Klasiky jsou esencí cyklistiky. To nejlepší, co závodění na kolech nabízí. Dlouhé jednrázovky v náročných podmínkách jsou úžasným příkladem odhodlání, vytrvalosti, šikovnosti a síly špičkových cyklistů.

Omloop Het Nieuwsblad - 2. března

Zahajovací závod belgické sezóny je jakýmsi neoficiálním prvním závodem roku pro spoustu tradicionalistů. Zároveň je to také mimořádně prestižní závod, protože klasikáři chtějí sezónu začít vítězstvím. Soupeří s Gent - Wevelgem o pozici druhé nejprestižnější flanderské klasiky po Ronde.

Prestiž: ∗∗∗
Hvězdy na startu: Niki Terpstra, Philippe Gilbert, Tim Wellens
Náš favorit: Søren Kragh Andersen


Kuurne - Brusel - Kuurne - 3. března

Nedělní závod otevíracího víkendu je trochu doplňkový, nepatří mezi akce WorldTour a některé hvězdy už zde nestartují. Občas se končí ve spurtu skupiny nebo pelotonu, jindy vyhraje uprchlík. Letos odhadujeme spurt a vítězství mistra Evropy Mattea Trentina, který je ve velké formě.

Prestiž: ∗∗
Hvězdy na startu: Zdeněk Štybar, Niki Terpstra, Dylan Groenewegen
Náš favorit: Matteo Trentin


Strade Bianche - 9. března

Nejoblíbenější nový závod na světě není vlastně klasikou, protože nesplňuje podmínku bohaté historie, ale to mu rádi odpustíme. Letos na bílé toskánské cesty míří vynikající závodníci. Favoritem bude Julian Alaphilippe, ale Zdeněk Štybar je ve formě a věříme, že si připíše druhý triumf.

Prestiž: ∗∗∗
Hvězdy na startu: Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Julian Alaphilippe
Náš favorit: Zdeněk Štybar


Milán - Sanremo - 23. března

První monument sezóny je nekonečnou vyčkávanou na poslední kilometry a dvě stoupání Cipressa a Poggio. Třísetkilometrový závod se zdá být trochu nudný, ale stoupající nervozita a budování napětí jsou pro Sanremo typické a už se nemůžeme dočkat. Loňský ročník a vítězství Vincenza Nibaliho byl nejlepším závodem celého roku. Letos už to přece musí vyjít Petru Saganovi.

Prestiž: ∗∗∗∗∗
Hvězdy na startu: Vincenzo Nibali, Fernando Gaviria, Alejandro Valverde
Náš favorit: Peter Sagan


Driedaagse Brugge - De Panne - 27. března

V názvu má tři dny, ale je to jednorázovka. Cyklistika je někdy zvláštní. belgický závod musel být zkrácen, ale dostal se až do WorldTour. Oblíbený závod Alexandra Kristoffa bude pravděpodobně pro sprintery. Loni zvítězil Elia Viviani a favoritem bude i letos. 

Prestiž: 
Hvězdy na startu: Marcel Kittel, Jasper Stuyven, Caleb Ewan
Náš favorit: Elia Viviani


E3 BinckBank Classic - 29. března

Závod se přezdívá malé Flandry. Závod pojmenovaný po dálnici, která se dnes už jmenuje jinak (další cyklistická zvláštnost) získal nového sponzora BinckBank a opět se očekává strhujííc představení velkých hvězd, které si chtějí otestovat formu před Ronde.

Prestiž: ∗∗∗
Hvězdy na startu: Peter Sagan, Michael Matthews, Greg van Avermaet
Náš favorit: Oliver Naesen


Gent - Wevelgem - 31. března

Sprinterská klasika se občas nevyvíjí podle předpokladů. Pamatujete si na větrný ročník 2015 a sólové vítězství Lucy Paoliniho? Vítr tehdy srážel cyklisty z kola a ani déšť nebyl k cyklistům přívětivý, ale podívaná to byla úžasná. Doufejme, že se startovní pole roztrhá i letos.

Prestiž: ∗∗∗
Hvězdy na startu: Wout van Aert, Peter Sagan, Greg Van Avermaet
Náš favorit: Jasper Stuyven


Dwars door Vlaanderen - 3. dubna

Menší klasika, která předchází vrcholu belgické sezóny. Jenže v Belgii jsou všechny klasiky velmi prestižní a loňský ročník byl velice napínavý. Zvítězil Yves Lampaert, který bude jedním z favoritů. Jako každý z týmu Deceuninck - Quick-Step. A na startu bude i cyklokrosový bůh Mathieu van der Poel.

