Dnešní druhá a nejdelší etapa Tour of Norway startovala a po 185 km, kdy se v Egersundu přiblížila na dohled Severního moře, i končila v městečku Sirdal, středisku pro vyznavače lyžování, rybaření, horolezectví a turistiky.

V jejím průběhu čekaly na závodníky dvě vrchařské a dvě sprinterské prémie. Z pohledu profilu byla druhou nejlehčí etapou ze čtyř, z kterých se závod skládá. Stejně jako včera, i závěr dnešní etapy vedl do stoupání, ovšem ne tak dlouhého. Měřilo „pouze“ jeden kilometr, ale podle podkladů mělo mít sklon 7 %.

Po 25 km se podařil únik. Byli v něm Dánové Iwersen (BHS), Kjeldsen (ColoQuick) a stejně jako včera Charmig (Uno-X), a dva Norové: Hjemsaeter (Coop) a po včerejším „propadáku“ i Tobias Foss (Jumbo). Byl to on, kdo byl mezi uprchlíky po včerejšku nejlépe postaveným v průběžné klasifikaci, když na lídra Ethana Haytera ztrácel 4:31 min.

Charmigovi šlo primárně o body na vrchařských prémiích, po včerejšku měl ve vrchařské soutěži stejný počet bodů jako Hayter. A také první VP na 33. km vyhrál a dres nejlepšího vrchaře už na sobě měl právem. A pochopitelně si nenechal ujít ani dnešní druhou na 136. km. A poté se z úniku poroučel.

Maximum, které uprchlíci dnes dostali, bylo 3,5 minuty. O tempo pelotonu se starali především cyklisté Trek - Segafredo a Ineos Grenadiers. Dojeti byli 15 km před cílem.

10 km před cílem začaly vícečetné útoky ve snaze vytvořit si výhodnou výchozí pozici do samého závěru, ale Ineos, Trek a UAE vše dokázaly pohlídat. Takže rozuzlení etapy přineslo až cílové stoupání.

Trek to opět rozjížděl pro Skjelmose Jensena a UAE, konkrétně Kristoff, pro Bystroma. Výborně se opět držel James Shaw z týmu Ribble Weldtite.

Ovšem 100 metrů před cílem se přes dosud vedoucího Bystroma převalili čtyři jezdci a nejvíc sil měl opět Ethan Hayter, který jen těsně porazil Van den Sandeho (Lotto Soudal). Na třetí místo se dostal Mike Teunissen (Jumbo - Visma) a hned za ním dospurtoval Ide Schelling, který si tak podržel průběžné druhé místo, i když po dnešku se jeho odstup od vedoucího Haytera zvětšil na 15 sekund.

„Závěr byl opravdu crazy. Viděl jsem nebezpečný útok a spoléhal na tým, že mě přiveze na dobré pozici pod závěrečný kopec. Musel jsem se pokusit bránit dres lídra. V jednu chvíli to nevypadalo pro nás dobře, ale všem začalo už před stoupáním docházet. Mně se podařilo najít si cestu a udržet pozici. Hlídal jsem si soupeře a 350 metrů před cílem jsem se začal posouvat dopředu. Nakonec to stačilo na vítězství,“ okomentoval závěr etapy její vítěz.

V 18členné skupině jezdců, kteří získali čas vítěze, mělo tři lidi Uno-X, což tento celek vyneslo do čela soutěže týmů.