Třetí a závěrečná etapa Tour of Malopolska z Jabłonky do Przehyby měřila 125 km a cyklisté při ní překonali 1954 výškových metrů. Na trase byly vypsány čtyři vrchařské prémie. Úvodní dvě střední náročnosti v první polovině etapy, zbylé dvě pak tvořily finále etapy. Nejprve 2,5 km se 7,4% a po krátkém sjezdu 8,3 km s průměrem 8,2%, s maximem uprostřed stoupání 11,4% a poslední 2 km, s výjimkou závěrečných cca 200 metrů, nešly pod 10%.

Dnes nejprve ujela dvojice a najela až 5 minut. Za ní se vydali další čtyři, kteří získali na peloton 2 minuty. V únicích nebyl nikdo z českých cyklistů ani nikdo, kdo by ohrožoval lídry průběžného pořadí. O tempo se starali hlavně Italové z Galliny, kteří vezli žluťáka. Peloton jel tempo a postupně se zmenšoval. 25 km před cílem bylo po únicích. Do závěrečného kopce najela pohromadě přibližně třicítka závodníků. A pak už to byl boj kdo z koho.

Etapu ovládli jezdci rakouského Hrinkow Advarics, když první přejel cílovou čáru Jonas Rapp o 2 vteřiny před týmovým kolegou Rainerem Kepplingerem. 27 vteřin za vítězem dojel na 3. místě Jakub Otruba (Elkov-Kasper). Karel Camrda (ATT Investments) na 7. místě ztratil 53 vteřin a na 10. Jan Bárta (Elkov-Kasper) rovnou minutu.

Cílové stoupání bylo natolik náročné, že se do cíle dojíždělo převážně po jednom, po dvou.

"Cílové stoupání bylo hodně těžké a prudké. Mně se jelo dobře a hlavně jsem měl kolem sebe vynikající tým a motivaci obhájit loňské celkové vítězství Michala Schlegela. Chtěli jsme závod vyhrát. Jsem spokojený hlavně proto, že jsme předvedli silný týmový výkon,“ zhodnotil vystoupení Elkov-Kasper v Polsku Jakub Otruba. 

Jonas Rapp (na snímku uprostřed) dojel v první etapě jen těsně druhý za vítězným Italem Calzonim (Gallina Ecotek Lucchini), který ale dnes dokončil etapu ve stejném čase jako Karel Camrda. Pro Jonase Rappa to znamenalo vítězství v celém etapáku.

Rapp je 27letý německý cyklista, který závodí za tento rakouský tým od roku 2018. Nikdy se nepodíval výš, než je kontinentální úroveň. Malopolsko není ale jeho první vítězný etapový závod. V roce 2019 vyhrál rumunský Tour of Szeklerland (2.2) a loni v Itálii Giro della Regione Friuli Venezia Giulia (2.2).

V právě skončeném polském etapáku si dnešním vítězstvím zajistil i titul nejlepšího vrchaře závodu. Dnešním výsledkem potvrdili cyklisté Hrinkow také vítězství v týmové soutěži.

Na prvním místě inventury výsledků českých cyklistů stojí celkové 3. místo Jakuba Otruby (+0:44). Do desítky se vešli ještě 6. Karel Camrda (+1:14) a 7. Jan Bárta (+1:22).

Za tři dny 21letý Karel Camrda vystoupal na stupně vítězů v soutěži mladých jezdců, když na 2. místě za vítězným Walterem Calzonim zaostal o 12 vteřin.

"Kluci mi připravili perfektní pozici v nájezdu do cílového kopce, takže jsem ho začínal ze 4. pozice. Pak už to bylo jen na mně. Snažil jsem se o co nejlepší umístění. Šesté celkově a druhé do 23 let považuju za velmi pěkný výsledek," řekl k závěru etapy a konečnému účtování Karel Camrda.

V týmech skončil Elkov-Kasper na 3. a ATT Investments na 4. místě. Hlavní devizou cyklistů Dukly Praha je 4. místo Jana Voneše ve sprinterské soutěži díky jeho účasti v úniku v úvodní etapě.

ATT Investments vyhlášen nejlepším týmem 2. etapy. Karel Camrda uprostřed v dresu nejlepšího mladíka.

Výsledky.