"Pokud bych byl dneska potřetí druhý, stálo by to za shit. Dvě druhá místa a dneska první je ale dobrý. Ještě nemám úplně top formu, ale dáme ještě nějaké závody a sprinterské dojezdy a na Tour de France půjdu dobře připravený," řekl Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) po skončení včerejší etapy.

Třikrát na podiu stanul i Kaden Groves (BikeExchange), včetně vítězné druhé etapy. Což byla letos jeho druhá výhra po 2. etapě na Okolo Katalánska, kde byl ještě jednou třetí. V Ománu si připsal tři podiová umístění a na Tirrenu dvě. Pomalu a jistě se tento 23letý Australan cpe do absolutní světové sprinterské špičky: "Klukům nemohu nic vyčítat, odvedli zase výbornou práci. Prostě mě tentokrát porazil rychlejší soupeř. Zatím to byl skvělý týden. Dnes musím v klidu přežít vrchařskou etapu a počkat na příležitosti v dalších dnech. Všichni jsme zdraví a připraveni na zbytek týdne."

Včera získali čas vítěze i oba čeští cyklisté, Pavel Bittner na 69. a Vojtěch Řepa na 80. místě. V průběžném pořadí se nacházel Řepa na 63. pozici (+0:50) a Bittner na 70. (+1:16).

Dnes tedy byla na pořadu rozhodující etapa pro konečné pořadí. 147 km a jen 1830 výškových metrů. Ovšem jen proto, že příjezd pod závěrečné stoupání byl jen minimálně zvlněný. Pak to však přišlo. 14 km výjezd k cíli, umístěném v centru národního parku pod vrcholem hory Spil: Spil Milli Park. Jde o poměrně pravidelné stoupání o průměrném sklonu 7,2 %, ovšem mezi 11. až 12. km se dostane nad 11 %. Vrchol se nachází ve výšce 1235 metrů a cyklisté při stoupání překonali tisíc výškových metrů.

Favority etapy, a tím i celkového pořadí byli tedy ti, jejichž předností je jízda v kopcích. Patřili mezi ně Quintana (Arkéa), ztrácející před etapou na vedoucího muže průběžného pořadí +2:06, Colleoni (BikeExchange) +0:22, Anders Johannessen (Uno-X) +0:22, Vine (Alpecin) +0:27, Sepúlveda (Drone Hopper) +0:27, Vanhoucke (Lotto) +0:43, Vandenabeele (DSM) +0:43, García (Caja Rural) +3:09 atd.

Jak šly kilometry

Po 15 km se konečně podařil únik. Mezi osmičkou cyklistů dva z Pro týmů: Bevilacqua z EOLO-Kometa a potřetí za sebou Goikoetxea z Euskaltelu. Dostalo se jim náskoku ke 3 minutám, což bylo na 35. km, pak už začal peloton jejich náskok kontrolovat a korigovat. Dnes měli potřebu se předvést cyklisté z domácího kontinentálního týmu Spor Toto, na první rychlostní prémii brali první a třetí místo a i na druhé, 45 km před cílem, byl nejrychlejší domácí závodník. 15 km před cílem byl únik zlikvidován, jen Bevilacqua s Goikoetxeou vzdorovali o chvíli déle.

A šlo se na věc. Od úpatí si vlezla na špic trojice Lotto-Soudal. Caleb Ewan tu vydržel jen několik stovek metrů. Jasper De Buyst na zadním kole s Vanhouckem dalších 5 km. Dost zredukoval hlavní skupinu.

8,5 km před cílem přes něj šel Edet (Arkéa) s cílem připravit pozici pro Quintanu. Ten to posléze několikrát zkusil, ale bylo vidět, že není ve své kůži. Jako snad jediný jel s rukávky a návleky na kolena, dalo se předpokládat, že pád ve druhé etapě měl své následky. Aktivní v nástupech byl opakovaně i Vine, ale ani on nebyl úspěšný. Vpředu se pohyboval i Bevin (Israel), který volil po většinu času svoje vlastní tempo, což mu nakonec přineslo velmi dobrý výsledek.

Rozhodující akce přišla 4,5 km před cílem. Přes taktizující nepočetnou čelní skupinu atakoval zezadu Eduardo Sepúlveda a všichni jeho nástup nejpíš trochu podcenili. Později se za ním vydal Van Engelen (Bike Aid), ale na svou aktivitu následně doplatil. Za Sepúlvedou se jelo převážně tempo bez nástupů, přičemž se docela dost taktizovalo. V cílovém prostoru se ukázalo, co mohlo být důležitou příčinou: silný protivítr. 

Sepúlveda své sólo tak dotáhl až do vítězného konce, což u něj vyvolalo silné emoce, kdy i na slzy došlo. Možná i proto, že kromě etapy si zajistil i tyrkysové triko vedoucího závodníka průběžné klasifikace.

O druhé místo se utkalo šest lidí, čtyři spurtovali v těsném sledu: Bevin, Vanhoucke, Quintana a Vine.