Tým pro rok 2021 oslabil o tři nejúspěšnější cyklisty: Michaela Matthewse (BikeExchange), Wilco Keldermana (Bora-hansgrohe) a Marca Hirschiho (UAE). Ztrátou byl jistě i odchod Sama Oomena do Jumbo-Visma. Přišlo 6 nových lidí, ale jen jedno velké jméno: Romain Bardet. Další čtyři byli kluci do 22 let věku.

Romain Bardet se také stal v průběhu sezóny jedničkou týmu. Následován Tiesj Benootem a Michaelem Storerem.

Tým získal celkem 8 vítězství, což byla polovina zisku v roce 2020: o čtyři se postaral Storer, když vyhrál etapu i celkově Tour de l´Ain (2.1) a hlavně dvě etapy na Vueltě. Na Vueltě byl jednou úspěšný i Bardet, k tomu přidal vítěznou etapu na Burgosu (2.Pro). Účet zkompletovali Cees Bol etapou na Paris-Nice a Nikias Arndt na Okolo Polska (oboje 2.UWT).

Poprvé se Michael Storer radoval na Vueltě v 7. kopcovité etapě, když sólově dorazil na vrchol 8km stoupání v Balcón de Alicante.

Co se týče Grand Tour, nejhorší výsledek si tým odvezl z Tour de France. Přijeli sem pro dílčí úspěchy, ale tři muži, včetně dvou, na něž tým hodně spoléhal: Soren Kragh Andersen i Tiesj Benoot se pařížského cíle ani nedočkali, a sprinter Cees Bol byl pouze 2x 6. Takže nejcennější výsledek zaznamenal Casper Pedersen, když dojel v 19. etapě na 3. místě.

Ambicióznější sestavu poslalo DSM v květnu na Giro d´Italia. Sice Jai Hindleymu, který o rok dříve dokončil Giro na celkovém 2. místě a jenž sem přijel jako jednička týmu, se nedařilo a do 14. etapy už nenastoupil. Ale dokázal ho velmi slušně zastoupit Romain Bardet, který si tu po 8 letech nepřetržité účasti na Tour odbyl premiéru. V průběhu závodu se postupně posouval kupředu v průběžném pořadí, takže do závěrečné časovky nastupoval z 5. místa. Jelikož však tahle disciplína patří mezi jeho slabiny, v konečném účtování mu to dalo na 7. pozici. Tým si navíc připsal ještě dvě 2. a tři 3. místa v etapách. A v soutěži týmů se mohli radovat z 3. příčky.

První a rovněž osamoceně byl v cíli i 10. etapy Vuelty, když bylo 15 km před jejím cílem nutno překonat vrchol 11km stoupání.

Nejspokojenější ale nejspíš odjížděli z poslední GT španělské Vuelty. Sice se neprosadili v celkovém pořadí, nejlépe dopadl Bardet na 25. místě, ale tři vyhrané etapy se počítají. Navíc ovládli soutěž vrchařů, když ji Storer vyhrál a Bardet ho jistil na 2. místě. Zaznamenali i dalších 5 pódiových umístění, z nichž nejlepší bylo 2. místo Daineseho v 8. etapě, kde ve spurtu podlehl jen Jakobsenovi (Deceuninck-QuickStep), který si z Vuelty nakonec odvezl zelený dres pro nejlepšího sprintera.

Romain Bardet měl velmi dobrou celou sezónu. Úspěšný byl zvláště v etapových závodech, které v jeho programu zcela převládaly. K 7. místu z Gira přidal 8. z Tirrena (2.UWT), 9. z Tour of the Alps (2.Pro), 6. z Okolo Burgosu (2.Pro) a 4. z Okolo Sicílie (2.1). Sezónu zakončil 8. místem na Lombardii (1.UWT), čímž se zařadil na 54. místo světového žebříčku.

Přestup z AG2R do DSM bylo přesně to, co jsem potřeboval,“ řekl po skončení sezóny 31letý francouzský cyklista, který dokázal být v minulosti 2. a 3. na Tour de France.

Romain Bardet dokonal týmový hattrick vítězstvím ve 14. etapě Vuelty po 14km výjezdu do Pico Villuercas.

Tiesj Benoot jako druhý nejpilnější sběratel UCI bodů v tomto týmu se může pyšnit hlavně 5. místem v konečném pořadí Paris-Nice (2.UWT), 7. na Lutychu a 8. na Benelux Tour (2.UWT).

Třetí nejúspěšnější muž této sezóny Michael Storer přestupuje od následujícího roku do Groupama-FDJ. Odchází i Hindley (Bora-hansgrohe) a dalších 7 cyklistů. Nahrazují je jen málo známí mladíci a pouze jedno zkušené jméno: John Degenkolb, který ovšem zdá se má ve svých 32 letech nejlepší roky za sebou.

Z pohledu do soupisky týmu na rok 2022 se okamžité výsledkové zlepšení dá očekávat jen stěží. Snad někdy v budoucnu, jelikož polovině závodníků není víc jak 23 let. Jenomže ani oni nejsou zárukou budoucích úspěchů. Vždyť jeden z nejtalentovanějších Ilan Van Wilder po dvou letech v DSM přestoupil po skončení sezóny do Deceuninck-QuickStep.

Důležitá pro českého fanouška je ovšem skutečnost, že 4 nováčci pro sezónu 2022 přicházejí z Development Team DSM, v němž bude závodit ještě i příští rok Pavel Bittner.

Michael Storer, nejlepší vrchař Vuelta a Espaňa 2021