„Trasa zůstává stejná jako loni, v úterý jsme ji projeli s kluky z našeho týmu (Expres.cz/BMD) na zkoušku,“ říká ředitel závodu Jan Slavíček. Tedy z Trutnova přes Žacléř do polské Lubawky, pak po loni novém asfaltu na Pomezní boudy, dále do Pece pod Sněžkou, na Pražskou boudu, do Strážného, na Hoffmanovy boudy a zpátky do Trutnova na náměstí Republiky.

KC_Prazska.jpg

„Silnice jsou slušné, pouze úsek po největším stoupání a po bufetu od Pražské boudy k Oddechu je hodně špatný, osm majitelů se tam nedokáže dohodnout na opravách. Pak ještě sjezd od Tetřevek vypadá hůř, díry jsme označili barvou. Jsme na horských silnicích, taková je realita. Po trati máme částečnou uzávěru. Jen na stoupání k Pražské boudě z Pece auta jezdit vůbec nebudou. Ale rozbíhá se sezóna, musí se i tak dávat pozor,“ doplňuje.

KC_Slava.jpg

Krakonoš se letos poprvé potkává s uměním v bývalé továrně, kterou zrekonstruoval zdejší podnikatel a mecenáš Rudolf Kasper, cyklista a také sponzor elitního hradeckého týmu. „Páteční prezentace bude probíhat právě tam v EPO1 od 18 do 20.30 a nabízíme i druhou vstupenku zdarma na tamější výjimečnou cyklistickou výstavu Jízda. Navíc v 19 hodin tam proběhne beseda s bývalým reprezentantem Petrem Benčíkem. To spojení sportu s kulturou se nám moc líbí,“ přidává Slavíček. V sobotu už pokračuje vyzvedávání startovních čísel na známém místě v centru města v Uffu (od 7 do 9.30).

KC_Jizda.jpg

Na trati pak na Pomezních boudách objevíte zajímavou podobu občerstvovací stanice. Na jedné straně silnice rychlý závodní bufet, na straně druhé stolky, židličky, kafíčko a štrúdl pro ty, kdož se nerozpakují na chvilku zastavit, aby se pak o to lépe znovu rozjeli z kopce dolů k Maršovu a Peci.

Tam pak čeká před poštou a cílem rychlostní prémie fanzóna se živou muzikou a pivem Krakonoš za 15 Kč. A v cíli? „Osm masérů u čtyř lehátek. Od 12 hodin, dvacet minut na jednoho člověka, můžete se objednat na čas a pak jim taky zaplatit podle své spokojenosti,“ vysvětluje Slavíček další chvályhodné vylepšení podniku.

Jak to vypadá s účastí v den, již vícekrát zmiňované neuvěřitelné termínové kolize (s L´Etape Czech a českým pohárem v Kyjově)? „Lidi se hlásí na poslední chvíli, pořád to jde, máme jich zatím necelých šest stovek, což je asi o trochu míň, ale ne zásadně. Spíš nám závodníky asi odebral český pohár,“ krčí rameny Slavíček.

Přesto tu v rámci přípravy na mistrovství republiky příští týden pojede kompletní tým Elkov/Kasper, také Expres.cz/BMD se všestranným slovenským šampionem Matejem Ulíkem a další. Naopak jistě chybí obhájce prvenství Petr Fiala (L27/Integray).

„My jsme zůstali v obvyklém termínu, ale L´Etape se o týden posunula… Už s tím nešlo nic dělat, ale později jsme se dohodli na spolupráci na příští rok 2025, my pojedeme 14. 6., oni 21. 6. Organizujeme i společné vyjížďky, nebo přemýšlíme o soustředění,“ hledá smírnou cestu Slavíček.

KC_Bejk_Sebrle.jpg

Ještě letos potkáte i známé tváře. Petr Benčík se vydá na kratší trať, stejně jako možná i Roman Šebrle, olympijský vítěz v desetiboji a moderátor Primy, nebo Jakub Holuša, mistr Evropy a dvojnásobný stříbrný medailista z mistrovství světa v běhu na 1500 metrů v hale, který se v poslední době věnuje kolu velice seriózně. Eliťáci zde podle tradice pojedou s handicapem pěti minut, tedy na dlouhou trať se vydají se závodníky z kratší.