Bude to opět vzrušující víkend a první příležitost nasát atmosféru severských klasik. V sobotním závodě Omloop Het Nieuwsblad na závodníky čeká 207 kilometrů a spousta kostek, stresu, bojů o každou zatáčku a o každou pozici na terezínu. Více o trati se dozvíte v článku Klasiky jsou tu, Omloop se jede už v sobotu. Zatím bez Van Aerta a Van der Poela. Bude chladno, podle předpovědi se bude teplota vzduchu držet okolo 3 stupňů, navíc bude foukat studený a silný vítr, takže nebezpečí bude kromě hellingů číhat i na každé otevřené silnici. 

Omloop je trochu nevyzpytatelný závod, může skončit sólovým únikem jako loni, spurtem pelotonu jako v roce 2021, nebo sprintem malé skupiny, nebo dvojice nejlepších jako v letech 2020, 2017 a 2016. Letos se hned několik týmů bude snažit závod udělat hodně těžký a zbavit se nejrychlejších sprinterů. Zejména Arnauda De Lieho, který má na začátku letošní sezóny skvělou formu, vyhrál už tři závody, daří se mu v hromadných dojezdech, ale je silný i v nástupu a nebojí se útočit. Pro Lotto Dstny je Omloop velkou příležitostí vyhrát velkou klasiku a udělá pro to všechno.

Roli favorita vnímám pozitivně, překvapuje De Lie. Vidím i další favority jako Philipsena, Benoota nebo Wellense. Že mě ostatní tlačí do role favorita, mi nevadí. Vytváří to určitý tlak, ale neovlivňuje mě to. Trať neznám nijak zvlášť dobře, ale projel jsem si ji a spoustu informací mám od týmu. V roce 2019 jsem v juniorech jel Kolem Flander. Už tehdy to bylo náročné a v sobotu to bude od dalších sto kilometrů delší. Ale minutu a půl až tři minuty dlouhé kopce mi vyhovují. Ve finále bude rozhodovat spíš hlava než nohy. To hraje v můj prospěch.

Jenže Jumbo, Ineos a Soudal Quick-Step s tím počítají a proto budou útočit daleko před cílem. Soudal Quick-Step není tím suverénně nejlepším týmem jako v letech minulých, pozici jedničky mu sebralo Jumbo. To se musí obejít bez Wouta van Aerta, ovšem Christophe Laporte, Tiesj Benoot a Dylan van Baarle a Nathan Van Hooydonck jsou schopni ho nahradit a obhájit pro Jumbo vítězství. Nemáme v týmu největšího favorita, ale máme několik lídrů. Nemusíme se tedy kontrolovat a myslím, že toho můžeme využít. Máme čtyři nebo pět jezdců, kteří mohou vyhrát, a to má své výhody i nevýhody, vysvětluje Benoot. Chci pěkný, těžký závod s útoky daleko do cíle. A aby vyhrál ten nejlepší.

Soudal Quick-Step v posledních dvou sezónách klasikářský tým téměř vůbec neposiloval, loni se celku Patricka Lefevera na dlážděných klasikách nedařilo a letos musí doufat v renesanci Kaspera Asgreena a Juliana Alaphilippa. Francouz zatím závodí doma a tak je to na Asgreenovi, kterého doplní domácí hvězda Yves Lampaert a vítěz Omloopu z roku 2021 Davide Ballerini. Zajímavým závodníkem je nová posila Casper Pedersen. Nikdo z lídrů na začátku sezóny nezáří, ale zcela bez šance Quick-Step není. Chybí nám někdo jako Tom Boonen, nebo De Lie a Philipsen, někdo opravdu rychlý. Ale budeme se snažit být u všeho a tvořit závod, přiznává Wilfried Peeters, sportovní ředitel belgické sestavy.

Tom Pidcock kvůli Omloopu vynechal světový šampionát v cyklokrosu, takže by rozhodně měl něco předvést. Drobný Angličan povede do boje Ineos Grenadiers a díky němu, Benu Turnerovi a Magnusi Sheffieldovi patří britský celek k nejlepším. Pidcock je lídrem a měl by mít podporu svých kolegů, Ineos tedy nejspíš zvolí jinou taktiku než Jumbo a Quick-Step, ale také nemají špičkového sprintera, takže útočit musí. Včera při prohlídce trati jsem se cítil docela dobře. Kopec, který mám nejméně rád, Bosberg, jsem nikdy nejel tak rychle jako včera. Nebylo to špatné, straší Pidcock své soupeře. Není to závod, který by mi seděl nejvíc ze všech. Ale bude trochu větrno a v celém pelotonu je hodně kvalitních jezdců. Jsem si jistý, že se bude závodit. Možná dříve než obvykle. Závod bude dost náročný. 

Agresivně do útoků půjdou také Bahrain Victorious, Groupama-FDJ, EF Education-EasyPost a Trek-Segafredo, zatímco hned několik dalších velkých týmů chce hromadný dojezd. Kromě Lotta jsou to Alpecin-Deceuninck s Jasperem Philipsenem, Uno-X s Alexandrem Kristoffem, Bora-Hansgrohe s Jordim Meeusem a nejspíš i Saganův TotalEnergies. 

Česká cyklistika má hned tři zástupce, kromě matadora Zdeňka Štybara také dva nováčky, Mathiase Vacka a Pavla Bittnera. Štybar bude jedním z chráněných jezdců Jayco AlUla, ale už před začátkem sezóny uznal, že jeho současným úkolem bude spíše pomáhat. Jenže lídr Michael Matthews Omloop vynechává a Šybar by tak mohl být sám aktivní. Také Bittner by teoreticky neměl být svázán taktikou, protože DSM nemá ve svých řadách žádného opravdového favorita. Naopak Vacek bude pomáhat zkušenějším kolegům, především Jasperu Stuyvenovi.