Měl to být nejdůležitější a nejlepší závod celé sezóny pro Soudal Quick-Step, je z něj však spíš noční můra. Soudal Quick-Step přišel o pět jezdců z osmi. Po odstoupení Remca Evenepoela po 9. etapě, končí také Jan Hirt, Josef Černý, Louis Vervaeke a Mattia Cattaneo před 11. etapou Giro d'Italia. Po nedělním pozitivním testu Evenepoela proběhlo další kolo testování jezdců a personálu, kteří zůstali v Itálii a dopadlo to podle očekávání. 

"Po pozitivním výsledku Remca v neděli večer jsme měli další dva jezdce, kteří se v pondělí ráno necítili dobře, ale antigenní testy byly negativní. Proto byl u zbývajících sedmi jezdců proveden PCR test, jehož výsledky ukázaly, že čtyři kluci jsou pozitivní. Závodníky a personál, kteří zůstávají v závodě, budeme nadále sledovat a provádět náš protokol testování," říká Toon Cruyt, lékař týmu.

V závodě pokračují pouze Ilan Van Wilder, Pieter Serry a Davide Ballerini. Ovšem na jak dlouho? Pozitivní jezdci nebyli v izolaci, nákaza se mohla volně šířit dál. A šíří se i v dalších týmech, před 11. etapou končí také Andrea Vendrame z týmu AG2R Citroen (francouzský celek má v závodě ještě šest jezdců). Kvůli covidu odstoupil také Stefano Gandin (Corratec-Selle Italia) a nemocní jsou i Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost) a Natnael Tesfatsion (Trek-Segafredo), kteří nemají pozitivní testy na covid. Celkem osm jezdců nenastoupilo na start 11. etapy.