Hromadný dojezd pelotonu se očekával a nic mu nestálo v cestě. Už třicet kilometrů před cílem byla dostižena skupina třech cyklistů z druhodivozních a třetidivizních celků. Jedinou překážkou na cestě ke spurtu bylo stoupání 15 kilometrů před cílem. 

Zde se pokusil uniknout Tim Wellens (Lotto Soudal) a útočili také Michal Kwiatkowski (Ineos), Rohan Dennis (Ineos) a další závodníci, ale Deceuninck - Quick-Step, celý den pracující na čele hlavního pole, všechny pokusy pokryl. 

6 kilometrů před cílem se na čele balíku ukázal Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix) a snažil se pomoci svým týmovým kolegům a připravit pozici pro Kristiana Sbaragliho a Sachu Modola. Poté už to ale byl jen chaos, žádný tým neměl vpředu srovnaný svůj sprinterský vláček a také Fabio Jakobsen si musel sám najít místo v popředí. 

Jako první začal spurtovat mistr Británie Ben Swift (Ineos), ale bylo to moc brzo. Následně se do sprintu pustil evropský šampión Elia Viviani (Cofidis), ale udělal prostor Jakobsenovi, který ho snadno předjel a jasně zvítězil. Jakobsen měl v porování s Vivianim lepší pozici, ale také mnohem více síly a rychlosti. Ital neměl šanci vzdorovat.

Jakobsen dojezd v Lagosu moc dobře zná, na stejném místě vyhrál před rokem a hodně mu vyhovuje: "Cílová rovinka je dlouhá a rovná a je tu i dost místa. Čekal jsem na správný okamžik ke sprintu a dočkal jsem se. Nebyl to vůbec snadný den, hodně se v závěru útočilo, ale naštěstí jsem v tom kopci 15 kilometrů před cílem udržel vpředu a v dojezdu jsem si našel dobrou pozici. Posledních 700 metrů je už jen rovně, stačilo si najít místo ke sprintu. Rád bych vyhrál i etapu do Táviry, ale já chci vždy vyhrát co nejvíc. Jako tým máme více příležitostí, Remco Evenepoel jede na celkové pořadí, tak snad budeme úspěšní," říká nový lídr celkového pořadí Kolem Algarve. 

Čtvrteční etapa končí na vrcholu stoupání Alto da Fóia a dres lídra oblékne nepochybně někdo jiný.