Kolem Andalusie, jinak také Ruta del Sol, letos slaví 65. ročník a stejně jako konkurenční Kolem Algarve se koná od středy do neděle a stejně jako portugalský závod obsahuje kopcovité etapy i krátkou individuální časovku. Loňské vítězství bude obhajovat Tim Wellens, pro kterého je letošní trasa možná příliš náročná. 

1. etapa Sanlúcar de Barramed - Icalá de los Gazules (170,5 km)

První etapa končí klasikářským stoupáním na kostkách, kde loni zvítězil Tim Wellens před Mikelem Landou a zajistil si celkové vítězství. Důležitý den i pro celkové pořadí, favorité nesmí ztratit příliš času. 


2. etapa Sevilla - Torre Don Jimeno (216,5 km)

Ačkoliv to podle profilu nevypadá, druhá etapa nejspíš skončí spurtem menší skupiny, nebo pelotonu. Závěr etapy dlouho stoupá, ale mírně, cílové stoupání má 5,6 kilometru, ale jen 2,7 %. Jednoduché to nebude, ale mělo by se sprintovat. 


3. etapa Mancha Real - La Guardia de Jaén (16,2 km)

Individuální časovka je krátká, technická a docela těžká. Zdá se být ideální pro Iona Izagirreho a rozdíly z časovky budou velmi důležité pro celkové pořadí. 


4. etapa Armilla - Granada (119,9 km)

Královská etapa vedoucí přes náročná stoupání Purche a Hazallanas. Etapa je krátká, takže tyto dva dlouhé výjezdy budou hodně důležité a je možné útočit daleko před cílem. Purche měří 8,9 kilometru a průměrné stoupání je 7,7 %. Hazallanas je o něco strmější, má v průměru 9,6 % na 7,3 kilometrech. Vrchol Alto de Hazallanas je 23 kilometry před cílem. Odtud už zbývá pouze rovný a rychlý sjezd do Granady. 


5. etapa Otura - Alhaurín de la Torre (163,9 km)

Poslední den závodu by už do celkového pořadí moc zasáhnout neměl. Příležitost budou mít uprchlíci, možný je i spurt skupiny, nebo menšího pelotonu. Etapa je v závěru docela snadná. O celkovém vítězi by mělo být rozhodnuto už v Granadě. 


Favorité 

Extrémně silnou sestavu připravila Astana. Těžko v posledních dnech sázet proti kazašskému celku. Astana během osm dní vyhrála osm závodů, z toho čtyři v celkovém pořadí (Ion Izagirre na Kolem Valencie, Sanchez na Kolem Murcie, Gorka Izagirre na Kolem Provence a Lopez na Tour Colombia). A do Andalusie přijeli Luis Leon Sanchez, Ion Izagirre, Pello Bilbao a Jakob Fuglsang, všichni potenciální vítězové. Hlavním lídrem by ale měl být Ion Izagirre. Astana má nejsilnější tým a letos toho umí využít. 

Jenže konkurence není slabá. Mitchelton - Scott má k dispozici oba bratry Yatesovi, Adam už letos vyhrál na Kolem Valencie, ale v porovnání s Izagirrem je trochu oslabuje páteční časovka. Startují také vrchaři Esteban Chaves, Jack Haig a Mikel Nieve. Vývoj závodu bude záležet na Astaně a Mitcheltonu. 

Těžko hledat další favority. Pětinásobný vítěz Alejandro Valverde zvolil start na UAE Tour a Mikel Landa si zlomil klíční kost, takže Movistar velkého lídra nemá a spíš pojede o etapy. Nebezpečný by mohl být tým Jumbo - Visma. Závodit budou vrchaři Steven Kruijswijk, Sepp Kuss a Antwan Tolhoek. 

Ambiciózní je nepochybně Bahrain Merida. Lídrem by měl být Dylan Teuns, kterému se dařilo už ve Valencii. Ale zapomenout nesmíme ani na Sergia Higuitu z malého baskického celku Fundacion Euskadi. Tento jednadvacetiletý Kolumbijec zářil na Mallorce a ve Valencii a později v sezóně se připojí k týmu EF Education First.    

Pro sprintery závod příliš není, ale pár se jich ve startovní listině najde. Pojede mistr Evropy Matteo Trentin, Nizozemec Danny van Poppel, Juan José Lobato a další. 

Foto Sirotti, Bettini