Stručně a laicky řečeno, ketony jsou látky, které produkují játra ve chvíli, kdy dochází palivo z cukrů (glykogen) a je potřeba začít vyrábět energii z tuků. Pro vytrvalostní sporty téma nanejvýš zajímavé.

Úsilí co nejvíce během výkonu šetřit cukry a nahradit tento proces co nejlepším a nejdelším spalováním tuků, kterých má naše tělo v zásobě nepoměrně víc než cukrů, je věčné téma pro odborníky na problematiku výživy sportovců.  Za tím účelem jsou postaveny i tréninkové procesy, kdy se záměrně šetří dodávky cukrů, aby si tělo při výkonu zvyklo na jeho nedostatek a bylo nuceno využívat přednostně tuky. 

Jak už to v případě takových novinek bývá, jsou vznášeny pochybnosti o účinnosti a v horším případě o zdravotních rizicích. Některé studie či výrobci uvádějí zlepšení výkonu o 2 %. A v prostředí, kde všichni už trénují hodně podobně a kde výkonnost je hodně srovnatelná a stále se vyrovnává, jsou 2 % hodně. Ovšem jde také o látky vyráběné synteticky a možný dopad na naše játra není vyloučen.  

Ketony nejsou na seznamu zakázaných látek Světové antidopingové agentury. Údajně už v roce 2018 na Tour de France používalo ketony nejméně šest týmů, ale nikdo si nepřál být jmenován. Což nemusí být nutně z důvodu možného obvinění z používání nedovolených prostředků, ale spíše zachování konkurenční výhody.  

Mluvilo se o Lotto, Ineos či Deceuninck- Quick Step, ale jde jen o spekulace a speciálně Ineos to zcela odmítl. Jedině Jumbo-Visma se k používání těmi jezdci, kteří chtějí, hlásí, respektive to nijak netají.

Naposledy o tom v těchto dnech otevřeně hovořil pro belgické Radio 1 vítěz letošní Binck Bank Tour Laurens de Plus. Další plusové body pro tento sympatický tým, který bude mít v roce 2020 s ohledem na letošní sezónu a posílení týmu na příští rok jen ty nejvyšší ambice.