Druhá etapa nebyla lehká, ale i se 184 km a převýšením 2670 metrů byla z letošního ročníku z klasických etap profilově nejsnadnější. Což se promítlo do faktu, že čas vítěze obdrželo dalších 63 závodníků.

Začala obligátní předehrou, kdy odjela trojice jezdců do dlouhého denního úniku. Než však byli propuštěni, utkali se cyklisté z pelotonu o bonifikační sekundy na první rychlostní prémii. Z výsledku, kdy vyhrál Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck) před Pascalem Eenkohoornem (Lotto Dstny), aktuálním lucemburským šampionem Alexem Kirschem (Lidl-Trek) a druhým mužem průběžného pořadí Sorenem Kragh Andersenem (Alpecin-Deceuninck), lze usuzovat, že si tady všichni uvědomují, že pro konečné pořadí může být dobrá každá vteřinka.

Poté se formoval únik dne. Před první vrchařskou prémií v něm měli zástupce opět týmy Bingoal WB a Leopard, nově tu byl cyklista AG2R Citroën 21letý Bastien Tronchon. Z Bingoalu tu ale nebyl – i když se o to pokoušel – stejný muž jako včera, tedy Lennert Teugels, ale jeho kolega Luca Van Boven. Z Leopardu tu ale stejný závodník byl a nepřekvapí, že šlo o Matse Wenzela, držitele trikotu pro nejlepšího vrchaře. Za únikem zbýval pro peloton na VP ještě jeden bodík a Teugels jimi opakovaně nepohrdl.

Záměr Lucemburčana s děckou tváří a v černém vrchařském dresu byl jasný a ve dvou ze třech případů se mu stoprocentně podařil. Jenže 55 km před cílem v jednom z četných stoupání zaútočil z pelotonu Ben Healy (EF Education-EasyPost), k němuž se přidali Ewen Costiou (Arkéa Samsic) a Alexis Guerin (Bingoal WB). Zatímco první dva poměrně záhy rezignovali, Guerin si dojel trojici uprchlíků, která v té době byla pouhou půlminutku před pelotonem. Guerin byl aktivní i v závěru včerejší etapy, kdy vyhrál poslední VP, takže Wenzelovi na té dnešní poslední nic nedaroval. Pak už to pro mladého Lucemburčana ztratilo smysl a únik opustil. I tak mu to stačilo na to, aby si vedení v soutěži podržel i do zítřejší etapy.

V hlavní skupině v průběhu dne tahala nejvíc Bora-hansgrohe, věřící ve schopnosti Jordi Meeuse. Ve vedoucí trojici byl zase nejvíc při chuti Francouz Guerin, což se promítlo i do vítězství na dnešní druhé rychlostní prémii, kde si tedy připsal 3 bonifikační sekundy.

30 km před cílem se ten, kdo má na starosti počasí, rozhodl, že to mají dnes cyklisté příliš snadné a kropil je dalších deset kilometrů intenzivním lijákem. A i když ustal, zůstaly po něm kaluže vody na mokré vozovce, pokryté při čerstvém větru spadaným listím a občas i hlínou nateklou z lesních cest. Ve sjezdech v lesních úsecích divák držel palce spíš tomu, aby nedošlo k hromadnému karambolu, než tomu, kdo je zrovna aktivní.

Právě ve chvíli, kdy cyklisté poprvé projeli cílovým prostorem, což bylo 15 km před cílem, byla trojice vepředu pohlcena pelotonem.

Poslední 3 km byly dost zvlněné a i cíl byl do mírného stoupání. Navíc do posledního kilometru se najelo ze široké dvouproudé vozovky do jednoho úzkého pruhu, navíc se klikatícího. Takže se skákalo přes rantl na chodník a zpátky, ale hlavně čelo se hodně natáhlo. Kdo v tu chvíli nebyl hodně vepředu, byl bez šancí. Podle toho také vypadaly poslední kilometry, kdy se jelo snad rychleji než k ohni.

V dlouhé cílové rovince nejprve pracoval Tiesj Benoot pro Tima Van Dijka (Jumbo-Visma). Poté atakoval Victor Campenaerts (Lotto Dstny) a skvěle to rozjel soupeřům. Toho jako první využil včera druhý Soren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck) a vypadalo to, že by to mohl zvládnout, zvláště když Van Dijk nebyl schopen ho předjet. Jenže z třetí pozice se vyřítil s výrazem vikingského bojovníka ženoucího se na nepřátele Jenthe Biermans (Arkéa Samsic) a etapa byla o víc jak půl bicyklu jeho.

Biermans letos po únorovém Muscat Classic (1.1) vyhrál už podruhé. A jsou to také jeho jediná dvě kariérní vítězství v závodech z kalendáře UCI v kategorii jedna a výše.

Kragh Andersen byl hodně frustrovaný a z jeho rtů bylo možno odečíst ono kouzelné slůvko, pro nějž máme v češtině nepřeberné množství variant. Na pódiu už nejintenzivnější nápor frustrace vyprchal, protože díky včerejším i dnešním bonifikacím za druhá místa v etapě se dostal do čela průběžné klasifikace. A vede i bodovačku. Včerejšímu vítězi Corbinu Strongovi (Israel-Premier Tech) zůstal na druhé pozici za dánským cyklistou alespoň dres nejlepšího mladíka.

„Byla to těžká etapa. Kvůli dešti a průběhu. To, že došlo v polovině etapy k útoku, bylo pro mě dobré. Tím byli skuteční sprinteři trochu unavenější," řekl vítěz. „Už před startem jsme věděli, že to pro mě bude příhodný finiš. Mírně se svažoval nahoru, což mi vyhovuje. Nakonec jsem své snažení dokonale načasoval. Mám z tohoto vítězství velkou radost."

Poslední zatáčka byla velmi důležitá. Tým mě dostal do velmi dobré pozice, ale ztratil jsem kolo svého posledního muže. V závěrečném kilometru jsem ho znovu nenašel, ale Kragh Andersen zaútočil velmi brzy. Vypadalo to, že budu třetí. Jenže soupeři trochu zvadli, protože to byl těžký finiš. V posledních metrech jsem měl v nohách víc a dokázal je předjet,“ dodal Jenthe Biermans.

Tim Van Dijk k závěru etapy uvedl: "Jsem šťastný za příležitost, kterou mi tým dnes opět dal. Tiesj to po posledním kruhovém objezdu dobře rozjel. Do té doby to bylo šílené s hustým deštěm. Přilepil jsem se na kolo Kragha Andersena a snažil se ho předjet. Bohužel jsem prostě neměl to pravé zrychlení v nohách.“

Rozhodnuto není ale nic. Ještě 42. muž průběžného pořadí ztrácí na lídra pouhých 12 sekund.

Zítra je na programu profilově nejtěžší etapa: na 168 km 3300 výškových metrů. Zvláště posledních 55 km, kdy bude nutno 3x vyšplhat na VP nejvyšší kategorie o parametrech 3,6 km s 7,8 % a maximem přes 10%, bude pořádná nálož. A třešinkou na tomhle dortu bude kilometrové cílové stoupání o 7 %. Pro rychlé muže to tentokrát bude jen těžko.