Jim Ratcliffe je nejenom majitelem Ineosu, ale také nejbohatším Britem a peníze pro něj nejsou problém. Majitel francouzského fotbalového klubu OGC Nice není spokojený s výsledky bývalého Sky na Tour de France. Podle Daniela Bensona, šéfredaktora VeloNews, se David Brailsford, ředitel sportovní sekce Ineosu, už obrátil na Patricka Lefevera, ředitele Quick-Stepu s nabídkou na odkup Evenepoela.   

"Kdybys ho chtěl někdy prodat, zavolej mi," stojí prý ve zprávě, kterou Brailsford poslal Lefeverovi. Belgický celek má v případném vyjednávání velmi silnou pozici. Svého nejdůležitějšího závodníka si pojistil až do konce roku 2026 a Evenepoel se v domácí sestavě cítí dobře a hlavně vítězí. Je dost nepravděpodobné, že by se Lefevere nechal přesvědčit, protože na novém světovém šampionovi stojí celý tým. Pro titulární sponzory Quick-Step a Soudal a další menší partnery je důležité mít belgického lídra. Lefevere vždy usiloval o nejlepší Belgičany, stojí na tom celý jeho byznys. 

"Dave Brailsford mi po Vueltě napsal a to nedělá často," řekl Lefevere pro VeloNews. "Napsal: Gratuluji, je to šampion. Kdybys ho chtěl jednou prodat, zavolej mi." Nejspíš to však bylo myšleno jako poklona. "Na Whatsappu se to nedá poznat, ale za textem nebyl žádný smajlík. Ostatní kolegové jen poslali gratulace, ale pokud by Dave chtěl Remca, bude potřebovat hodně peněz."

Ineos chtěl Evenepoela získat už v roce 2018. Tehdy bývalý fotbalista a kapitán mládežnických výběrů Anderlechtu dominoval juniorským závodům. Vyhrál vše důležité a bylo naprosto jasné, že je budoucím šampionem. Vedení Ineosu si toho samozřejmě všimlo a už tehdy se mluvilo o velmi štědré nabídce dlouholetého kontraktu. V té době britský celek vyhrával jednu Tour de France za druhou a měl v sestavě ohromně talentovaného Egana Bernala. Takže když se Evenepoel rozhodl podepsat smlouvu s Quick-Stepem, bylo to pro Brity zklamání, ale žádný velký problém.

Jenže po roce 2019 ujel Ineosu vlak. Bernal neuspěl na Tour 2020 a na scénu vlétli Tadej Pogačar a další nové hvězdy. A okamžitě vyhrával také Evenepoel. Ineosu se podařilo vyhrát Giro d'Italia s Taem Geogheganem Hartem a Bernalem, navíc Richard Carapaz se dostal na pódium na všech třech Grand Tours. Jenže nic z toho nebyl ten pravý cíl. Bohatý Ratcliffe je zvyklý vítězit a stojí především o triumf na Tour de France.

U Bernala není po jeho těžkém zranění jisté, zda se dokáže vrátit do své nejlepší formy a zda vůbec může konkurovat Pogačarovi, Evenepoelovi, Rogličovi a Vingegaardovi. Remcův otec Patrick Evenepoel potvrdil, že v minulosti jeho syn s Ineosem jednal. "Jsme s nimi v kontaktu už léta, ale nikdy nedošlo k setkání. Veškerý kontakt probíhal telefonicky. Je normální, že mu po vítězstvích v Lutychu a na Vueltě volali a gratulovali mu."

VeloNews se ho zeptal, zda je velký přestup v budoucnu možný: "Nevím. Remco má s Quick-Stepem smlouvu do roku 2026. Nepřísluší mi k tomu cokoli říkat. Chceme oslavit vítězství na Vueltě a titul mistra světa, a co bude v budoucnu, to se uvidí." 

Evenepoel by měl v britském týmu pravděpodobně o něco lepší podporu na třítýdenních závodech a zejména na Tour de France. Lefevere zatím nechce dělat unáhlené kroky a neví, zda se Evenepoel ukáže na Tour už v příštím roce. Více se mluví o Giro d'Italia. Zkušený manažer určitě nechce Evenepoela prodat, protože by to mohlo ohrozit existenci jeho sestavy.  Nejspíš ani za několik desítek milionů eur. Na druhou stranu se spekuluje o jeho nespokojenosti s Julianem Alaphilippem. Francouz prý značně zatěžuje rozpočet týmu a nepřináší odpovídající úspěchy. 

Ineos dlouhodobě investuje do budoucnosti. V roce 2020 získal nadějného Španěla Carlose Rodrigueze, který se letos stal domácím mistrem a bojoval pódium na Vueltě. Je mu pouze 21 let a je o rok mladší než Evenepoel. Ambici vyhrát jednou Tour de Farnce má také Tom Pidcock a tým postupně omlazuje kádr. V minulých letech přišli velmi mladí talenti Luke Plapp, Magnus Sheffield, Ben Tulett a letos se dohodl s juniory Joshuou Tarlingem a Michaelem Leonardem, třiadvacítkářem Leem Hayterem a z DSM přetáhl Thymena Arensmana. Je mezi němi budoucí vítěz Tour de France? Těžko hádat.