Na čtyřetapový závod, který se uskuteční ve třech dnech, byla nominována šestka českých závodníků: tři z Favoritu Brno (Josef Čekal, David Kopelent a Štěpán Široký), dvojice z Roman Kreuziger Academy (Daniel Sporysch a Martin Volf) a jeden z Mapei Merida Kaňkovský (Tomáš Obdržálek).

Na startu se prezentovali cyklisté z 13 zemí a s nimi jeden maďarský klubový tým. Celkem 80 mladíků. Z cyklisticky "vyspělejších" zemí tu jsou Italové, Dánové, Němci či Švýcaři. Samozřejmě jsou tu týmy všech čtyř zemí Visegradské čtyřky: Češi, Slováci, Maďaři, Poláci. Dále Rakušané, Estonci, Slovinci, Srbové a Rumuni.

Dnešní etapa měřila 95 km a jela se po naprosté rovině. Všichni naši junioři dojeli v hlavní skupině. Vyhrál Dán Andresen, před Italem Lettiero a Němcem Boosem. Pouze tři země neměly alespoň tři lidi v první skupině - mezi nimi i Slováci - takže průběžné pořadí týmů určil součet umístění. Naši jsou po etapě na třetím místě za Italy a Dány.

Zítra je na pořadu nejprve dopoledne 4,5 km dlouhá časovka na městkém okruhu a odpoledne etapa měřící 73 km a opět po téměř naprosté rovině. Závod zakončí poslední dějství pozítří o délce 107 km, přičemž uprostřed etapy je umístěno jedno stoupání, které vypadá na "nadjezd přes dálnici".

Mezi muži by šlo o záležitost pro čistokrevné sprintery, v juniorech se závodí živelněji, svou roli může sehrát vítr, takže jeden vydařený únik může řešit všechno. Ať je to, jak chce, našim klukům určitě fandíme.