Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux koupil licenci od končícího CCC a vstoupil od roku 2021 do společnosti World týmů. Za tím účelem bylo nutno tým posílit. Pár lidí odešlo, ale nikdo do World Tour. Naopak do týmu přibylo 10 lidí, z toho 5 z týmů nejvyšší ligy.

Většina z nich se ziskem UCI bodů zařadila v 30členném týmu mezi nejúspěšnější jezdce uplynulé sezóny: Rota (2.), Van der Hoorn (6.), Meintjes (7.), Taaramäe (8.), Planckaert (10.). Ovšem nikdo z týmu, s jedinou výjimkou Danny Van Poppela (28.), se nedostal do první stovky žebříčku UCI.

Mezi ty, kteří z CCC přešli do Intermarché, patřil i Jan Hirt.

Tým získal za sezónu 9 vítězství, z toho 3 v kategorii World: Van der Hoorn po etapě na Giru a Benelux Tour a Taaramäe etapu na Vueltě.

Taco Van der Hoorn vítězí ve 3. etapě Giro d´Italia

Na Giro d´Italia přijeli s jedničkou Janem Hirtem. Ten nezajel špatně, ale už dosáhl lepších výsledků. V konečném pořadí mu patřilo 26. místo. V etapě dojel nejlépe na 11. místě v předposledním dějství vedoucí přes tři vrchařské jedničky včetně cílového výjezdu. Tým se ale na italské Grand Tour mimořádného úspěchu dočkal. To když ve 3. etapě poté, co strávil celý den v úniku, odjel 9 km před cílem ze skupiny uprchlíků Taco Van der Hoorn a o pouhé 4 vteřiny dokázal udržet letící peloton za svými zády.

Na Tour de France se měl pokusit o co nejlepší výsledek v celkovém pořadí Louis Meintjes a o etapu v hromadných dojezdech Danny Van Popel. Meintjes, jakmile se najelo do kopců, se posouval v průběžném pořadí kupředu, ale na lepší než konečné 14. místo mu to nedalo. Van Poppel se mezi sprintery prosadil pouze dvakrát do desítky na 5. a 6. místo.

Po vítězství ve 3. etapě Vuelta a Espaňa se Rein Taaramäe dostal do čela průběžné klasifikace.

Meintjes byl určeným týmovým lídrem i na Vuelta a Espaňa. V sestavě figuroval i Jan Hirt. Meintjes i Hirt si vedli obdobně jako na předešlých Grand Tour. 29letý Jihoafričan však nedokončil z 10. místa průběžného pořadí předposlední etapu. Jan Hirt dokončil Vueltu na 28. místě, když se do třetí desítky probojoval až v závěrečných profilově obtížných etapách. Vuelta se však stala zcela nejúspěšnější Grand Tour pro tento belgický tým, o nějž se ovšem postarali jiní dva jezdci.

Nejprve Rein Taaramäe vyhrál 3. etapu končící na vrcholu 8km stoupání Picón Blanco a oblékl se jak do červeného dresu pro nejlepšího v celkovém pořadí, tak do modrých puntíků nejlepšího vrchaře. O oba sice poměrně rychle přišel, o červený po 5. etapě a o puntíkatý o etapu později, ale jednak mu tento významný dílčí úspěch už nikdo vzít nemohl, a jednak to nebylo poslední výrazné zviditelnění týmu.

5.místo v 10. etapě Vuelty stačilo Eikingovi na to, aby se stal průběžným lídrem závodu.

Součástí početného a úspěšného úniku byl totiž v 10. etapě Odd Christian Eiking a 5. místo mu stačilo na to, aby se dostal do průběžného vedení (viz titulní snímek). Bylo sice málo pravděpodobné, že jej udrží až do konečného cíle v Santiago de Compostela, ale bojoval statečně a přišel o něj až v 17. etapě. Nakonec dokončil etapák jako nejlepší z celého týmu na 11. místě.

26letý Nor Eiking se prosadil i na domácím Arctic Race (Pro), když lepší byl jen Ben Hermans (Israel). A dalším dobrým výsledkem týmu v menších etapácích bylo 5. místo Georga Zimmermanna také na domácím Deutschland Tour (Pro).

Z jednorázových závodů vyniká 4. místo Andrei Pasqualona na Eschborn-Frankfurt (UWT), ke kterému přidal ještě 3. místo na známé semiklasice Le Samyn (1.1), a 4. a 7. místo Lorenza Roty, resp. Odd Eikinga na klasice San Sebastian (WT).

Danny Van Poppel coby nejúspěšnější závodník z pohledu nasbíraných UCI bodů se umístil v sezóně mnohokrát mezi prvními třemi, ale vyhrál jen dva jedničkové závody. Za zaznamenání stojí také zisk zeleného dresu na Benelux Tour (2.UWT).

Jedním ze dvou sezónních vítězství Danny Van Poppela bylo Binche-Chimay-Binche (1.1).

Druhým nejúspěšnějším sběratel UCI bodů byl Lorenzo Rota. Ten přišel do týmu z druhé divize, konkrétně z Vini Zabú, jehož hlavní titulární partner od další sezóny přichází právě k Intermarché. Rota dosud nikdy nic nevyhrál, ale v italských Pro týmech (do Vini Zabú přišel z Bardiani) má za sebou už tři Gira a po šesti účastech na Milano-Sanremo i Il Lombardia.

Letos si vedl nejlépe za celou dobu své kariéry. Kromě 5 etapáků jel 23 jednorázových závodů. V jedničkových byl 4x do deseti, k tomu přidal dvě umístění v top ten na Pro závodech. V 8 závodech kategorie WT nijak nevynikl s jednou výjimkou: 4. místem na San Sebastianu. Rota tu byl součástí odjeté skupiny a ze spurtu o vítězství vypadl kvůli kolizi.

Motivovaný letošním výkonnostním i výsledkovým vzestupem se chystá na další sezónu, kde o sobě chce dát vědět ještě výrazněji. Sportovní ředitel Valerio Piva o něm říká, že má potenciál se dále hodně zlepšovat. Rota je podle svých slov navíc motivovaný příchodem italského partnera, takže po úvodním týmovém kempu se chystá odletět trénovat do Kolumbie. Je pravděpodobné, že ho v březnu uvidíme na Strade Bianche a Tirreno-Adriatico a vrcholem první části sezóny bude pro něj Giro d´Italia.

Lorenzo Rota si dojel pro nejlepší výsledek v klasice San Sebastian.

Jan Hirt má na kontě 84 závodních dnů, což je po Taraamäem společně s Danny Van Poppelem druhý nejvyšší počet v týmu. Jel pouze 5 jednorázovek, většinu odjezdil coby etapový jezdec. Má jich za sebou v sezóně 9. Nejvíc bodů si odnesl ze Sazka Tour za celkové 7. místo, kam se dostal mj. za 4. a 7. místo v obou nejtěžších etapách, končících na Pustevnách, resp. Dlouhých stráních.

V týmu končí 11 lidí, nejcitelnější jsou odchody Danny Van Poppela do Bora-hansgrohe a Eikinga do EF Education. Aktuálně je známých 9 posil, 5 z nich je z World týmů a nejznámějším pak Alexander Kristoff, který se sem přesouvá z UAE.

Jan Hirt se na Giru i Vueltě umístil ve třetí desítce konečného pořadí. Konkrétně na Vueltě (viz snímek) to bylo 28. místo.