V polských Polkowicích se dnes rozjel 53. ročník závodu CCC Tour Grody Piastowskie UCI 2.2. Závod de facto odstartoval již včerejším kritériem, které se jelo na rozjíždky, ale průběžně bylo kvůli dešti zastavováno a jeho výsledkem, tak bylo tradičně pouze rozdání dresů. 

Minulý ročník Elkov Author tento závod vynechal, nicméně v předchozím ročníku si vítězství v druhé etapě připsal Alois Kaňskovský a Jiří Polnický ovládl třetí etapu a stejně skončil i v celkové klasfikaci, tehdy však v barvách ProContinental týmu Verva ActiveJet.
Hned v první den závodu čekaly na závodníky dvě etapy. Tou první byla časovka jednotlivců, která byla vypsaná na 16,2 km a měla rovinatý profil. V ní se pořadí stále měnilo, ale s blížícím se koncem bylo jasné, že závodnici Elkov Author se umístí na předních příčkách. O tu nejvyšší nakonec bojoval Jan Bárta, který skončil na druhém místě. V první desítce ho však ještě doplnil na 5. místě Josef Černý a na 8. místě Michael Kukrle. 
Zvítězil Jan Tratnik z domácího CCC Sprandi Polkowice.

Pokračování závodu pak přišlo navečer, kdy se jela druhá etapa s délkou 97 km. I ta se jela prakticky po rovině a hned od startu ji provázelo vysoké tempo a několik pokusů o únik. Ten vážnější přišel až po 40 km, kdy se na čele vytvořila pětičlenná skupina. Ta si vytvořila náskok minutu a půl, který se snažila držet. Na to však reagovali především polské týmy CCC a Hurom, které se snažili únik zlikvidovat, tak aby mohlo dojít na hromadný spurt. 
S blížícím se koncem však ze své aktivity upustili a nechali stíhání úniku. To však převzaly týmy se silnými spurtery a náskok nakonec hravě zlikvidovaly. Od osmého kilometru pak čelo kontroloval celý tým Elkov Author a připravoval pozici pro Aloise Kaňkovského. “Kluci dnes opět odvedli fantastickou práci, nikdo nekoukal na průběžné pořadí a všichni se podřídili vítězství v etapě. Takže tohle vítězství je především jejich,” poděkoval svým kolegům Alois  Kaňkovský, který si 600 m před cílem v technickém dojezdu na kostkách nastoupil na špici, postupně přespurtoval všechny ostatní jezdce a zvítězil.
Foto Michal Kapusta/naszosie.pl a Mario Stiehl