Italský národní tým měl hlavní závod mužů neustále pod kontrolou. Krátký okruh v Alkmaaru byl rovinatý, ale přesto dost náročný a selektivní s mnoha zatáčkami a krátkým dlážděným úsekem. Očekával se hromadný dojezd, ale Italové vymysleli jiný scénář.

Improvizovaný scénář, jak se v cíli zmínil Elia Viviani. I oni očekávali sprinterský konec, ale závod sami pojali jinak. Už šedesát kilometrů před cílem Italové kolektivně zaútočili a ve třináctičlenné skupině měli hned čtyři závodíky: Eliu Vivianiho, Davida Cimolaie, Simone Consonniho a obhájce titulu Mattea Trentina. Další favorizovaný tým, Němci, měl v první skupině jen dva závodníky, lídra Pascala Ackermanna a jeho domestika Rudiho Seliga. Ostatní zde byli osamocení: Slovinec Luka Mezgec, Slovák Erik Baška, Dán Kasper Asgreen, Belgičan Yves Lampaert, Nizozemec Sebastian Langeveld, Francouz Florian Senechal a Brit Chris Lawless.   

 

Skupina spolupracovala, ale největší díl odvedli samozřejmě Italové. Zaskočení byli především domácí Nizozemci a vydali se malý odstup sjíždět. 26 kilometrů před cílem se hlavní skupina přiblížila čelu jen na rozdíl pár sekund a proto nastoupil Elia Viviani a vyprovokoval rozhodující únik. K Vivianimu se přidali Ackermann a Lampaert a vzorně spolupracovali. 

Lampaert si byl vědom sprinterských kvalit svých soupeřů a proto zaútočil několik kilometrů před cílem. Ackermann věděl, že musí reagovat, protože Viviani svého týmového kolegu z Deceunincku - Quick-Step sám stahovat nehodlal a mohl čekat na Ackermannovu reakci. Jenže lídr Německa už neměl síly, Viviani nastoupil, dostihl Lampaerta a Belgičana snadno ve spurtu porazil. 

Ackermann si dojel pro bronz a v hlavním poli se spurtovalo už jen o čtvrté místo. Získal ho bývalý evropský mistr Alexander Kristoff, pátý skončil Michael Mørkøv, šestý Sam Bennett a sedmý obhájce vítězství Matteo Trentin. Čeští závodníci propadli, dojel jen 41. Jan Bárta.

Italové byl bezchybní a je to už letošní třetí reprezentační akce, kterou vyhráli, na Evropských hrách zvítězil Davide Ballerini a na generálce na Olympijské hry v Tokiu byl nejlepší Diego Ulissi. Italové v Alkmaaru vyhráli hned tři závody s hromadným startem, kromě závodu mužů vyhrál Alberto Dainese závod kategorie U23, Letizia Paternoster byla nejlepší mezi ženami U23 a Elena Cecchini (partnerka Elii Vivianiho) skončila druhá za Amy Pietersovou mezi elitními ženami. 

Práce Davida Cassaniho, manažera reprezentačního týmu, se proměňuje ve skvělé výsledky. Ale to nejdůležitější teprve přijde, záleží zejména na Mistrovství světa. Itálie čeká na titul už jedenáct let, od triumfu Alessandra Ballana ve Varese.   

Foto Sirotti