Dnes byla ve Rwandě na pořadu časovka. Zvláštní byla v tom, že měřila pouhých 4,5 km a že na cyklisty v samém závěru čekala 700 metrová a 9% stojka.

I proto mohli být před etapou favorizováni ti z cyklistů, kteří dokážou dobře vyjet kopec. Jenže Jhonatan Restrepo se v dresu Androni zdá se rozjel na tomto etapáku do skvělé formy a povzbuzen svou výkonností ze včerejší etapy, kdy se udržel lepších vrchařů, než je on sám, dnešní časovku ovládl.

Diváky totálně ověšená závěrečná pasáž nebyla pro Restrepa při jeho aktuální výkonnosti překážkou, aby si připsal tady čtvrté a v sezóně už šesté vítězství. A to mu ještě přičtěme k dobru tři další letošní pódiová umístění.

Teprve 25 letý závodník s více jak tříletou minulostí ve World Tour týmu Katusha si opět říká o pozornost manažerů mančaftů z vyšší divize, než je jeho současný zaměstnavatel Androni.

Na 2. a 3. místě skutečně dojeli výborní vrchaři Ghirmay (Nippo) a Schelling (Israel). Vedoucí cyklista průběžného pořadí Tesfatsion (Eritrea) zaostal za vítězem na 21. místě o 0:27 min., přesto si udržel žlutý dres i pro zítřejší, poslední etapu.

Zítra to může být ještě hodně zajímavé, protože je na pořadu etapa sice dlouhá jen 90 km, ale doslova prošpikovaná vrchařskými prémiemi. Cyklisty čeká pět jedniček a dokonce dvě hors catégorie. A cíl je na vršku 1,2 km dlouhého stoupání s průměrným sklonem 8,2%!

Tesfatsion přišel na lednovém Amissa Bongo o celkové vítězství v poslední etapě, když nestačil na umění a spojené síly francouzských cyklistů. Tehdy měl před poslední etapou náskok 2 sekundy. Před zítřejší má 1:30. Vezmeme-li v úvahu, že v 5. etapě ztratil skoro 2,5 minuty, tak nic není nemožné. Ovšem kdyby k tomu došlo, tak už by to byla asi velká chyba.