Sedmá etapa v Barceloně vedla přes slavné stoupání Montjuic k olympijskému stadionu, ale z jiné strany, než bylo obvyklé v minulosti. A opět uspěl dlouhý únik. Tentokrát se na čele vytvořila silná skupina, zatímco v hlavním poli vše v klidu kontroloval Ineos Grenadiers. 

46 kilometrů před cílem z čelní skupiny zaútočil Hermann Pernsteiner (Bahrain Victorious), ale byl dostižen. 44 kilometry před cílem to zkusil Thomas De Gendt (Lotto Soudal), ke kterému se přidal Matej Mohorič (Bahrain Victorious). A tato dvojice už byla úspěšnější. Za nimi útočili další jezdci, ale dopředu už se nedostali. V hlavním poli útočil Movistar s Alejandrem Valverdem, ale zkušený Španěl nedostal prostor. 

Náskok dvojice Mohorič - De Gendt postupně narůstal, Slovinec sice několikrát utrhl Belgičana ve sjezdu, ale poté na něj počkal. V posledním okruhu, 5 kilometrů před cílem, zaútočil De Gendt a Mohoriče se zbavil. A už se nemusel ohlížet, protože okamžitě získal velký náskok a slaví své první letošní vítězství. Mohorič dokončil se ztrátou 22 sekund a lídři na celkové pořadí dokončili se ztrátou 1:46 a všichni ve stejném čase. 

"Vždy jsem odpadl ve sjezdu z Montjuicu, ale pokaždé na mě Mohorič počkal. Proto jsem věděl, že ho musím urvat do kopce. Když jsem cítil, že odpadá, snažil jsem se do toho dát vše. Letos jsem moc chtěl jet Okolo Katalánska. Byla škoda, že byl závod loni zrušen. Vždy se mi tu líbí a už jsem tady byl úspěšný dříve. V prvních etapách jsem ještě nebyl moc dobrý, ale cítil jsem jak se zlepšuji, a dnes jsem se cítil velmi dobře," říká De Gendt po svém 16. vítězství v kariéře. 

Adam Yates uhájil dres vedoucího závodníka a zvítězil v konečném pořadí s náskokem 45 sekund před Richiem Portem (Ineos Grenadiers) a 49 sekund před Geraintem Thomasem (Ineos Grenadiers). Alejandro Valverde skončil čtvrtý a Wilco Kelderman (BORA - hansgrohe) pátý.

Esteban Chaves (BikeExchange) vyhrál bodovací soutěž a stal se také nejlepším vrchařem. Nejlepším mladým závodníkem byl vyhlášen Joao Almeida (Deceuninck - Quick-Step) a nejlepším týmem Ineos Grenadiers.   

Roman Kreuziger (Gazprom - RusVelo) v konečném pořadí obsadil 78. místo se ztrátou 51:27, Jan Hirt (Intermarché - Wanty Gobert) byl 82. a Josef Černý (Deceuninck - Quick-Step) 117.