loading...

Velké sympatie fanoušků cyklistiky si tím patrně nezískal. Švýcarovi Ginu Mäderovi (Bahrain - Victorious) tím totiž zlomil srdce. Mäder si vedl skvěle, z úniku vydržel nejdéle a v cílovém stoupání La Colmiane držel velmi dobré tempo a pro favority celkového pořadí nebylo snadné ho dostihnout. Nakonec to zvládl jen Primož Roglič (Jumbo - Visma) a dojel si pro třetí etapové vítězství v letošním ročníku. Mäder projel cílem 2 sekundy za Slovincem, třetí Max Schachmann (BORA - hansgrohe) ztratil 5 sekund a v celkovém pořadí jeho odstup od Rogliče narostl na 52 sekundy. 

Nadějný únik

Do dlouhého úniku se dostala velmi silná skupina 13 závodníků, kromě Mädera zde byli Alexej Lucenko (Astana - Premier Tech), Neilson Powless (EF Nippo), Andrej Amador (Ineos Grenadiers), Laurens De Plus (Ineos Grenadiers), Kenny Elissonde (Trek - Segafredo), Julien Bernard (Trek - Segafredo), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Sam Bennett (Deceuninck - Quick-Step), Mattia Cattaneo (Deceuninck - Quick-Step), Anthony Perez (Cofidis), David de la Cruz (UAE Emirates) a Dylan Teuns (Bahrain Victorious). 

Gino Mäder

Nejlepší z úniku byl Mäder, v mírném cílovém stoupání stále držel nevelký náskok i proti přesile týmu Jumbo - Visma, který pracoval pro Primože Rogliče. Dlouho se Švýcara držel také Američan Powless, ale poslední kilometry už jel závodník Bahrain Victorious sám. 2,5 kilometry před cílem měl k dobru stále 35 sekund a vše vypadalo nadějně. 1,5 kilometru před cílem z hlavní skupiny zaútočil Max Schachmann a následovali ho pouze Roglič, Aleksandr Vlasov (Astana - Premier Tech), Lucas Hamilton (BikeExchange) a Tiesj Benoot (DSM).    

Mäder měl kilometr před cílem stále 20 sekund, ale zaútočil Roglič několik sekund stáhl. Schachmann a další se ho udrželi, ale Roglič chtěl vyhrát a každou cenu, zaútočil ještě jednou v posledních stovkách metrů, dojel Mädera 10 metrů před cílem a mohl zvednout ruce nad hlavu. Pomohl si i v celkovém pořadí, před krátkou závěrečnou etapou vede o 51 sekund před Schachmannem. Třetí Vlasov ztrácí 1:11 a drží bílý dres. 

Říkal jsem si: Proč to nezkusit'? Naskytla se příležitost vyhrát a já jsem ji využil. Byl to náročný den, zvláště na začátku etapy. Byla to krátká, ale výživná etapa. Nakonec to bylo velmi těsné,říká vítěz etapy a lídr celkového pořadí. A samozřejmě ani Mäder se na Rogliče zlobit nemohl: Scénář závodů je jednoduchý, kdo je první v cíli, vyhrál. Příště prostě musím být o trochu silnější. 

V poslední etapě Roglič už jen těžko ztratí 52 sekundy, v závodě nemá konkurenci a může být zcela sebevědomý. Ještě není konec. Zítra nás čeká nový den a nová výzva. Pojedeme další krátkou etapu a bude to opravdu těžké. Ale kluci si vedou dobře. Musíme zůstat soustředění a pořádně šlapat, dodává Roglič.