Jenže Omloop je zrádným závodem, dosud žádnému cyklistovi v historii se nepodařilo vyhrát Omloop a Kolem Flander v jediném roce. Wout van Aert, loňský vítěz první klasiky, by o tom mohl vyprávět. A tak se letošnímu ročníku radši vyhne úplně, stejně jako Mathieu van der Poel. Oba slavní cyklisté závodili až do února v terénu a po světovém šampionátu v Hoogerheide si krátce odpočinuli a začali trénovat na silnici. Do sedla závodního kola se vrátí o týden později, na Strade Bianche. 

To ale neznamená, že by na Omloopu nebyly žádné hvězdy, závodit se chystají Tom Pidcock, Matej Mohorič, Tiesj Benoot, Christophe Laporte, Alexander Kristoff, Zdeněk Štybar a debut čeká Arnauda De Lieho. Ale o favoritech a účastnících až v dalším článku, teď se podívejme na trať Omloopu.

Mapa závodu vypadá, jako kdyby se někdo ve flanderských polích ztratil a hledal Oudenaarde. Když chcete do závodu zařadit co nejvíc hellingů (krátkých dlážděných stoupání), je nutné se točit na pětníku.

Závod začíná na slavném velodromu ’t Kuipke v Gentu, odkud peloton vyrazí na jih k Oudenaarde. Na trati je devět rovinatých úseků na kostkách, první Haaghoek už na 37. kilometru a hellingů je celkem dvanáct, první Leberg leží na 40. kilometru a cyklisté ho zdolají v průběhu závodu hned třikrát. Závodit na plný plyn by se mělo od hellingu Wolvenberg, do cíle bude zbývat něco málo přes 50 kilometrů. Následující Molenberg je 41 kilometrů před cílem, poté přijde často velmi důležitá pasáž mezi Haaghoekem a Lebergem, výjezdy Berendries a Elverenberg a závěr závodu kopíruje starou tradiční trať monumentu Kolem Flander. 

Cyklisté přijedou do Geraardsbergenu, kde na ně čeká stoupání ke kapli nazvané Muur - Kappelmuur, nejfotogeničtější helling ve Flandrech. Posledním dlážděným úsekem je Bosberg, necelých 12 kilometrů před cílem. 

Dojezd v Ninove je letos nový, poprvé se bude dojíždět na Elisabethlaan. Vzhledem k tomu, že občas se dojíždí v hromadném spurtu, naposledy v roce 2021, to může být docela důležitá změna. Poslední ostrá zatáčka je kilometr před cílem a dlouhá táhlá pravotočivá zatáčka je ještě 500 metrů před cílem. Zkušení závodníci se nemohou spolehnout na znalost posledního kilometru, protože konec závodu je nový pro všechny.

Van Aert loni rozhodl na Bosbergu 

Před rokem se nedojíždělo ve spurtu, do cíle dorazil sám Van Aert a připsal si první vítězství. Lídr Jumbo-Visma poprvé zaútočil 30 kilometrů před cílem a roztrhal peloton. Nizozemský tým mohl využít kolektivní sílu, před Kappelmuurem odjel Tiesj Benoot a Van Aert zde podruhé nastoupil. Přesto se na čele závodu držela početná skupina. Před Bosbergem rozjel Van Aert ostré tempo, ve výjezdu ho ještě vystupňoval, nahoře měl několik sekund náskoku před soupeři a do cíle se dostal sám s náskokem 22 sekund před spurtující skupinou.