To nejdůležitější se v 161 kilometrů dlouhé etapě stalo v předposledním stoupání Coi. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) zrychlil na čele skupiny favoritů s Primožem Rogličem za sebou a utrhl Joaa Almeidu (UAE Emirates). Portugalec se s krizovou situací pral statečně, zejména díky pomoci Jaye Vinea ztratil nakonec jen 21 sekund na Rogliče s Thomasem. V celkovém pořadí si velšský cyklista polepšil, má náskok 29 sekund před Rogličem a 39 sekund před Almeidou. 

Pinot útočil na etapu, vrchařské body i celkové pořadí 

Od rovinatého začátku etapy se bojovalo o dlouhý únik, aktivní byl hlavně nejlepší vrchař Ben Healy (EF Education-EasyPost), ale ten se však vytvořil až ve stoupání Crosetta, kde Healy už vůbec nestačil. Naopak Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) byl mimořádně silný a ujel společně s Filippem Zanou (Jayco AlUla), Aurélienem Paret-Peintrem (AG2R Citroen), Vadimem Pronským (Astana Qazaqstan), Warrenem Barguilem (Arkéa Samsic), Derekem Geem a Marcem Frigem (oba Israel-Premier Tech).  

Pinot získal na vrcholu 40 bodů, zatímco v hlavním poli se děly věci. Dvakrát se totiž zdržel Roglič, což vyprovokovalo Ineos Grenadiers ke zrychlení, ale Jumbo všechny problémy zažehnalo.

Francouzský vrchař vyhrál také další vrchařskou prémii se 3 body na vrcholu a skupina si vypracovala náskok až 6 minut. Pinot tak byl v jednu chvíli ve hře o modrý trikot, etapu i celkové pořadí, protože etapu začínal se ztrátou 6:48 na Thomase. Do cíle zbývaly hned tři stoupání, jedničkový výjezd na Forcella Cibiana a pak v rychlém sledu za sebou dvojková stoupání Coi a cílové Val di Zoldo. Pinot si připsal dalších 40 bodů na Forcella Cibiana a s náskokem se posunul do čela vrchařské soutěže. Na vrcholu ztrácel peloton tažený Ineosem 4:25 a uprchlíci měli o co jet, protože do cíle zbývalo jen 26 kilometrů. 

Stoupání Coi rozehrálo bitvu favoritů 

Následující stoupání Coi dlouhé 5,5 km s průměrem 9,5 % mělo rozhodující vliv na boj o etapu i celkové pořadí. Vpředu se osamostatnili Pinot se Zanou, ostatní uprchlíci nestačili a pokračovali sólo. Ale to nejdůležitější se dělo o něco dále. Kuss v prudkém výjezdu zrychlil na čele hlavní skupiny a udrželi se za ním pouze Roglič, Thomas, Eddie Dunbar (Jayco AlUla) a Thymen Arensman (Ineos Grenadiers). Almeida vůbec nereagoval a jel vlastním tempem, jak má ostatně ve zvyku. Roglič se o něco později pokusil o vlastní útok, ale Thomase neohrozil, jen utrhl Dunbara a Kusse, který se však velmi rychle vrátil zpět na čelo.

Roglič s Thomasem tažení Kussem se Almeidovi pomalu vzdalovali a tak musel na pomoc přijet Jay Vine. A jel skvěle, v souboji domestiků s Američanem rozhodně nebyl o nic horší a dovezl svého lídra na vrchol se ztrátou pouze 8 sekund. Pak svůj dojem trochu pokazil v zatáčce ve sjezdu, kterou nevybral, musel zastavit a zdržel i Almeidu a Dunbara, který se k jezdcům UAE Emirates v předchozím stoupání propadl.  

Cílový výjezd začínali Roglič a Thomas s minimálním náskokem před Almeidou. Vine pomohl Portugalci pod kopec a posledních 2,3 km s průměrem 6,9 % bylo na férovku mezi Rogličem, Thomasem a Almeidou. Situace nejvíc vyhovovala muži v růžovém trikotu, nemusel útočit, pouze se vezl za Rogličem a zároveň ujížděl Almeidovi. 

Zana si počkal na spurt 

Dva nejlepší uprchlíci spolupracovali až do posledního kilometru závodu. Ani jeden nezaútočil, oba si počkali na spurt. A rychlejší byl čtyřiadvacetiletý cyklista oblečený do italské trikolóry. Pinotovi opět zbyly jen oči pro pláč, zároveň však s velkou pravděpodobností vyhraje vrchařskou soutěž a v celkovém pořadí se posunul o šest příček výše, na 7. místo se ztrátou 4:43, takže dlouhý nepochybně měl svůj význam. Třetí skončil Barguil. 

Celé tohle Giro je pro mě sen, řekl Zana po největším vítězství kariéry. Musím poděkovat týmu za to, že mi dal tuto příležitost. Je to můj první rok ve WorldTour a na Giro mě připravili, jak nejlépe to šlo. A dnes se nám to podařilo. Opravdu musím poděkovat týmu, všem svým spolujezdcům. Pořád ještě nemůžu uvěřit, že se to stalo. Takový okamžik se mi v kariéře nestane často. Vsadil jsem na sprint a vyšlo to. Jsem rád, že jsem využil svou šanci.

Bonusové sekundy v cíli už byly rozdány, proto Roglič s Thomasem nemuseli spurtovat o pozice, pouze dojeli společně s náskokem 21 sekund před Almeidou. Dunbar zaostal o 36 sekund a v celkovém pořadí se dostal před Damiana Carusa (Bahrain Victorious), který ztratil 1:01 na Rogliče a Thomase. 

Thomas může brát 18. etapu jako svou malou výhru, protože udržel růžový dres a vede o 29 sekund před Rogličem a 39 sekund před Almeidou. Dunbar ztrácí 3:39 a Caruso 3:51. S dneškem jsem spokojený," přiznal Thomas. "Byl to dobrý den. Dnes jsem neztratil žádný čas a Roglič mě neutrhl. Cítil jsem se dnes docela dobře a měl jsem to pod kontrolou. Roglič má rád změny tempa. Byl velmi silný, ale já jsem také spokojený s tím, jak jsem si vedl.

Do 19. etapy si veze zase o něco větší náskok před nejbližším soupeřem. Je to dobré, ale musím zůstat konzistentní. Dříve měl Roglič slabší den, teď to byl Almeida. Beru to den po dni, stoupání po stoupání.

Pinot vede ve vrchařské soutěži se ziskem 227 bodů, jen v dnešní etapě si připsal 109 bodů a před Healym vede o 63 bodů. Jonathan Milan (Bahrain Victorious) dokončil etapu v limitu a je o den blíž vítězství v bodovací soutěži.