2006

Ve svém prvním roce u profesionálů nestartoval v žádné ardenské klasice. Ale následující roky ukázaly, že je typem pro podobné závody. Možná ho stálo zaměření se na etapové závody, především na Tour de France, v mladším věku, víc dobrých výsledků na jarních klasikách. Přesto jsou jeho výsledky obdivuhodné. Projděte si jeho statistiku v tomto článku.

 

2007

Amstel Gold Race - 59. místo 

Valonský šíp - 39. místo 

V prvních letech kariéry Roman nejezdil Lutych - Bastogne - Lutych, nejtěžší závod z trojice ardenských klasik, ale Amstel a Valonský šíp jezdil od počátku bohaté kariéry. A rozhodně ne špatně, ve dvaceti letech dokončil obě klasiky hodně v popředí. 


 

2008

Amstel Gold Race - 52. místo 

Valonský šíp - 50. místo 

Ve třetím roce mezi profesionály to v klasikách ještě nebylo ono, ale v následujícím etapovém závodě Kolem Romandie obsadil Roman Kreuziger druhé místo v celkové klasifikaci. Jarní formu měl, dlouhé klasiky ovšem vyžadují víc zkušeností.


 

2009

Amstel Gold Race - 18. místo

Valonský šíp - 51. místo 

L-B-L - 45. místo 

Před devíti lety jel Roman poprvé i Lutych, ale nejlepší výsledek udělal v Holandsku. Opět ukázal, že má skvělou jarní formu. Na následujícím etapovém závodě Kolem Romandie vyhrál v celkové klasifikaci.



2010

Amstel Gold Race - 5. místo 

Valonský šíp - 91. místo 

Lutych - 48. místo 

Poslední rok v Liquigasu přinesl mimořádně dobrý výsledek na Amstelu. Páté místo předznamenalo budoucí úspěchu v nejprestižnějším nizozemském závodě. Kreuziger vyjel na Cauberg za vítězem Philippem Gilbertem, Ryderem Hesjedalem, Enricem Gasparottem a Bertem De Waelem a porazil například Damiana Cunega a Franka Schlecka. A to mu ještě nebylo ani 24 let. 


2011

Lutych - 4. místo 

V roce 2011, po přestupu do Astany, se Roman měl soustředit především na Giro d Italia, ardenský týden nebyl vůbec v plánu. Jel Giro del Trentino a vyhrál poslední etapu (v pátek). Alexander Vinokurov si jej narychlo pozval do Belgie, aby mu pomohl vyhrát. Ovšem měl sám technické problémy a Roman se stal jedničkou týmu. Bohužel trochu zaváhal právě při řešení problémů Vinokurova a odjeli mu bratři Schleckové a Philippe Gilbert. V tomto ročníku byl asi nejblíže pódiovému umístění, možná vítězství. Ale na Gilberta nestačila ani bratrská síla Schlecků. V tomto roce byl Belgičan neporazitelný. 


 

2012

Nejel žádný


2013

Amstel - 1. místo 

Valonský šíp - 17. místo 

Lutych - 125. místo 

V novém angažmá v Saxo Banku se uvedl svým asi největším vítězstvím. Na Amstel Gold Race zaútočil okruh před cílem a dotáhl svůj únik až na pásku, ačkoliv při posledním výjezdu Caubergu už nebyli soupeři daleko. Na pódiu měl vynikající společnost Alejandra Valverdeho a Simona Gerranse. 


2014

Amstel - 18. místo 

Valonský šíp - 8. místo 

Lutych - 7. místo 

V roce 2014 překvapil Roman Kreuziger umístěním v první desítce na Valonském šípu za prvním Valverdem. V Tinkoffu byl na ardenské klasiky lídrem a uspěl i na Lutych - Bastogne - Lutych. Při vítězství Simona Gerranse dojel v druhé skupině se ztrátou třech sekund.


 

2015

Amstel Gold Race - 14. místo 

Valonský šíp - 11. místo 

Lutych - 5. místo 

Kreuziger se do Arden vrátil i o rok později po pochybném vyšetřování UCI jeho biologického pasu. A vedl si velmi dobře, ve všech závodech. Na monumentu Lutych - Bastogne - Lutych zajel svůj druhý nejlepší výsledek. Ve spurt první skupiny nestačil jen na Valverdeho, Juliana Alaphilippa, Joaquina Rodrigueze a Ruie Costu. 


2016

Amstel - 12. místo 

Valonský šíp - 11. místo 

Lutych - 7. místo 

Před dvěma lety byl opět velmi silný a všechny tři závody dokončil v popředí. Deštivý Lutych nejlépe vyšel Woutu Poelsovi a Kreuziger projel cílem sedmý s odstupem 12 sekund na čele početné skupiny. I tento výsledek ho řadí k cyklistům, kteří zajíždějí na Lutychu nejstabilnější výsledky. 


2017

Amstel - 126. místo 

Valonský šíp - 72. místo 

Lutych - 27. místo 

První rok v australské sestavě Orica - Scott byl celý poměrně nepovedený. A odpovídají tomu i výsledky v Ardenách. Na Lutychu nejel Kreuziger vůbec špatně, ale byl použit jako domestik pro Michaela Albasiniho a Adama Yatese. Kreuziger má naštěstí v letošním roce výrazně lepší výsledky a postavení.



2018

Amstel - 2. místo 

Letos zatím druhé místo v prvním z ardenských klasik a všichni vidíme jeho výbornou formu. Středeční cílové stoupání Mur de Huy je pro něho možná příliš prudké, ale třeba se pokusí o něco, co se od roku 2013 nikomu nepodařilo. Atakovat dřív a přivezt si pod Huy slibný náskok. Ale je možné, že bude šetřit síly na nedělní monument. 

Věříme mu především v nedělním závodě mezi městy Lutych a Bastogne. A kdyby to letos konečně vyšlo na pódium, byl by to mimořádný úspěch. 

Foto Sirotti