Předsezónní prohlášení největších hvězd loňské klasikářsé sezóny jsou často překvapivá. Ale dávají smysl, víc než další zisky již jednou vyhraných závodů, je cílem klasikářů vyhrát další klasiky a především uspět v monumentech.

Největší úkol si dal Philippe Gilbert, k ardenským klasikám, výhře na Lutych - Bastogne - Lutych, ale také podzimní Lombardii, chce po loňské výhře ve Flandrech přidat vítězství při závodech Milán - Sanremo a Paříž - Roubaix. Je to cíl hodně ambiciózní a pokud by se mu ho podařilo naplnit, tak by se zařadil mezi ikony klasik. Vždyť vyhrát všech pět monumentů se podařilo jen třem nejlepším klasikářům historie - Riku Van Looyovi, Eddymu Merckxovi a Rogeru De Vlaeminckovi. 

Pochopitelně už nejsme v dobách nejlepších klasikářů a konkurence je o něco širší při každém ze závodů. Specialisté se ještě víc specializují, ale současně mezi nimi přibývá jezdců s ambicemi na vítězství. Gilbert za sebou má vítězství v kopcovitých monumentech a tak možná před sebou má tu jednodušší část. Jenže tomu tak není. Jako závodník se hodně změnil, dnes by už nemohl myslet na vítězství na kopcovitých klasikách, ale vyhrát Sanremo i Roubaix bude mimořádně složité. Téměř nemožné. Na Sanremo není dost rychlý, musel by ujet a to většinou nevyjde. S Roubaix má možnost minimum zkušeností a právě zkušenosti jsou zde podstatné. 

Účastí na Roubaix Gilbertovi značně klesají naděje na další vítězství na Amstelu. Zde je velmi těžké uspět po absolvování Roubaix, proto Belgičan francouzskou klasiku pravidelně vynechával. Je tedy možné, že kvůli snaze o úspěch na Roubaix zůstane po jarní sezóně bez velkého vítězství. Tím se dostáváme k Gregu Van Avermaetovi. Gilbertův krajan má jasný cíl, vyhrát konečně Kolem Flander. Závod, který mu vždy šel nejlépe a pro který má největší předpoklady. 

Vyhrát Flandry chce víc, než cokoliv jiného, víc než titul mistra světa. Po úspěchu na Olympijských hrách a na Roubaix je sebevědomější, zkušenější a klidnější. Je velkým favoritem, ale musí porazit Petra Sagana. Van Avermaet by rád vyhrál i Amstel Gold Race, kterého se pravidelně účastní, ale po dlouhé sezóně klasik zde už bývá unavený a v závěru závodu na nejlepší nestačí. Láká jo nový dojezd závodu, bez výjezdu na Cauberg. Ale jak už jsme zmínili, jet Roubaix i Amstel je hodně těžké. Pro úspěch na Amstelu je nejlepší Roubaix vynechat. Udělá to? Nebude obhajovat triumf na Paříž - Roubaix? Je to nepravděpodobné. Spíše zkusí překonat únavu a pojede vše. 

Peter Sagan nemá o motivaci nouzi. Loňské klasiky mu vůbec nevyšly a letos už prostě musí nějaký monument vyhrát. Může vyhrát tři, preferuje vítězství na Sanremu a Roubaix, ale bere i druhé vítězství na Flandrech. V Itálii a v Belgii bude největším favoritem, ve Francii ne, zde se ještě nikdy do boje o vítězství nezapojil. Sagan se už zmínil, že by mohl jet i Amstel Gold Race, na přání vedení týmu. U něj platí to samé, co u ostatních, Amstel je po Roubaix velmi těžký. Už zde byl jednou třetí, v roce 2012, ještě s dojezdem na Caubergu. Ale nejel Roubaix. 

Čtvrtý do party nejlepších klasikářů, Michal Kwiatkowski, by si také chtěl rozšířit sbírku monumentů. Polák je výjimečně všestranný, vyhrál Sanremo a Amstel, druhý dojel na Lutychu, zkouší i kostky. Těžko říct, jaké závody by si měl vybrat. Zopakovat vítězství na Sanremu je téměř nemožné, takže Ardeny? Pravděpodobně ano, Kwiatkowski se chce zlepšit i v etapových závodech, chce vyhrávat týdenní etapáky a poté zkusit i třítýdenní závody jako lídr. A k tomu se nejvíce hodí závody jako jsou Lutych a Lombardie. Loni kostky úplně vynechal, plán na letošní rok není přesně znám, ale zkusit v budoucnu uspět i ve Flandrech není nemožné. Lutych - Bastogne - Lutych ale nejspíš bude mít prioritu. 

Foto Sirotti