UAE Tour spojí to lepší z obou etapových závodů. Dubai Tour byla vždy vhodná pro sprintery, ale dojezd k přehradě Hatta byl spíše klasikářský. Přesto loni zvítězil Elia Viviani, tedy ryzí sprinter. Abu Dhabi Tour byla mnohem přívětivější k vrchařům, poslední ročník vyhrál Alejandro Valverde. Takže sice tu máme nový závod, ale většinu toho, co uvidíme, už známe.  

Pouštní závody většinou nebývají příliš atraktivní, pokud nefouká, v tom případě je to skvělá podívaná plná terezínů. Jenže ty se pravidelně tvořily spíše na zaniklém etapovém závodě Kolem Kataru, v Dubaji ne. A aby byl start UAE Tour ještě o něco méně zajímavý, připravili pořadatelé na první den časovku družstev na 16 kilometrů. Pojede se na novém umělém ostrově Al Hudayriat a určitě bude důležitá i pro celkové pořadí, ale jednoduše nejsme příznivci týmových časovek na krátkých etapácích. 

Druhý den je na programu rovinatá etapa pro sprintery k velké vlajce Spojených arabských emirátů v Abú Zabí na 184 kilometry. Těžko si představit jiný scénář než hromadný dojezd. 

Zajímavé to začne být až v úterý. Ve třetí etapě se končí na vrcholu stoupání Jebel Hafeet ve výšce 1025 metry. Bude to první opravdu důležitá etapa pro celkové pořadí. Stoupání je dlouhé 12,5 kilometru s převýšením 751 metr. 

Čtvrtá etapa je profilem klasikářská, ale strmý a krátký výjezd k přehradě Hatta občas zvládnou i sprinteři. Loni zde vyhrál Sonny Colbrelli, před Magnusem Cortem, vepředu byli další spurteři. Atraktivní by mohla být i pátá etapa do Khor Fakkan. Nedaleko před cílem se tyčí krátké stoupání, ale nejpravděpodobnější je hromadný dojezd.  

Druhý horský dojezd je naplánován na šestou etapu. Dojíždět se bude na Jebel Jais ve výšce 1325 metrů nad mořem. Stoupání je mírné, ale velmi dlouhé, měří přes 20 kilometrů a v průměru má 5,4 %. Kopec je nový, není tedy jasné, jak moc selektivní bude. Je však jasné, že o celkovém vítězi zde bude rozhodnuto, protože poslední den je na programu sprinterská etapa v Dubaji.  


Favorité

Vítězství z Abu Dhabi Tour obhajuje Alejandro Valverde. Mistr světa je favoritem i prvního ročníku UAE Tour, ale letos se mu nedaří jako v minulosti. Zatím nevyhrál žádný závod a sbírá druhá místa. Prokletí duhového trikotu? Možná, ale spíše jen neměl štěstí a ladí formu na pozdější cíle, ačkoliv to u něj není obvyklé. 

Valverde nesmí ztratit v časovce družstev a musí ujet soupeřům v některé z horských etap. Loni byl v Abú Zabí neporazitelný, ale letos je konkurence velmi silná. Na start se postaví Tom Dumoulin, Richie Porte, Vincenzo Nibali, Gorka Izagirre, Rui Costa, Daniel Martin, Emanuel Buchmann, Tejay van Garderen, Primož Roglič, Ilnur Zakarin, Michal Kwiatkowski, Gianni Moscon, Roman Kreuziger, Louis Meintjes, Pierre Latour a v neposlední řadě Remco Evenepoel, který by měl poprvé jet na vlastní výsledek. 

Mnoho závodníků zde začíná sezónu, platí to o Dumoulinovi, Keldermanovi, Kwiatkowském, Rogličovi, debut čeká Moscona, Van Garderena a taky Nibaliho. Proti těm by měl mít Valverde trochu výhodu, protože za sebou má už několik závodů. 

Také sprinteři přijeli ve velkém počtu. Elia Viviani je největším favoritem, ale Deceuninck - Quick-Step bude mít velké soupeře v týmu UAE Emirates, protože závodit budou Fernando Gaviria a Alexander Kristoff. Dále nechybí Sam Bennett, Caleb Ewan, Marcel Kittel, Max Walscheid, Jakub Mareczko, Marc Sarreau, Phil Bauhaus, Kristoffer Halvorsen a Matteo Moschetti. Hromadné dojezdy budou velkými bitvami excelentních sprinterů. 

Roman Kreuziger by měl dostat částečnou volnost, ačkoliv závodí také Louis Meintjes, jihoafrický lídr týmu Dimension Data na Grand Tours. Úkolem Jana Hirta bude pomáhat, lídrem Astany by měl být vítěz Kolem Provence Gorka Izagirre. 

Závod začíná v neděli 24. února a sledovat ho můžete na Eurosportu.  

Foto Sirotti