Už loni slavil Quick-Step mimořádné úspěchy na jarních klasikách. Jezdci belgického týmu vyhráli Le Samyn, Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke, Kolem Flander, Scheldeprijs, Valonský šíp a Lutych - Bastogne - Lutych, ale letos začali ještě lépe. Vyhráli první tři závody jarní sezóny. 

Převaha týmu Deceuninck - Quick-Step byla zřetelná především na Kuurne - Brusel - Kuurne, ale také na úterním závodě Le Samyn. V sobotu na Omloop Het Nieuwsblad byl silný především Zdeněk Štybar, ale dokonale pod kontrolou Deceunincku závod nebyl. 

Štybar samozřejmě těžil z přítomnosti svých týmových kolegů ve druhé skupině, ale i tak se točil a o svém vítězství musel rozhodnout sám přesně načasovným nástupem. V neděli na Kuurne - Brusel - Kuurne museli jezdci Deceunincku hodně útočit, protože neměli v sestavě sprintera. Bob Jungels předvedl výkon na úrovni Fabiana Cancellary a sólově si dojel pro vítězství. Týmoví kolegové mu ale hodně pomáhali, chytali nástupy, snažili se rozbíjet tempo pelotonu a cíleně na špici zpomalovali. To není úplně profesionální, ale vedlo to k vítězství. 

Zdeněk Štybar - Omloop Het Nieuwsblad


Bob Jungels - Kuurne-Brusel-Kuurne


Florian Senechal - Le Samyn

Početní převahu měl Deceuninck i na menší klasice Le Samyn. Zde neměl velkou konkurenci, nebezpeční byli především Niki Terpstra a Lars Boom, ale Deceuninck udělal vše správně a Florian Senechal byl na kostkách viditelně nejlepší a v cíli nejrychlejší. Niki Terpstra se sice snažil, ale když chtěl nastoupit a ujet, snadno ho dojel a předjel Senechal. S tím se dalo těžko něco dělat. 

Z kolektivní síly Deceunincku - Quick-Step jde strach a dominance může pokračovat už na Strade Bianche. Zde spolu nastoupí Zdeněk Štybar a Julian Alaphilippe. Štybar je bývalý vítěz a pravidelně se mu zde daří. V současné formě bude velkým favoritem. Alaphilippe sice Strade Bianche nikdy nejel, ale nepochybujeme o tom, že mu to v Toskánsku pojede dobře. Strmá stoupání a technické pasáže? To je přesně pro Alaphilippa, navíc i kratší trasa mu bude vyhovovat.

Deceuninck je díky Alaphilippovi velkým favoritem pro ardenské klasiky, loni vyhrál dvě, jednu Alaphilippe a druhou Bob Jungels, který je nově oporou i na kostkách. Jungelsova síla spočívá v udržování vysokého tempa po dlouhou dobu, loni to dokázal na Lutychu a letos na Kuurne. Dříve se zaměřoval na celkové pořadí třítýdenních etapových závodů, dvakrát získal bílý dres pro nejlepšího mladého závodníka na Giru, ale přerod v Toma Dumoulina se zatím nekoná. Přednost mají jednorázové závody. Jungels je přímou náhradou za Nikiho Terpstru na dlážděných klasikách. Deceuninck díky němu není o moc slabší, ačkoliv na kostky si ještě musí trochu zvyknout. 

Jednorázové klasiky naštěstí nejsou nikdy snadné a soupeři budou mít dost příležitostí Deceuninck porazit. Největším soupeřem bude Peter Sagan. Ten vynechal úvodní víkend v Belgii a nepojede ani Strade Bianche, ale na startu Milán - Sanremo už bude. Když Saganovi závod sedne, těžko s ním někdo něco udělá. Především na dlouhých monumentech. Silný by měl být také Tiesj Benoot. Ve 25 letech se teprve dostává na vrchol svých možností.

Navíc i Greg Van Avermaet, který byl velmi silný na Omloop Het Nieuwsblad, by měl těžit z přítomnosti Petra Sagana v pelotonu. Van Avermaet, Sagan, Benoot a další vážní soupeři Deceunincku potřebují nejdříve spolupracovat proti belgickému celku, až poté si to můžou rozdat o vítězství. Proti většímu počtu soupeřů to bude mít Deceuninck mnohem těžší. Předpokládáme, že na monumentech na tom budou Van Avermaet a Sagan výkonnostně lépe, než kdokoliv z Deceunincku včetně Zdeňka Štybara.   

Na prvních závodech chyběli kromě Sagana také další lídři a favorité. Například John Degenkolb a Alexander Kristoff, nezávodil mladý Søren Kragh Andersen a od vítěze Paříž - Tours se čeká hodně. Alejandro Valverde letos nebude nebezpečný jen v Ardenách. Mistr světa vynechá Strade Bianche, aby se připravil na Kolem Flander. Ještě nikdy na Ronde nestartoval, ale chce vyhrát. Ale pokud to někdo může dokázat hned napoprvé, je to Valverde. A brzy se k silničním profesionálům přidá Mathieu van der Poel. Ani on nebude bez šancí. 

Další soupeři se musejí zlepšit. O víkendu zklamali jezdci Trek - Segafredo, Omloop vůbec nevyšel Sepu Vanmarckemu, nedařilo se Matteu Trentinovi, Michaelu Valgrenovi, víc se čeká od Wouta van Aerta. Astana je kolektivně silná, ale chybí jí výrazný lídr. 

Pro Deceuninck - Quick-Step nebude vůbec snadné navázat na první úspěchy. Konkurence se zvyšuje a klasiky budou nepochybně velmi dramatické.

Foto Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images, Sirotti