Dozvuky včerejška: Evenepoel

Remco Evenepoel přežil poslední desítky kilometrů včerejší etapy, vedoucí přes mimořádně náročná stoupání, v první skupině, i když byly chvíle, kdy měl plné nohy práce, aby ze skupiny nevypadl. V samém závěru znovu rozjel spurt pro Alaphilippa podobně jako ve 2. etapě, jenže tentokrát Alaphilippe našel přemožitele.

"Rozhodli jsme se udělat to samé jako včera, ale myslím, že jsme začali sprint o dvě sekundy dřív, jinak bychom znovu vyhráli. Je to škoda, ale první a druhé místo není špatný začátek tohoto týdne. Dvě velká stoupání ve finále byla opravdu těžká. Zvláště to kilometrové po špatné cestě s betonovými deskami. Bylo pro mě opravdu těžké vydržet, zvláště když Yates zaútočil ve druhém stoupání.  Yates s Rogličem říkali, že pojedeme do cíle a sprintujeme, ale byl tu jeden, který to neměl v úmyslu. Bilbao do toho šel naplno a dělal svou aktivitou závěr ještě těžší. Doufám, že dobře zregeneruju a že zítra budu moci být zase vepředu s kluky z celkového pořadí."

Etapa

Dnešní etapa měla být z pohledu profilu o něco snadnější než včerejší. Ale snadná nikoli. Úvodních 65 km bylo jednoduchých, ale pak už to bylo zase jen nahoru a dolů. To nejtěžší přišlo na řadu 40 km před cílem v podobě dvou vrchařských dvojek. První, dlouhá 1,9 km, měla sice průměrný sklon 10,5 %, ovšem to jen proto, že úvod a závěr byly plošší, ve střední nejdelší části měla přes 14 %. A 25 km před cílem se začalo stoupat na poslední z dnešních čtyř VP. Měřila 6 km, průměrný sklon měla 6,2 %, jenže první dva kilometry se pohybovaly mezi 10 - 12 %. Z vrcholu pak zbývalo do cíle 25 km ve sjezdu a profilově nenáročném terénu. Závěrečných 400 metrů k cílové čáře se tradičně mírně zvedlo.

Únik dne: Cristián Rodríguez

Brzo po odmávnutí ostrého startu začal tvrdý boj o účast v úniku. Po 15 km se konečně podařil a byl co se týče obsazení zajímavý a netradiční. Nešlo totiž tentokrát o menší skupinu outsiderů z domácích druhodivizních týmů, ale početnější skupinu, v níž byli výborní vrchaři a to i z týmů, které zatím průběhu etapového závodu vévodí. Podmínkou však bylo, že svým postavením v průběžném pořadí bezprostředně neohrožovali lídry klasifikace jednotlivců. Dalo se z toho odečíst, že dnešní etapu týmy vyhodnotily jako šanci na etapový úspěch právě takových jezdců. A že by mohlo jít o dva závody v jednom: o etapu a o celkové pořadí.

Kdože tu tedy byl? Jumbo zastupoval Eenkhoorn, Quick-Step Vansevenant, UAE Formolo, Movistar Óscar Rodriguéz, Ineos Thomas, EF Education Guerreiro, Boru Grosschartner, BikeExchange Grmay, DSM Donovan, Groupama Armirail a dokonce dva muže dostal do úniku Cofidis: Lafaye a Fernándeze. Byli tu i dva cyklisté Pro týmů a to Cepeda z Caja Rural a Iturria z Euskaltelu. No a chybět nemohl Cristián Rodríguez, pokud si chtěl udržet dres nejlepšího vrchaře. A to očividně chtěl, což dokázal na první VP, kterou vyhrál. Po 10 km od vzniku úniku však Eenkhoorn skupinu opustil a vrátil se do pelotonu, kde jeho tým určoval tempo. Tady byly jeho síly potřebnější.

Nejnebezpečnějšími muží z úniku byli právě Cristián Rodríguez společně s Bruno Armirailem, kteří ztráceli před etapou na Rogliče +2:12, resp. +2:45 min. Takže když po 90 odjetých km měli uprchlíci přes 3 minuty, dostali se oba jmenovaní do virtuálního vedení.

Když po 80 km slezl z kola Quinten Hermans, přestala být sestava Intermarché klasifikovatelná v soutěži týmů, protože v závodě zbyli už jen dva jeho cyklisté. Kolem 115. km musel Óscar Rodriguéz brzo po sobě řešit dvakrát mechanický problém, ale vždy se do skupiny rychle vrátil, na rozdíl od Grosschartnera, jenž z ní o 10 km dál vypadl. Následně Cristián Rodríguez vyhrál i druhou VP a brzy poté se začal Grmay nudit a odjel sám z první skupiny vstříc nejisté budoucnosti. Po dalších 5 km dokázal najet téměř minutu na své bývalé kolegy z úniku.

