Náročná třetí etapa se startem a cílem v Jeseníku byla psolední příležitostí něco změnit v celkovém pořadí Závodu míru. V kopcích Hrubého Jeseníku se závodilo hodně tvrdě, ale nakonec byly důležitější sprinterské prémie na začátku etapy. Zde se totiž rozdávaly bonusové sekundy, které měly rozhodující vliv na konečné pořadí. veoducí Antoine Huby a druhý Dán Simon Dalby totiž do poslední etapy nastupovali ve stejném čase a každá vteřina se proto počítala. 

Na obou sprinterských prémiích měli navrch Francouzi, Pierre Gautherat pomohl Hubymu k druhému místu na obou prémiích a muž ve žlutém trikotu si připsal 4 bonifikační sekundy a ty udržel až do cíle. Peloton se sice ve výjezdech na Rejvíz, Jelení, Kostelní vrch a Lyru trhal, o únik se pokoušelo několik jezdců, především Španěl Enekoitz Azparren, ale všichni byli dostiženi, Baska dojel malý peloton těsně před cílem a ve spurtu byl nejlepší Jack Rootkin-Gray. Hned tři Češi byli v popředí, Milan Kadlec skončil druhý, Jakub Ťoupalík čtvrtý aPAvel Novák dvanáctý.  

„Na spurt jsme byli dva, já a Kuba Ťoupalík. A měli jsme se spolu domluvit v průběhu etapy, jak na tom budeme. Nakonec se mi jelo dobře, ale trochu zmatků bylo na posledním kruhovém objezdu. Před etapou jsme si ho projížděli venkem, nakonec jsem to projel vnitřkem, ale dopadlo to dobře,“ řekl teprve devatenáctiletý Kadlec, po svém úspěšném debutu na Závodu míru U23.

Huby i jeho největší rival Dalby dojeli v čase vítěze a v celkovém pořadí je tedy dělí pouze 4 sekundy. Třetí místo udržel Ital Davide De Cassan, čtvrtý skončil Nor Cedrik Bakke Christophersen a pátý další Ital Simone Raccani. V čase vítěze dokončil také Karel Camrda, nejlepší český cyklista v konečném pořadí obsadil deváté místo se ztrátou 42 sekund. 

„Byla to hodně náročná etapa, něco jako v sobotu,“ zhodnotil po dojezdu Huby, člen týmu Vendée U, development sestavy týmu TotalEnergies. „Náš tým pracoval perfektně, musím za to klukům poděkovat. Českou republiku mám rád, mám tady hodně kamarádů a rád tady závodím,“ dodal celkový vítěz. 

Camrda prokázal, že pro kopce má talent a dokáže se prosadit i v mezinárodní konkurenci špičkových třiadvacítkářů: „Za desítku jsem rád a jsem maximálně spokojený. Dnes to bylo hodně těžké, jelo se hned od začátku, a když za to vzali Norové ve stoupání na Rejvíz, tak se to nadělilo. Naštěstí nás vepředu zůstalo dost. Je to v této sezóně můj nejlepší výsledek. Mohl jsem se zde ukázat, určitě ještě nějakou šanci dostanu.“

Bodovací soutěž vyhrál Rootkin-Gray, nejlepším vrchařem se stal Mike Schuch (Nizozemsko) a nejlepším mladým závodníkem Simon Dalby.