Od prvního triumfu týmu Sky s Bradleym Wigginsem v roce 2012 uplynulo devět let a britská sestava za tu dobu získala dalších šest vítězství. Čtyřikrát se radoval Chris Froome, jednou Geraint Thomas a jednou Egan Bernal. Pokaždé v tom hrál roli soustředěný kolektivní výkon nejbohatšího týmu světa. Jenže nyní musí taktiku změnit. Lídři Ineosu reálně nestačí na Slovince Tadeje Pogačara a Primože Rogliče. 

David Brailsford a jeho kolegové se rozhodli vzít na letošní Tour de France více lídrů. To dříve nebylo zvykem, protože to jednoduše nebylo nutné. Chris Froome byl několikrát nejlepším závodníkem na startu a všichni mu byli oddaní. Pracovat dlouhé hodiny na čele pelotonu v horách i na rovinách nebylo pro jezdce Sky nic neobvyklého. Jenže tato poměrně prostá taktika eliminace všech překvapení a složitých situací funguje pouze v případě, když je váš lídr reálně nejsilnější a má náskok v celkovém pořadí. 

Letos budou jezdci Ineosu muset být aktivnější. V sestavě na Tour se počítá s Geraintem Thomasem, Richardem Carapazem, Taem Geogheganem Hartem, Adamem Yatesem a Richie Portem. K nim se přidají další ryzí domestici, konečná soupiska ještě nebyla zveřejněna. Na papíře jde z Ineosu strach. Thomas v roce 2018 vyhrál Tour de France, Carapaz v roce 2019 Giro d´Italia, Geoghegan Hart to dokázal o rok později, Porte byl loni třetí na Tour a Yates už jednou čtvrtý. Jenže co s tím, pokud budou Pogačar a Roglič v rozhodujících okamžicích lepší? 

Silný tým má na třítýdenním závodě samozřejmě spoustu využití. Ineos je kolektivně silnější než Jumbo - Visma a UAE Emirates. Britský tým je veden mnohem efektivněji a lépe než Jumbo - Visma. Nizozemci mají vynikající závodníky, ale sportovní ředitelé a vedení dělají chyby. A sestava kolem Tadeje Pogačara je sice kvalitní, ale ne tak silná. 

Gabriel Rasch, sportovní ředitel Ineosu zodpovědný za Tour de France, v rozhovoru pro Velonews souhlasí, že největší předností jeho týmu je kolektiv: "Naší největší silou je skupina jako celek. Pogačar a Roglič dokazují, že jsou nejlepší závodníci na světě a já si myslím, že máme šanci, pokud je přečíslíme. Musíme spolupracovat a vymyslet dobrý plán, kterým tyto dva porazíme.

"Každý může mít špatný den. I Pogačar můžeme mít špatný den. A myslím, že ho můžeme porazit, pokud ho izolujeme a donutíme ho pracovat," dodává Rasch a zároveň přiznává, že bude nutné zvolit správnou taktiku na každý jednotlivý den a tradiční strategie dlouhého udávání tempa v kopcích asi stačit nebude: "Někdy to může být ta stará a nudná Sky taktika, kdy budeme jen bránit, ale může to být občas i jiné, kdy budeme agresivní a budeme útočit. Nemůžete si vybrat jednu etapu a říct si, že to je ten správný den vyhrát celou Tour de France. Musíte sbírat náskok po malých kouscích po celou dobu Tour." 

Obecně se očekává, že hlavním lídrem Ineosu bude Geraint Thomas s Richardem Carapazem v záloze. Richie Porte, Adam Yates a Tao Geoghegan Hart budou pomáhat. Bez ambicí na celkové pořadí. ale může to být i jinak. Poslední výsledky rozhodně nenahrávají Geraintu Thomasi. Velšan byl na Critérium du dauphiné horší než Richie Porte a v kopcích moc nepřesvědčil. Skončil celkově třetí, ale bude to na Pogačara a Rogliče stačit? 

"Neměli byste Gerainta Thomase podceňovat. Když je v nejlepší formě, není horší než Pogačar a Roglič. Má velkou motivaci, to bylo jasné už na Kolem Romandie, kde vyhrál. Moc dobře ví, že to může být jedna z jeho posledních příležitostí," říká Servais Knaven, sportovní ředitel Ineos Grenadiers pro Cycling weekly. Jenže může být Thomas ve 35 letech opět v nejlepší kondici? Už tři roky svou nejlepší formu hledá. 

Richard Carapaz je úplně jiný případ. Na Kolem Švýcarska zvítězil a dokázal, že je na cestě být jedním z nejlepších na Tour de France. Ekvádorský vrchař umí vyhrávat velké závody a vítězství na Giro d´Italia 2019 nebylo náhodné. To dokázal už loni na Vueltě, kde až do předposlední etapy bojoval s Primožem Rogličem o vítězství. Carapaz je mnohem mladší a agresivnější závodník než Thomas. Dobře se doplňují, Carapaz může vyrážet do úniků v horách, Thomas má zase velmi dobrou časovku a může jet defenzivně.

"Vítězství ve Švýcarsku mi dodalo sebevědomí. Dokazuje to sílu našeho týmu a samozřejmě se budu dělit o roli lídra s Geraintem. Prostě jenom chceme vyhrát Tour a pojede tam se silnou sestavou," říká Carapaz pro cyclingnews.com

Nyní se zdá, že jedinou nadějí týmu Ineos Grenadiers na letošní Tour de France je právě Richard Carapaz. Pokud bude v životní formě, vyjde mu veškerá taktika a Pogačar s Rogličem budou mít nějaký špatný den. To je dost podmínek a moc dobře to pro nejbohatší cyklistický tým světa nevypadá. Ale je dobře, že bude muset vymyslet něco nového. Závod by díky tomu mohl otevřenější a zajímavější. Ineos nemůže závodit opatrně, to na Slovince stačit nebude.