Ke startu hromadného závodu juniorů na Mistrovství Evropy v portugalské Anadii se registrovalo 142 závodnílků z 32 zemí. Závod byl původně vyměřen na 126 km, tedy 6 okruhů, ale pro naprosto extrémní horko kolem 40°C rozhodčí závod zkrátili o jeden okruh. 

Naši junioři nastoupili v sestavě Martin Bárta, Filip Chýle, Milan Kadlec, Daniel Mráz, Pavel Novák a Štěpán Telecký.

Horko bylo skutečně mimořádně limitující. Tři kola se závodilo spíše opatrně, ve čtvrtém okruhu peloton explodoval. Odjela tříčlenná skupina, která si to nakonec rozdala o vítězství. Za nimi se vytvořila 17ti členná skupina, v níž měli po třech jezdcích Italové, byli tu i další dva Francouzi, po dvou tu měli zastoupení také Estonci a Norové. Dalších 9 národů tu mělo po člověku a mezi nimi i my Pavla Nováka. A ti se utkali o 4. místo.

Původně v této skupině nebyl z našich nikdo. Ale pak se ji z pelotonu vydal sólově stíhat Pavel Novák, dojel si Estonce Rometa Pajura a společně se jim podařilo do skupiny dojet.

"Když se to dělilo, tak to z mé strany nebylo o zaváhání, v té chvíli jsem na to neměl. Pak jsem se srovnal a vydal se skupinu stíhat, což se tedy nakonec podařilo," řekl pro RoadCycling.CZ Pavel Novák.

Další naši dokončili v početné hlavní skupině se ztrátou blížící se k 7 minutám na vítěze. Na 32. místě to byl Martin Bárta a na 34. Milan Kadlec. V skupině s nimi dojel např. vítěz časovky Mathieu Kockelmann. Zbylí tři naši byli klasifikováni až v sedmé desítce s odstupem +16:38 min.

Náročnost závodu podtrhuje mj. fakt, že ti, co se v časovce umístili na 2.-4. místě a patřili k horkým favoritům závodu, tedy Belgičané Verbrugghe a Marivoet a Němec Herzog, se dnešního cíle vůbec nedočkali.

Vítěz dnešního závodu a 5. ze čtvrteční časovky Jan Christen má už podepsáno s týmem UAE Emirates a to až do roku 2027.

Výsledky.