To už se na obzoru rýsovala třetí VP v podobě brutálního stoupání, které v průběhu 1,2 km nešlo pod 14 % a při němž se na uzounké silničce vedle sebe vešlo sotva pět cyklistů. Což byl také signál pro hlavní skupinu, která výrazně zvýšila úsilí. Bylo nutné připravit příhodnou pozici pro lídry. A to druhoplánově přineslo významné snížení náskoku uprchlíků k hranici +1:20 min.

Únik z úniku: Lafay

Stoupání znamenalo konečnou pro aktivitu Grmaye a naopak začátek nového úniku. Z vedoucí skupiny se totiž oddělila čtveřice Lafay, Thomas, Guerreiro a Armirail. Naopak v pelotonu obsadili čelo jezdci Jumbo-Visma a Quick-Step a v podstatě zamezili potenciálním pokusům o nástupy. Zároveň to ale znamenalo, že došlo jen k nepočetné redukci pelotonu. A že čtveřice na čele dostala novou šanci dovést své snažení až do úplného, myšleno úspěšného konce. A oni na ní také začali usilovně pracovat. Zvlášť, když se k nim po sjezdu přidala ještě trojice Vansevenant, Formolo a Iturria.

O dalších 10 km dál však čekalo druhé a v této etapě poslední náročné stoupání. Záleželo tedy hodně na tom, jak se bude závodit v hlavní skupině. Když však vedoucí sedmička poprvé projížděla 30 km před cílem cílovým prostorem, měla už zase náskok 3 minuty.

Bojovné finále: Martínez

Jenže před nájezdem do posledního stoupání stíhací skupina opět zrychlila, takže na jeho úpatí činil odstup jen +1:10. Úvodní strmé pasáže využil znovu Lafay a tentokrát s ním už nikdo nezůstal. Na rozdíl od předešlého se v tomto stoupání v hlavní skupině začalo pořádně jet. Ojedinělé nebezpečné ataky, jmenovitě Martíneze (Ineos), si s přehledem Roglič pohlídal. Jakmile se najelo z úzké cesty na hlavní silnici a sklon klesl, začal být velmi aktivní Alaphilippe, k němuž se přidal opět Martínez. To byl signál pro Vingegaarda, aby jejich snahu eliminoval. Když to opakovaně nevyšlo Alaphilippovi  ve výjezdu, zkusil to Evenepoel ve sjezdu. Tentokrát si ho pokryl sám Roglič.

Na rovinu po sjezdu 10 km před cílem najel Lafay s náskokem jedné minuty. Bylo patrné, že je výborný vrchař, nikoli však již tempař. Za ním v totožném úseku spadl ze skupiny pronásledovatelů, která čítala kolem 40 lidí, Latour (TotalEnergies), 9. muž průběžného pořadí, a bylo vidět, že jeho bolest je převeliká. Na čelo si v těchto momentech vlezlo 5 lidí UAE, kteří tu zatím jen paběrkují, a podle toho, jak střídali, bylo zřejmé, že chtějí dovézt Ulissiho do spurtu o etapu. Proti tempu v průměru kolem 50 km/hod. neměl Lafay mnoho šancí, když co kilometr, to 10 vteřin dolů.

2,5 km před cílem skomírajícím domestikům UAE vypomohl Domen Novak z Bahrainu, věřící ve schopnosti vítěze včerejší etapy Bilbaa. Jenže jak už je v letošním ročníku tradicí, 1,5 km před cílem se ujal role vodiče Remco Evenepoel při třetím pokusu podpořit Alaphilippa v souboji o etapové vítězství a kilometr před cílem se prohnal kolem Lafaye. Jenomže podobně jako včera, i dnes se našel jeden člověk, který techničtější a mírně stoupavý závěr zvládl lépe: Daniel Felipe Martínez. UAE opět ostrouhalo, Ulissi dokončil na 3. místě. 

Resumé: Roglič

Čtvrtým v jedné lajně cílového finiše byl Primož Roglič a vypadalo to, že kdyby chtěl, tak měl na víc než na 4. místo. Jenže vyhodnotil situaci tak, že mezi Ulissim a hrazením není dostatek bezpečného prostoru, tak proč zbytečně riskovat. I nadále vlastní žlutý dres o 5 vteřin před Evenepoelem. Martínez se díky dnešním bonifikacím posunul na 3. místo 11 sekund za Rogliče.

Alaphilippovi zůstává zelené, Evenepoelovi modré a Cristiánu Rodríguezovi puntíkaté triko. Do čela týmové soutěže se dostal Ineos Granadiers, který na rozdíl od většiny soupeřů včetně Jumbo-Visma měl dnes v první skupině 4 lidi.