Někteří už mají úplně jasno, například lídři Movistaru Nairo Quintana a Alejandro Valverde. Jiní zatím své cíle neoznámili. Zálažet bude samozřejmě i na stavbě trati, to se týká především časovkářů, takže Toma Dumoulina, ale u jiných nebude hrát roli, sem patří Chris Froome. 

Kdo bude lídrem Sky na Tour?

Začněme u jezdců Sky. Ti letos dominovali, vyhráli dvě Grand Tours ze tří a ještě přidali jedno třetí místo. Jenže to způsobuje i vnitřní tlak, protože na Tour de France chtějí Chris Froome i Geraint Thomas. Vítězství obhajuje Thomas, podepsal novou tříletou smlouvu a z pohledu veřejného mínění je oblíbenějším závodníkem. Jenže Froome je jistotou a nepochybně má větší důvěru týmu. Froome vyhrává pravidelně a má výsadní pozici v týmu. U Thomase není jisté, zda další triumf někdy přidá. Mohla by se zopakovat situace z roku 2013. Tenkrát byl vítězem Tour Wiggins, ale Sky ho poslal na Giro d´Italia, kde pohořel. Froome poté Tour vyhrál. Pošle Sky Thomase do Itálie? Loni tam neuspěl. Nebo se pojede na dva lídry na Tour? To není ve Sky zvykem. A pokud bude Froome ve špičkové formě, bude to pro Thomase velmi těžká pozice.  

Navíc nejde jen o Frooma a Thomase, ale příležitost by už mohl dostat i Egan Bernal. Kolumbijský vrchař byl výtečný na Tour de France a jako domestik do hor se osvědčil. Příští rok mu bude teprve 22 let a na vítězení má ještě dost času, ale brzdit jeho talent také nemusí být správné. Dostane šanci na Vueltě? 

Yates chce vyhrát Giro d´Italia

K velkým úspěchům na třítýdenních závodech se dopracoval tým Mitchelton-Scott. Simon Yates vyhrál Vueltu a byl tomu blízko na Giru. Právě Giro ho nyní láká nejvíc, prootže chce napravit zaváhání z letošního roku. Pokud přijede ve formě, bude rozhodně jedním z hlavních favoritů. 

Simonův bratr Adam byl letos méně úspěšný. Soustředil se na Tour a z pořadí vypadl velmi brzo. Na Vueltě se šetřil na závěr závodu a byl bratrovi k ruce v rozhodujících chvílích. Nejspíš opět zkusí Tour de France. A Esteban Chaves? Od výpadku na Giru nezávodí a léčí se z mononukleózy. Není jasné, zda a kdy se k závodům vrátí a jestli bude brzo konkurenceschopný. Příští rok patrně ne. 

Valverde míří na Giro a Vueltu, Quintana na Tour

Hned pět potenciálních lídrů na celkové pořadí má Movistar. Letos se španělský tým chystal na velkou ofenzivu na Tour a Vueltě, ale nedopadlo to podle představ. Movistar nezískal ani jedno pódium a nejlepší byl, světe div se, Richard Carapaz na Giro d´Italia, který překvapil čtvrtým místem. Nairo Quintana zklamal na Tour i Vueltě, ačkoliv co by za jedno desáté a jedno osmé místo většina závodníků dala. Ale pro Quintanu je to zklamání. Chystá změny v přípravě, ale ne v závodním programu. Sám potvrdil, že určitě bude na startu Tour de France, ale neví s kým. 

Alejandro Valverde Tour příští rok vynechá a soustředí se na Giro a Vueltu. S velkými výsledky v celkovém pořadí už moc počítat nemůže, i páté místo na Vueltě bylo překvapivé, ale etapy sbírá celkem spolehlivě. Na Giru by se mohl potkat s Richardem Carapazem, možná i s Mikelem Landou. Baskický vrchař touží po vítězství na Tour de Farnce, ale měl by být realistou a zvážit, zda by Giro nebylo lepším cílem. 

A nakonec je tu Marc Soler, který dozrává do vynikajíícho závodníka na celkové pořadí. Navíc má i solidní časovku, čímž by se vyřešil jeden z hlavních problémů, který Movistar na Grand Tours dlouhodobě sužuje.   

Dva dlouhé etapáky má za sebou Thibaut Pinot, ale z každého odjel s jiným výsledkem a fyzickým i psychickým rozpoložením. Zatímco Giro musel vzdát po úplném vyčerpání organismu, na Vueltě zase zářil, vyhrál dva nejdelší horské dojezdy a skončil celkově šestý. Byl uvolněný a ambiciózní. Ale co příští rok? Nebylo by nejlepší opět zkusit domácí Tour? Je to jediný závod, kde se dostal na pódium. Ale doma cítí Pinot obrovský tlak a také konkurence je největší. S Girem má nevyřízené účty, loni skončil čtvrtý celkově a letos vzdal. Na Pinota čeká težké rozhodnutí.     

Žádné dilema necítí Richie Porte, nový lídr týmu Trek - Segafredo. Toho zajímá jen Tour de France, o titul z Gira a Vuelty nestojí, důležitá je pro něj jen Tour. Ale dojede do cíle a uspěje? To bude těžké. Někteří další specialisté na celkové pořadí zvažují, zda má smysl se dále pokoušet o konečný výsledek, nebo jestli nebude výhodnější zaměřit se na etapy. Týká se to Jakoba Fuglsanga a Tejaye van Garderena, neúspěšný byl letos i Rafal Majka a sbírání etapu mu vždy šlo lépe.

Na Tour de France by se rád vrátil Tom Dumoulin, ale záležet bude na stavbě trati. Pokud bude ve Francii časovek málo a na Giru hodně, logicky si vybere Giro. Je ale pevně rozhodnut zaměřit se jen na jednu Grand Tour, start na Giru i Tour vylučuje.

 

Jednou z hlavních hvězd letošní sezóny Grand Tours je Miguel Angel Lopez. Alexander Vinokurov byl na konci loňského roku nešťastný, když Fabio Aru oznámil přestup do UAE Emirates. Vinokurov si myslel, že přišel o jediného spolehlivého lídra, ale vše se nakonec vyvinulo přesně naopak. Lopez skončil třetí na Giru i Vueltě a Aru zklamal na obou závodech. Drobnému a výbušnému Kolumbijci vyhovují etapy Gira a Vuelty a mohl by se zde zlepšovat a nakonec i vyhrát. Tour je určitě lákavá, ale rozhodující asi bude trať, protože Lopez se musí vyhnout většímu počtu časovek, v těch výrazně ztrácí.  

Zvědaví jsme na rozložení sil týmu LottoNL Jumbo. Primož Roglič se pravděpodobně ukáže na Tour de France, ale co Steven Kruijswijk? Vrátí se po roce na Giro? Nebo opět zkusí Tour a Vueltu? Letos byl na obou závodech blízko pódiu.  

Také už víme, kde příští rok budeme sledovat Romana Kreuzigera. Po odchodu do Dimension Data chce jezdit více na sebe a příležitost dostane na Tour de France. Pojede společně s Louisem Meintjesem, který letos vůbec nebyl vidět. Oba už byli v Top 10 a to bude cílem i příští rok. Na Giro d´Italia tým Dimension Data povede mladý Ben O´Connor. 

Foto Sirotti