Na 173 km cyklisté nastoupali 2,5 tisíce výškových metrů. Jenže většina z nich byla koncentrována do prostřední třetiny etapy. Posledních 60 km se odehrálo nejprve ve sjezdu z hor a poté v profilově nepříliš náročném terénu.

Vytvořil se tradiční únik, v němž předvedli dresy borci Juaristi (Euskaltel), Oronte (Rally), Cassará (Amore), Salvietti (Mg.k), Paties (Work Servis) a Gandin (Zalf Euromobil). Peloton jim příliš mnoho minut k dispozici nedal a 20 km před cílem je dojel. Ještě než se tak stalo, zkusil to chvíli sólově Juaristi na druhou vrchařskou prémii dne, což se mu podařilo. Když byl i on dojet, vystřídal ho v sólovém pokusu Bortoluzzi (Work Servis), ale víc jak 11 sekund nenajel.

Pak už došlo na přípravu nejlepší pozice do hromadného dojezdu. Nejaktivnější na špici pelotonu byli cyklisté UAE a Trek-Segafredo. UAE se dokázalo zcela bezkonkurenčně zorganizovat a po naprosto vzorně provedené koncovce nenašel Juan Sebastián Molano konkurenta.

Trek-Segafedo byl odměněn alespoň druhým místem Mattea Moschettiho.

Roman Kreuziger dokončil na 77. místě v čase vítěze.

Molano upevnil své vedení na 14 sekund před druhým v pořadí. Zda bude lídrem průběžné klasifikace i po zítřku, je samozřejmě ve hvězdách, ale ty mluví spíše proti němu. Na 180 km 3300 výškových metrů, 40 km před cílem vrchol 11 km kopce o průměrném sklonu 5,6 % a hlavně cíl na vrcholu 3,5 km stoupání o stejném sklonu.

Zítřek tedy vypadá na zásadní změnu. Nibali, Valverde, Bardet, McNulty, De La Cruz, Amezqueta ...?