Závodu E3 Harelbeke se přezdívá malé Ronde, podle monumentu Ronde van Vlaanderen, česky Kolem Flander. Je to závod s podobným profilem a vítězové E3 Harelbeke často uspějí i na velkém Ronde. Je to také důležitý test formy před Kolem Flander. Zatím nevíme přesně, v jaké formě největší favorité jsou, to odhalí až E3 Harelbeke a Gent - Wevelgem. Proto to bude velice zajímavé. 

E3 Harelbeke měří 206,5 kilometru a vede přes slavné úseky na kostkách - hellingy. Strmých výjezdů čeká závodníky celkem patnáct, mezi ty nejznámější patří Taaienberg, Eikenberg, Paterberg a Oude Kwaremont. Právě Paterberg a Kwaremont jsou nejdůležitější hellingy Kolem Flander. V pátek přijdou na řadu na 165. a 170. kilometru závodu. Posledním výjezdem je Tiegemberg, 18 kilometrů před cílem. Zbytek závodu je už rovinatý a dojíždí se v Harelbeke. 

V loňském závodě odjeli Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert a Oliver Naesen a o vítězi se rozhodlo až ve spurtu, ve kterém byl nejrychlejší Van Avermaet. Belgičané byli nejdříve součástí šestičlenné skupiny, od zbytku úniku se osamostatnili po útoku Naesena na Oude Kwaremont a až do cílové rovinky spolupracovali. 

Před rokem v rozhodující chvíli zaváhal Peter Sagan, nedostal se do první skupiny a skončil mezi poraženými. Letos už si pravděpodobně dá pozor, aby se mu to nestalo. Patří k velkým favoritům, ale opravdová forma nejznámějších klasikářů je stále trochu neznámá, včetně Saganovy. Vynechal Omloop a Kuurne, nedostal se do boje o vítězství na Strade Bianche, nevyhrál ani na Tirreno - Adriatico a nic nepředvedl na Milán - Sanremo. Je letos slabší? A stejnou otázku si můžeme položit i o formě Grega Van Avermaeta. Loňský vítěz klasik Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke, Gent - Wevelgem a Paříž - Roubaix také nezáří. Nebyl vidět na Strade Bianche, ani na Milán - Sanremo. Na Omloopu byli jiní závodníci viditelně silnější. 

Vyloženě nenápadný je Philippe Gilbert. Zkušený Belgičan už také nejspíš nemá loňskou kondici, kdy mu šlo o novou smlouvu. Po vítězství na Kolem Flander a Amstel Gold Race získal velmi lukrativní prodloužení kontraktu v Quick-Step Floors, ztratil tím motivaci? Nestalo by se mu to poprvé. V roce 2011 vyhrál spoustu velkých závodů včetně všech ardenských klasik, podepsal mnohamilionovou smlouvu s BMC a po zisku titulu mistra světa o rok později přestal vyhrávat největší závody. 

Quick-Step Floors ovšem nemá jen Gilberta, ale ještě několik dalších lídrů. Na E3 Harelbeke pojedou Zdeněk Štybar, Niki Terpstra a Yves Lampaert. Štybarovi se z flanderských klasik nejvíce daří právě na E3 Harelbeke. Byl tu nejblíže vítězství, v roce 2015 ho porazil jen Geraint Thomas. I letos mu ze všech jezdců Quick-Stepu věříme nejvíc. 

Belgičané mají jednoznačně nejvíce potenciálních vítězů. Pozorně sledujte Olivera Naesena, Tiesje Benoota, Jense Keukeleireho, Sepa Vanmarckeho a Jaspera Stuyvena. Závod vynechá Wout van Aert a nejspíš i Gent - Wevelgem. Dalším startem mistra světa v cyklokrosu bude Dwars door Vlaanderen příští středu. 

E3 Harelbeke je velmi těžký a selektivní závod, těžko v něm uspějí sprinteři Arnaud Démare, Alexander Kristoff, John Degenkolb a Sonny Colbrelli. Větší šance mají Michael Matthews a Matteo Trentin. Zapomenout nesmíme na Astanu, kazašský celek dominoval na Omloopu, má silnou čtveřici Michael Valgren, Magnus Cort Nielsen, Alexej Lucenko a Oscar Gatto. Sky nenasadí Michala Kwiatkowského, vítěze ročníku 2016, ale má k dispozici Gianniho Moscona a Dylana van Baarleho. 

Zajímavostí je start Mikela Landy. Baskický vrchař rozhodně není typickým účastníkem severských klasik, ale chce si vyzkoušet jízdu po velkých kostkách v závodním nasazení. Důvodem tohoto testu je nejspíš zařazení kostek na Tour de France, ačkoliv kostky známé z Paříž - Roubaix jsou odlišné od belgických. 

Za největšího favorita stále považujeme Petra Sagana. Věříme, že je fyzicky připraven a má velkou motivaci. Musí si závod pohlídat i takticky, s čímž by mu měli pomoci především Daniel Oss a Marcus Burghardt. A pokud Greg Van Avermaet opravdu není v ideální formě, mohl by to mít o něco jednodušší. Hned po Saganovi nejvíce favorizujeme Tiesje Benoota a Sepa Vanmarckeho. A doufejme, že připravený je i Zdeněk Štybar. Vítězství na belgické klasice by mu slušelo. 

Foto Sirotti