Tim Wellens patří k nejtalentovanějším klasikářům současnosti a také k nejútočnějším závodníkům. 27letý cyklista je jedním z lídrů sestavy Lotto Soudal a vítězem dvou ročníků Eneco Tour, dvou etap Giro d´Italia a jednorázovek Brabantský šíp a GP Montreal, ale opravdu velkou klasiku zatím nevyhrál.  

Ve velký průlom doufá letos. Wellens se výhradně nesoustředí na žádný typ jednorázových závodů, štěstí zkouší na kostkách i v kopcích. Více se od něj čeká v kopcích, protože není úplně typickým specialistou na dlážděné jednorázovky, ale nevyhýbá se jim. Sezónu klasik zahájí na Omloop Het Nieuwsblad a ukončí po Lutych - Bastogne - Lutych. 

„Všechny závody od března jsou pro mě hlavním cílem. Podle týmu je letos hodně důležité sbírat body a nejenom v závodech WorldTour. Zdůraznili to i na posledním soustředění. Bodování WorldTour je zrušeno, takže se počítají body ze všech závodů. Chci je sbírat od Omloopu po Lutych," řekl Wellens v rozhovoru pro Het Nieuwsblad.  

Wellens začíná na Mallorce, kde loni vyhrál Trofeo Serra de Tramuntana: „Zima proběhla podle plánu, nebyl jsem nemocný. Trochu jsem omezil trénink intenzity, ale na nohách se to neprojevilo. Budou téměř stejné jako v předchozích dvou letech. Bude to dobré, vítězství je možné. Ale hlavně potřebuji objet pár závodních kilometrů, abych se dostal do formy."

 

Po Mallorce by měl závodit na Etoile des Besseges ve Francii na Kolem Andalusie, kde obhajuje celkové vítězství. Tyto závody budou přípravné a poté už začne sezóna naplno. Po Omloopu se vrátí na Paříž - Nice a Kolem Katalánska, zde bude chtít uspět a zároveň se připravit na ardenské klasiky. Obhajuje vítězství na Brabantském šípu, pojede i Amstel Gold Race a Valonský šíp, ale asi největší motivací je monument Lutych - Bastogne - Lutych s novým dojezdem.  

„Myslím, že fanoušci uvidí lepší závod. Stoupání La Redoute je stále příliš daleko od cíle, ale bude se víc útočit. Bude to otevřenější a změna trasy mi bude sedět," dodal k novému dojezdu Lutychu. Hned po posledním jarním monumentu má Tim Wellens naplánovaný odpočinek. Letos vynechá Giro d´Italia, kde vyhrál etapu loni a v roce 2016. Větší motivací je Tour de France se startem v Belgii. 

„V přípravě na Tour se vyhnu nejtěžším závodům typu Dauphiné a Kolem Švýcarska. Nejde je považovat za přípravné závody, jsou to velké akce, kde se bojuje o každé umístění. Proto se na start Tour v Bruselu připravím na Kolem Norska a Kolem Belgie a na belgickém šampionátu." 

Další cíle po Tour de France zatím není možné seriózně určit, je to příliš daleko, ale teoreticky by se Wellens měl soustředit na Mistrovství světa v Yorkshiru. Dostat se do belgického výběru nebude snadné, trať v Anglii by měla vyhovovat mnoha belgickým klasikářům. „Máme patnáct potenciálních lídrů. Je to okruh, který nám bude sedět. Budu muset zklamat několik silných jezdců, ale považuji to za luxusní problém. Cílem je vytvořit silný tým," uvedl po návštěvě Harrogate Rik Verbrugghe, nový trenér belgického národního týmu. Zda se do sestavy dostane Tim Wellens, uvidíme až v průběhu letošní sezóny.  

Foto Sirotti