Etapa se skládala z 10 okruhů se startem a cílem v Popelíně. Celkem závodníci po projetí cílem měli natočeno163 km. V průběhu etapy bylo možno získat body na třech sprinterských a třech vrchařských prémiích. Okruh nebyl profilově přehnaně náročný, ale jeho obtížnost spočívala v jeho techničnosti tím, že vedl často po úzkých silničkách, kde se dvě auta téměř nevešla vedle sebe, byl hodně točivý a častá kratší stoupání střídaly stejné sjezdy. Navíc tentokrát silně foukalo, což sehrálo ve vývoji závodu velmi důležitou roli.

V prvním okruhu se jelo jako k ohni, na což doplatila odpadnutím řada především amatérských jezdců. Od druhého okruhu se situace uklidnila, takže ve třetím mohla odjet trojice Denis Rugovac (Dukla Praha), Dominik Horák (Sparta Praha) a David Kopelent (Favorit Brno). Na peloton, který vedla téměř bez výjimek kompletní osmička ATT Investments, si získali až dvě minuty. Což bylo nejspíš moc, takže Daniel Sporysch a Petr Hetfleiš, na kterých dnes spočívala hlavní tíha černé práce týmu ATT Investments, v průběhu okruhu stáhli náskok na necelou minutu a tam ji pak udržovali až do začátku osmého okruhu.

V jeho průběhu byl únik rychle zlikvidován a aktivita a tempo dalších kluků ATT rozdrobilo startovní pole tak, že do posledního okruhu najížděla na čele zhruba 20ti členná skupina nejlepších, v níž bylo hned 6 borců pardubického týmu. Přičemž "volno" dostali ti dva, co předešlá kola nechali na špici balíku spoustu sil. Za nimi pak s menší či větší ztrátou jely tři skupiny a několik samostatně bojujících jednotlivců.

K etapě a spurtu řekl Jan Kašpar: "Kluci jeli výborně, odvedli pro mě spoustu práce, díky nim jsme si vytvořili dobrou pozici do spurtu. V cílové rovince foukalo do zad, a protože nejsem zas tak dobrý sprinter, zkusil jsem to na dlouhý spurt a byť těsně, ale naštěstí to vyšlo."

Na konci této první skupiny přijelo pět jeho kolegů a jejich radost byla hlasitá a nelíčená. Tenhle tým drží opravdu pohromadě.

Za cílem jsme oslovili několik dalších závodníků. Tomáš Jakoubek z ATT, kterého tým dosud používal na práci v průběhu etap a jenž se letos zviditelnil hlavně na pohárovém závodě v Rakousku pobytem v úspěšném úniku a 6. místem, včera vnějšího pozorovatele překvapil 4. místem v časovce. Čekali bychom spokojenost, ale Tomáš byl spíše mírně rozladěný, protože si podle svých slov myslel na víc!

V první skupině dojel dnes ze Sparťanů pouze Richard Habermann a to na 6. místě, nohy odřené a zatejpované z pádu v Holandsku: "Trošku jsem měl útlum, ale forma se zase zvedá. Teď se hodně těšíme na čtvrteční Circuit de Wallonie, jedničkový závod se čtyřmi World týmy a v Lotto Soudal s Philippem Glibertem!" Tak to tedy bude pro kluky ze Sparty zážitek a cyklistický svátek v jednom! Ať to vyjde!

Před Richardem a těsně pod stupni vítězů dospurtoval Vojtěch Kmínek z Favoritu Brno a po delší době dal o sobě pěkně vědět 5. místem Petr Fiala z Dukly Praha.

V první skupině měla čtyři zástupce polská reprezentace, alias Voster ATS. Což zároveň znamená, že ATT Investments drží i po dnešku vedení v týmové soutěži o 36 sekund právě před polským národním týmem.

Druhý v cíli Šimon Vaníček z ČEZ Cyklo Team Tábor byl dnes aktivní nejen v závěrečném spurtu, ale i na vrchařských prémiích, takže zítra vyjede v puntíkatém. Jan Kašpar pochopitelně vlastní nejcennější žlutý a k němu i zelený nejlepšího v bodovací soutěži a bílý nejlepšího do 23 let.

Zítra je na programu profilově nejtěžší závěrečná etapa, máme se na co těšit!

Výsledky.

Šimon Vaníček, Jan Kašpar, Artur Sowinski