Prestiž: ∗∗
Hvězdy na startu: Alejandro Valverde, Mathieu van der Poel, Alexander Kristoff
Náš favorit: Philippe Gilbert


Kolem Flander - 7. dubna

Fanoušci cyklistiky se na dvě dubnové neděle, kdy se konají monumenty Kolem Flander a Paříž - Roubaix, těší víc než na Vánoce. A je to logické, tyhle dva závody málokdy zklamou. Letos se připravte na ještě víc hvězd, na startu budou cyklokrosoví rivalové Wout van Aert a Mathieu van der Poel a taky mistr světa Alejandro Valverde.

Prestiž: ∗∗∗∗∗
Hvězdy na startu: Peter Sagan, Alejandro Valverde, Mathieu van der Poel
Náš favorit: Greg Van Avermaet


Scheldeprijs - 10. dubna

Aby čekání na Roubaix nebylo tak dlouhé, jede se ve středu mezi dvěma největšími monumenty sprinterská klasika Scheldeprijs. Hromadný dojezd je téměř jistý, ale kdo bude nejrychlejší tentokrát?

Prestiž: ∗∗
Hvězdy na startu: Mark Cavendish, Elia Viviani, Marcel Kittel
Náš favorit: Fernando Gaviria


Paříž - Roubaix - 14. dubna

Dočkáme se letos deště? A bylo by Roubaix na blátě zajímavější? Dlouhá léta se závodníkům na největší francouzské jednorázovce práší od kol, protože duben bývá v této části Evropy velmi suchý. Roubaix umí překvapit, občas vyhraje outsider, někdo, od koho už se moc nečeká. Vítězství bychom přáli Zdeňku Štybarovi, ale také Sepu Vanmarckemu a dalším klasikářům stále čekajícím na monumentální vítězství.

Prestiž: ∗∗∗∗∗
Hvězdy na startu: Niki Terpstra, Wout van Aert, Peter Sagan
Náš favorit: Sep Vanmarcke


Brabantský šíp - 17. dubna

Přechod z kostek do kopců obstará Brabantský šíp. Jde o závod vhodný pro pravé puncheury, pro závodníky, kteří umí n aksotkách i ve stoupáních. Příkladem je loňský vítěz Tim Wellens, ale také Petr Vakoč, který zde jednou vyhrál a jednou byl druhý.

Prestiž: ∗∗∗
Hvězdy na startu: Mathieu van der Poel, Tim Wellens, Sonny Colbrelli
Náš favorit: Tim Wellens


Amstel Gold Race - 21. dubna

Oblíbený závod Romana Kreuzigera je od roku 2017 o něco dramatičtější, protože pořadatelé změnili trasu, vynechali poslední výjezd legendárního Caubergu a závodníci musejí být aktivnější, nelze jen čekat na poslední kopec. Zdá se, že tým Dimension Data nemůže prohrát, vždyť m v kádr tři bývalé vítěze - Romana Kreuzigera, Michaela Valgrena a dvojnásobného vítěze Enrica Gasparotta. Nebo se dočká Alejandro Valverde a zkompletuje sbírku vítězství na všech ardenských klasikách?

Prestiž: ∗∗∗∗
Hvězdy na startu: Roman Kreuziger, Michael Valgren, Philippe Gilbert
Náš favorit: Alejandro Valverde


Valonský šíp - 24. dubna

Nejvýznamnější středeční klasika světa bývá soubojem lehkých vrchařů s dynamitem v nohách. Rekord drží Alejandro Valverde a favoritem bude i letos, ale už loni našel přemožitele v Julianu Alaphilippovi a jakmile se někdo naučí na Mur de Huy vítězit, je těžko k poražení. Francouzi věříme i letos.

Prestiž: ∗∗∗∗
Hvězdy na startu: Nairo Quintana, Michael Woods, Alejandro Valverde
Náš favorit: Julian Alaphilippe


Lutych - Bastogne - Lutych - 28. dubna

Nový dojezd okoření poslední jarní monument. Po Lutychu se už zájem médií a fanoušků upíná k etapovým závodům a italskému Giru, takže je to poslední velká příležitost uspět v jarní sezóně. Cíl závodu se vrací na rovinu do centra Lutychu. Bez cílového výjezdu budou pomalejší závodníci nuceni útočit dříve a pořadatelé doufají, že změna bude mít stejný efekt jako na Amstelu. Také doufáme, že se peloton nadělí a nebude se dojíždět ve spurtu skupiny. Vítězství přejeme Vincenzu Nibalimu, který by tak dosáhl na už třetí monumentální klasiku.

Prestiž: ∗∗∗∗∗
Hvězdy na startu: Julian Alaphilippe, Peter Sagan, Romain Bardet
Náš favorit: Vincenzo Nibali

Foto Sirotti