Favorit Brno je jedním z nejtradičnějších českých oddílů s bohatou historií výchovy výborných silničářů. Ve Favoritu začínali mnozí současní i bývalí profesionálové, první domácí a mezinárodní úspěchy a zkušenosti zde získali Jan Hirt, Josef Černý a Daniel Turek. Ti všichni se dostali do nejvyšších pater profesionální cyklistiky. 


Favorit Brno bude mít v Innsbrucku své dva přímé zástupce, ale Tělovýchovnou jednotou Favorit Brno prošli také Jan Hirt, Josef Černý a Michael Kukrle, kteří nás budou reprezentovat.


Vojtěch Řepa

Vojtěch Řepa je dalším juniorem Favoritu Brno, který by se mohl prosadit v mezinárodní cyklistice. Tento druhým rokem junior je stabilním členem úspěšné české reprezentace. Vyhrál poslední díl Českého poháru, dojel třetí na Mistrovství republiky v Plzni za svými kolegy z reprezentace Petrem Kelemenem a Karlem Vackem a s blížícím se světovým šmapionátem jeho forma roste. Na velmi prestižním závodu Giro della Lunigiana v Itálii byl vedle Karla Vacka druhým úspěšným reprezentantem. Po úvodních půletapách držel čtvrté místo v celkovém pořadí a pomohl k vítězství v nejtěžší etapě Karlu Vackovi. V časovce do vrchu byl ve světové konkurenci devátý. 

Byl i díky těmto výsledkům nominován na Mistrovství světa a k přípravě přistoupil zodpovědně, společně s Jakubem Boučkem, dalším českým reprezentantem, byl na soukromém soustředění v Tyrolsku a důkladně se seznámil s prostředím a kopci, které ho v Innsbrucku a okolí čekají. 

Juniorská reprezentace má v Innsbrucku nejvyšší ambice, Karel Vacek chce bojovat o duhový trikot, čímž by navázal na 13 let starý triumf Romana Kreuzigera. Kromě špičkové kondice a štěstí bude potřebovat i silný tým, jehož pevnou součástí je právě Vojtěch Řepa. 


Veronika Jandová

Veronika Jandová už letos na mezinárodní scéně zazářila. Na Mistrovství Evropy ve Zlíně dojela na sedmém místě, ve skupině za suverénní Ruskou Aigul Garejevou. Jandové vyhovovala extrémně náročná trať ve Zlíně. Těžká trať bude i v Innsbrucku, ačkoliv bude pravděpodobně o něco snazší.

Jandová je vynikající vrchařka, o tom, že bude vepředu, je přesvědčen i trenér národního týmu Tomáš Konečný: „V juniorských kategoriích jedeme bojovat o medaili. Holky jedou především na zkušenou, ale Jandové by měla trať sedět a výkonnostně je na tom velmi dobře, může být hodně vepředu." 

Zopakovat umístění v první desítce, jako se to podařilo Jandové a také deváté Tereze Sáskové ve Zlíně, by byl velký úspěch. Jandovou a Sáskovou v Innsbrucku doplní Markéta Hájková, mistryně republiky v časovce, která nedávno získala zahraniční angažmá v týmu Servetto Stradalli AluRecycling.

Získat zahraniční angažmá je jedním z cílů i pro teprve sedmnáctiletou Veroniku Jandovou. Hájková s Jandovou společně získaly český titul v časovce dvojic a v individuální časovce budou na startu obě i v Innsbrucku. 


Veroniku Jandovou čeká časovka už v pondělí 24. září a ve čtvrtek 27. září silniční závod. Vojtěch Řepa s juniorským výběrem nastoupí na start ve čtvrtek 27. září odpoledne. 


Josef Vaishar/Cycling.Photography