s rozšířenými hemoroidy se týkají až poloviny z nás. Přesto je to téma, o kterém se nemluví. Cílem webových stránek KONECTABU je to změnit. Přečtěte si více o příznacích, o tom, jak jim předcházet anebo na koho se v případě potíží obrátit.