Informace o nových pravidlech WorldTour jsou značně nekompletní, nejasné a některé se vzájemně vylučují. Mezinárodní cyklistická unie ve spolupráci s týmy asi chystá změny, ale ani v srpnu nevíme, jak to od ledna bude vypadat. 

UCI původně vymyslela změny v nižších úrovních. První dva profesionální kontinentální týmy WorldTour měly mít jistotu startu na všech závodech WorldTour. Tím by se staly neoficiálními celky první divize, protože o to jediné vlastně jde. Týmy usilující o WorldTour licenci chtějí jistotu startu na důležitých závodech. Nic víc.    

Jenže nyní není jisté, zda k této změně dojde, protože licenci WorldTour by od příštího roku měla dostat dvacítka týmů. Kdyby bylo dvacet týmů v první divizi a dva týmy z druhé divize by si mohly vybírat jakékoliv závody, nezbyla by například na třítýdenních závodech žádná divoká karta. A to je problém pro pořadatele a profesionální kontinentální celky. Některé týmy za start platí (příkladem je Gazprom - RusVelo na Giru a podobně), pořadatelům by tak zmizela část příjmů. 

A i kdyby zbyly pořadatelům dvě divoké karty, je omezení pozvánek pro většinu profikontinentálních oddílů značný problém. Zejména pro italské druhodivizní celky, kterým bez pozvánky na Giro d´Italia hrozí zánik. Vzdorovat nepříznivému vývoji nechtějí ani další týmy, nizozemský Roompot - Charles po sezóně skončí a hrozí to i dalším. Někteří tvrdí, že po sezóně skončí většina profikontinentálních oddílů.   

Jiné týmy druhé divize se nevzdávají a chtějí výš. Například po spojením s jiným celkem. Katusha - Alpecin po sezóně přijde sponzora Alpecin a už se mluvilo o spojení části týmu se sestavami Arkéa - Samsic (to ovšem odmítl majitel francouzského týmu Emmanuel Hubert), Corendon - Circus (který by se mohl sloučit i se Sunwebem), nebo Israel Cycling Academy. Katusha v profesionální cyklistice nejspíš neskončí, ani kdyby k žádnému sloučení nedošlo, protože ruský miliardář Igor Makarov bude tým dotovat, kdyby se nenašla náhrada za Alpecin. 

Ale které týmy by se měly do WorldTour dostat? Pokud se udrží všechny současné, včetně těch slabých, jako jsou Katusha - Alpecin, Dimension Data, CCC a Sunweb, přijdou dva nové. Favority jsou podle mnohých zdrojů bohaté francouzské sestavy Cofidis a Total Direct Energie. Cofidis postup plánuje už delší dobu, má široký kádr a posiluje. Tým Direct Energie získal podporu mimořádné významné společnosti Total a také posiluje.   

Ale zájem o licenci mají i další týmy, například do Arkéa - Samsic prý míří Nairo Quintana a jistota startu na velkých závodech by se mu hodila. Ambiciózní je Vital Concept, ale pozvánku na třítýdenní závod dosud nezískal a možná se to nepodaří nikdy. Jiné celky nevzdorují a v druhé divizi končí. Hagens Berman Axeon se příští rok vrátí mezi kontinentální týmy, i s Karlem Vackem.

Jak to příští rok s WorldTour bude, kolik týmů licenci získá a jaké týmy licenci získají, se uvidí snad už v průběhu letošní sezóny. Zatím je až příliš mnoho nejasností.

Foto Sirotti