Jan Hirt se po třech letech v polské sestavě CCC Sprandi Polkowice rozloučil s profesionální kontinentální cyklistikou a odešel do kazašské Astany. Zde zažil rozporuplnou sezónu. Nejdříve pomohl Miguelu Angelu Lopezovi ke třetímu místu na Giro′Italia, ale poté musel dva měsíce stát kvůli zdravotním problémům. Přesto měl důvěru týmu a poprvé absolvoval Vueltu. Zde opět pomohl Lopezovi ke třetímu místu a dobrý závěr roku zakončil sedmnáctým místem na Mistrovství světa.  

Jana Hirta jsme zastihli v Brně, před odletem do zahraničí.  

Už odjíždíte na první soustředění? 

Ne, letím na kritérium do Číny. První soustředění máme až od 5. prosince. Jedeme do Španělska, poblíž Calpe. 

Od posledního závodu uplynul měsíc, ještě jste nezačal trénovat před novou sezónu?

Už jsem začal. Začal jsem se vozit a zahájil jsem všeobecnou přípravu. Taková ta klasika, ale zatím toho kola není moc. 

Takže prozatím můžete zhodnotit letošní sezónu, která byla vaše první ve WorldTour. 

Sezóna nebyla žádná pecka, ale mám novou roli v týmu a moje osobní výsledky jdou stranou. Na Grand Tour jde jenom o Miguela Angela Lopeze, my ostatní jsme tam kvůli němu. Třeba na Vueltě jsme ani nesměli jezdit do úniků. Pořád jsme měli být s ním a pokud se měla vyhrát etapa, tak s ním. Na jednu stranu bylo těžké si udělat výsledek, ale na druhou stranu jsem na tom nebyl zrovna raketově. Sezóna nebyla nic extra, ale rozhodně to nebyl propadák. 

A sezónu jste ukončil v dobré kondici? Po Vueltě jste zajel kvalitní výsledky.

Ano, tím jak jsem měl zdravotní problémy v létě, tak jsem byl mnohem čerstvější na druhou část sezóny. V minulých letech jsem už býval unavený a taky v hlavě jsem už sezónu ukončil a na podzimní závody se mi moc nechtělo, ale kvůli té pauze v létě jsem byl i psychicky čerstvější. 

Také Mistrovství světa vyšlo nad očekávání dobře. 

Myslím, že jsme tam zajeli pěkně. Byl to jeden z těch lepších momentů sezóny. 

Poprvé jste jel v jedné sezóně dvě Grand Tour, Giro a Vueltu, byla to dobrá zkušenost? 

Rohodně mi to nevadilo. V sezóně jsem si odpočinul a menších závodů jsem měl méně, takže nakonec jsem měl docela standardní počet závodních dnů. Nebylo jich moc. 

Program na příští rok ještě nejspíš neznáte, nebo už víte? 

Ne, ještě to nevím, ještě ne. To budeme řešit až na soustředění ve Španělsku. Budu vědět v prosinci.

Letos jste absolvoval skoro stejný závodní program jako Miguel Angel Lopez, čekáte, že to tak bude i příští rok? 

Letos to tak bylo, ale uvidíme, co vymyslí sportovní ředitelé na příští rok. Přijdou noví závodníci, hlavně Izagirreové, taky Merhawi Kudus a Miguel si bere do týmu dva Kolumbijce, takže uvidím, jak to bude příští rok. Ale já bych se tomu nebránil. 

Vedení týmu Astana bylo spokojeno s celou sezónou? Dvě pódiová umístění v celkovém pořadí Grand Tour jsou úspěchem, ne? 

Ano, na dvou Grand Tour bylo pódium a na Tour zase kluci vyhráli dvě etapy. Já si myslím, že vzhledem k tomu, jak to nevypadalo na začátku roku dobře, protože odešel Fabio Aru a nepodařilo se nikoho nového přivést, tak sezóna nakonec dopadla dobře. Byla lepší, než ta předchozí. Myslím, že byli spokojení všichni. 

Ale teď bude dalším cílem vyhrát nějakou Grand Tour.

Určitě ano. Miguel prokázal, že potenciál má, být dvakrát na pódiu je skvělý výsledek. Už letos byl na Vueltě blízko vítězství. Nevyšlo to, ale cíl na příští rok musí být vítězství. Je starší a zkušenější a rychle se zlepšuje. 

V Astaně jste si zvykl rychle? 

Ano, jsem tu spokojený. Tým funguje dobře, máme tam i dobrou atmosféru, s kluky z Kazachstánu je sranda. Lepší by bylo mít trochu osobního prostoru, ale co se dá dělat, když je v týmu Lopez, který udělá dvě bedny. Je jasné, že se pojede na něj. Příští rok pojedu o novou smlouvu, proto by to chtělo vyvarovat se zdravotních problémů a zamakat v přípravě, ať se mi něco podaří, abych pak měl na další dva roky zase klid.    

Foto Sirotti