Stefan De Bod strávil poslední dva roky v Astaně a rozhodně od sebe a svého působení zde očekával víc. Pětadvacetiletý cyklista patřil k velkým nadějím kategorie U23, vyhrál například jednorázovku GP Palio del Recioto v Itálii, kde porazil druhého Tadeje Pogačara a nechal za sebou také další hvězdy současné cyklistiky. Jenže mezi profesionály se zatím neprosadil tak, jak by si nepochybně přál, ačkoliv pár velmi kvalitních výsledků už na kontě má. Skončil třetí na Okolo Rakouska a letos byl čtvrtý na  Okolo Slovenska a Sibiu Tour v Rumunsku.

"Můj první profesionální rok byl 2019 a měl jsem pouze tříměsíční turistické vízum do Evropy, takže to byl opravdu náročný rok. Absolvoval jsem tolik závodů, jako jsou Okolo Turecka a Tour of Guangxi, abych získal více závodních dnů. V roce 2020 byl covid, takže o tom nemusím moc mluvit. Letošní rok byl těžký kvůli nemoci. V posledních letech mám pocit, že to bylo hodně těžké, ale pořád jsem se snažil o dobré výsledky. Do budoucna to ukazuje, že pokud se mi podaří naplno využít svůj potenciál, mohu toho hodně dokázat. Jsem hrdý na to, že jsem se přes tyto roky dostal a že jsem se naučil hodně o vytrvalosti a odvaze," vysvětluje De Bod své strasti během prvních let mezi profíky. 

Jonathan Vaughters, ředitel EF Education-Easy Post svému novému svěřenci věří: "Stefana sleduji už delší dobu. Je to nedoceněný talent, který může být klíčovým přínosem pro tým, jako je ten náš, který se snaží zaměřit na velké výsledky v kopcovitých závodech. Jeho časovkářské schopnosti nejsou moc známé, ale dokazují jeho talent. Doufám, že se nám podaří rozvinout jeho potenciál a stane se v našem týmu neocenitelným."

Už v roce 2019 se stal africkým šmapionem v časovce. Časovka je jeho silnou disciplínou, ale cílem je spíše uspět v celkovém pořadí. "Časovka je určitě jednou z mých silných stránek, ale nemyslím si, že jsem specialista na časovku. Mohu dosáhnout dobrých výsledků a případně vyhrát, ale nenazývám se specialistou. Nemyslím si, že to někoho baví, ale je to opravdu příjemný pocit, když dosáhnete dobrého výsledku. Nakonec, když vyhrajete, víte, že jste byli nejsilnější. Samozřejmě je tu aerodynamika a možná je jeden člověk více aerodynamický než druhý, ale nakonec je to o tom, kdo je nejsilnější a kdo dokáže sáhnout nejhlouběji do kapsy, aby se dostal nejrychleji do cíle. To je dobrý pocit. Ale nemyslím si, že by si někdo užíval těch posledních pár kilometrů časovky. To není příjemné," říká De Bod.

"V posledních letech jsem dosáhl několika opravdu dobrých výsledků, ale také jsem se snažil zjistit, jaký typ jezdce jsem. Začínám na to přicházet," pokračuje. "Myslím, že se mohu vypracovat na opravdu dobrého jezdce specializujícího se na úniky ve velkých závodech a Grand Tours. Také si myslím, že se mohu vypracovat v jezdce pro celkové pořadí na týdenních etapových závodech. To je můj dlouhodobý cíl. Chci se pokusit vyhrávat etapy z úniku, než začnu usilovat o pořadí v týdenních závodech. Závody jako Okolo Romandie, Tirreno-Adriatico, Okolo Švýcarska, Dauphiné, to jsou moje oblíbené závody. Tam, kde jsou nějaké hory, nějaké rovinaté etapy a obvykle je tam časovka nebo prolog. Mým cílem je zlepšit se v těchto závodech."