Laporte vítězem Etoile de Bessèges

O celkovém vítězi francouzského etapového závodu Etoile de Bessèges se rozhodovalo až v závěrečné časovce na 10,7 kilometru v Alés. Překvapivě zvítězil sprinter Christophe Laporte (Cofidis), ačkoliv zajel na vteřinu stejný čas jako Švéd Tobias Ludvigsson (Groupama - FDJ). Laporteho tento úspěch vynesl i konečné první místo v celkovém pořadí. Laporte vedl už před etapou s náskokem pěti vteřin před Bryanem Coquardem (Vital Concept - BB Hotels). Ten časovku nezvládl ani zdaleka tak dobře a ztratil na Laporteho 53 sekundy a obsadil 28. příčku. Ani Marc Sarreau (Groupama - FDJ) nebyl o moc lepší, před etapou ztrácel šest sekund na Laporteho, ale v časovce zaostal o 47 sekund. 

Druhé místo celkově nakonec získal Tobias Ludvigsson s odstupem 16 sekund, třetí místo vybojoval Belgičan Jimmy Jansens (Corendon - Circus), který ztratil 29 sekund. Stejný čas jako Jansens měl v součtu všech etap Bauke Mollema (Trek - Segafredo), ale musel se smířit s konečným čtvrtým místem. Páté místo patří Sepu Vanmarckemu (EF Education First).  

Laporte tak rozšířil sbírku svých letošních vítězství na tři, nejlepší byl totiž už v druhé etapě do la Calmette. Zvítězil i v bodovací soutěži. Nejlepším vrchařem se stal Edward Planckaert (Sport Vlaanderen - Baloise) a nejlepším mladým závodníkem Valentin Madouas (Groupama - FDJ). Soutěž družstev vyhrál celek Groupama - FDJ. 


Ve Valencii byl nejrychlejší Groenewegen 

Dylan Groenewegen (Jumbo - Visma) předvedl excelentní sprint v dojezdu poslední etapy Kolem Valencie ve stejnojmenném městě. Nizozemský spurter neměl v hromandém dojezdu ideální pozici, musel začít spurtovat zezadu a brzo, přesto těsně porazil Alexandra Kristoffa (UAE Emirates) a Mattea Trentina (Mitchelton-Scott). Dojezd ovlivnil velký pád těsně před cílem, kde zůstala stát většina pelotonu.

Na celkové pořadí už etapa vliv neměla. První vítězství v dresu Astany a první vítězství po dvouleté pauze získal Ion Izagirre. Třicetiletý Bask se z celkového vítězství v etapovém závodě radoval naposledy v roce 2014 na Kolem Polska. Rozhodující v jeho jízdě za žlutým dresem byla už úvodní individuální časovka, ve které porazil Alejandra Valverdeho (Movistar) o devět sekund a do cíle celého závodu si přivezl náskok sedmi sekund. Stejnou ztrátu má i třetí Pello Bilbao (Astana), další baskický cyklista na pódiu. 

Nejlepším mladým závodníkem se stal jedenadvacetiletý Kolumbijec Sergio Higuita (Fundacion Euskadi), třináctý muž celkového pořadí. Nejlepším vrchařem se stal Diego Rubio (Burgos-BH), kombinovanou soutěž vyhrál Alejandro Valverde a nejlepším týmem je Astana. 

Foto Sirotti, Luis Angel Gomez/BettiniPhoto