Letošní desátý ročník (v sobotu 17. 6.) však přece jen drobné změny, věřme, že k lepšímu, přináší. Tak hlavně: krátká trať (91 km) se po loňské objížďce, kdy byly mezi Maršovem a Pecí rozkopané mosty, vrací na původní mapu. „Naopak vinou oprav silnic letos máme naštěstí jen kosmetické změny přímo ve městě v Trutnově hned po startu,“ dodává Slavíček. 

Zato se ukázali Poláci, kteří položili úplně nový asfalt odspodu z údolí až na Pomezky na dlouhé trati (136 km). „Projel jsem si to, pěknej je teď celý kopec, věřím, že si to všichni užijí,“ láká ředitel, ano, stále velmi aktivní cyklista. Pochvaluje si spolupráci s polskými partnery, ale i policií, díky níž může připravit opravdu bezpečný závod. Také proto získal záštitu Hradeckého kraje, který poprvé zařadil Krakonošův maraton mezi své top akce. Jistě, obě trasy se započítávají do RoadCupu, přesněji do RoadRace kratší a do RoadMarathon ta delší.

Pořadatelé přidali prémie – vrchařské II. kategorie (bodování 3-2-1) jsou na Pomezních boudách (51. km), ve Strážném (92. km), na Hoffmanových boudách (112. km) a královská I. na Pražské boudě (72. km s body 10-5-3-2-1). Další městské jsou v Žacléři, polské Lubawce, v Peci a pak v cíli v Trutnově. „Může se to pěkně rozervat hlavně v Peci, když někdo vyrazí na rychlostí prémii hned dole a pak to napálí až nahoru na Pražskou,“ usmívá se Slavíček. Stoupání tam nabere místy až 33%, řada účastníků raději vycvakne z pedálů… Zato si v cíli zasloužíte pivo, jak jinak než Krakonoše, anebo magnéziovou minerálku Gemerku.

Na náměstí Republiky v Trutnově poběží po celou sobotu doprovodný program s dětskými závody. Registrace běží do 15. června, nezapomeňte, že pro vjezd do KRNAPu je limit na dlouhou trať 350 závodníků. Počítá se i soutěž týmů (3 nejlepší lidi z maximálně 6). Loni se do výsledků zapsalo celkem téměř sedm stovek jmen.

A na jaké se můžeme těšit z těch známějších? Mistrovství republiky se jede další týden na Slovensku, ale tentokrát má už 18. 6. na programu závod do 23 let. Proto budou s největší pravděpodobností chybět dva nejlepší domácí týmy Elkov/Kasper (Jan Bárta tedy za obhajobou nevyrazí) a ATT Investments. Tím se otvírá pole pro přímý souboj dalších špičkových jezdců. 

K favoritům se na téměř domácí trati řadí určitě Šimon Vaníček, který jezdil v zimě cyklokrosy za ČEZ CykloTeam Tábor, ale silnici stále bere velmi vážně. K tomu kompletní sestava Slavíčkova „domácího“ týmu Tufo/Expres CZ Kolín v čele se slovenským bike šampionem a předloňským králem Matejem Ulíkem a Terezou Tvarůžkovou, která se po zranění na horském kole rozjíždí na silnici. Pak jistě Jonáš Vojtěch (vítěz 2018) a uvidíme, jak se po L´Étape srovnají chlapci z Xeela jako Michal Kollert, který tu ještě nevyhrál, ale loni spadl, a Petr Fiala, vítěz nedávného Mamuta i Tour de Brdy. Stejně jako loni se objeví olympijský vítěz v desetiboji, nyní moderátor primáckých zpráv Roman Šebrle, a halový mistr Evropy a vicemistr světa v běhu na 1500 metrů Jakub Holuša, přibyde i nezdolný paraveterán Michal Stark nebo poprvé letos Petr Vakoč, ambasador RoadCupu, který se přijede pochlubit čerstvým druhým místem z amerického gravelového eldoráda.

„Krakonoš nám slíbil na desátý ročník pěkné počasí, my přidáme kvalitní organizaci, bezvadnou atmosféru a finisherskou medaili,“ zve Slavíček.