Rogliče na Giru podpoří Edoardo Affini, Koen Bouwman, Michel Hessmann, Jan Tratnik, Sepp Kuss, Jos van Emden a Rohan Dennis. Takto však sestava nizozemského celku původně vypadat neměla. Místo Kusse měl startovat Kelderman, místo Dennise se chystal Tobias Foss a místo Van Emdena zase Robert Gesink. Jenže do plánů zasáhl covid, Foss a Gesink onemocněli na nedávném etapáku Okolo Romandie, kde startoval také uvažovaný náhradník Thomas Gloag, který taky nebude k dispozici. 

"Neuvěřitelně mě štve, že o Giro přijdu," sdílel Foss své pocity na sociálních sítích. "Po třetí etapě Okolo Romandie jsem měl pozitivní test na koronu. Od té doby jsem se snažil co nejrychleji uzdravit, ale vybralo si to dost velkou daň. Stále bojuju a stále jsem nemocný. Bohužel s tím nemohu nic dělat a přeji svým týmovým kolegům hodně štěstí v Itálii."

"Tvrdě jsme pracovali na tom, aby byl projekt Giro úspěšný, ale bohužel pro mě nebude. Je to velké zklamání, že musím vynechat Giro, protože jsem v Romandii chytil covid," dodává zkušený Gesink.

Kuss nahradil zraněného Keldermana už před několika týdny, pro Američana to bylo velké překvapení, protože se původně připravoval až na Tour de France, kde měl být jedním z klíčových domestiků do hor pro Jonase Vingegaarda. Nakonec má práci o dva měsíce dříve. Kuss patří k nejlepším horským domestikům světa, rozhodně nebude o nic horší než Kelderman a pro Rogliče bude velmi důležitý. Ostatní změny v sestavě přišly až na poslední chvíli, proto není jasné, zda jsou Dennis a Van Emden ideálně připravení.

Van Emdena čeká už dvanáctá účast na Giru, ve 38 letech má spoustu zkušeností a vysoký standard výkonnosti, navíc bude pomáhat především na rovinách, takže by měl být velmi platný. Australan Dennis je o něco méně spolehlivý. Dvojnásobný mistr světa v časovce na začátku roku oznámil, že letošní sezóna je jeho poslední a kvůli nemoci musel vynechat start na Okolo Romandie. Před třemi lety měl velký podíl na vítězství Taa Geoghegana Harta na Giru, v horách si počínal skvěle, ale poté už absolvoval jen jednu Grand Tour, loňskou Vueltu. V dresu Jumba je zatím naprosto nevýrazný. 

Rogličovi budou v horách pomáhat Kuss, Dennis, Koen Bouwman (nejlepší vrchař loňského ročníku a vítěz dvou etap) a nejspíš i Jan Tratnik, který je všestranným cyklistou a měl by být svému krajanovi stále k dispozici. Affini, Hessmann a Van Emden mají úkoly především na rovině.  

Podle složení týmu je zřejmé, že obhajoba vítězství na Tour de France má v Jumbu prioritu. Vingegaardovi budou pomáhat Wout van Aert, Dylan van Baarle, Tiesj Benoot, Christophe Laporte, Steven Kruijswijk a na výběr jsou i další silní závodníci.   

Sestava Jumbo-Visma pro Giro d'Italia 2023: 

Primož Roglič

Edoardo Affini

Koen Bouwman

Rohan Dennis

Jos van Emden

Michel Hessmann

Sepp Kuss

Jan Tratnik