Předposlední etapa se jela z Cristianu do Curtea de Argeș, měřila 208 km a její převýšení činilo 3 tisíce výškových metrů. Přičemž naprostá většina připadla na 23 km dlouhé stoupání, které začalo na stém kilometru a závodníci při něm vystoupali z 500 do 2050 metrů nad mořem. Takové rumunské Stelvio. Po zdolání tohoto extrémního výjezdu následoval téměř stejně dlouhý sjezd a po něm zbývalo ještě 60 km do cíle v profilově snadném terénu.

Daniel Babor si ve třetí etapě užil žlutý dres, dnes byl vidět v úvodním úniku a v bodovací soutěži je po dnešku třetí.

V úvodní rovinaté části etapy odjela sedmičlenná skupina s Danielem Baborem z Elkov Kasper a dostala až 7 minut. Svého konce se dočkala s příchodem 23 km stoupání, v němž se rozpadla a všichni byli postupně dojeti. S jedinou výjimkou: Brita Marka Stewarta z novozélandského Boltonu. Ten zůstal vpředu ze všech nejdéle, za ním se peloton rozdělil na vícero menších skupin a z té první si ho dojela dvojice Cristian Raileanu v dresu Rumunska, jinak jezdící za turecký kontinentální tým Sakarya, a Jakub Otruba. A společně překonali vrchol stoupání.

Jakub Otruba si dojel pro body do soutěže o nejlepšího vrchaře, kde mu po etapě patří třetí příčka, a společně se svými spolujezdci se spustil do dlouhého sjezdu. V něm a následné dlouhé pasáži směřující do cíle se za vedoucí trojicí vytvořila skupina o necelých dvaceti lidech, v níž byli Jan Bárta a Michael Kukrle z Elkov Kasper, Michal Schlegel z Caja Rural a Mika Heming z ATT Investments, jedoucí v bílém dresu nejlepšího mladého jezdce. Zdaleka ne všichni závodníci, kteří tvořili stíhací skupinu, se zapojili do sjíždění uprchlíků. A i to byl jeden z důvodů, proč nebyli dostiženi.

Michael Kukrle dnes desátý, průběžně patnáctý.

V dlouhé cílové rovině se ujal role tempaře ve vedoucí trojici Mark Stewart, protože on byl před etapou nejlépe postaveným mužem z první trojice, když na lídra Eduarda Grosu ztrácel 30 sekund. Raileanu, který na tom byl v závěru nejhůř, měl odstup 38 sekund a v tomto směru na tom byl nejhůře Jakub Otruba se ztrátou 45 sekund.

Necelou dvoustovku před cílem si Jakub nastoupil a soupeři neměli sílu na něj jakkoli reagovat. Stewartovi však stačilo zůstat ve skupině, aby se posunul do čela průběžného pořadí.

Novozélandský Bolton Equities Black Spoke bude v poslední etapě hájit žlutý dres.

O 1:02 později dorazila patnáctka stíhačů, v níž si celkové 7. místo v etapě zajistil Mika Heming. O místo za ním přejel cílovou čáru Michal Schlegel a na 10. místě byl klasifikován Michael Kukrle.

O dalších 17 sekund později dojela další skupina čítající 23 lidí, v níž byli z našich Michal Schuran a Matúš Štoček (ATT Investments) a Matěj Zahálka (Elkov Kasper).

Jakub Otruba ztrácí před závěrečnou etapou na Stewarta 14 sekund, na druhého Raileana pouhou sekundu. Mika Heming má na 5. místě odstup +1:08 min.

Nastoupil jsem hned, jakmile jsme najeli do dlouhého stoupání. Postupně jsem dojel jezdce z úniku, dva se ke mně přidali a takto ve třech jsme společně dojeli až do cíle. Ten kopec je hrozně dlouhý, ale není těžký a prudký. Mám rád, když jsou stoupání rovnoměrná do tahu a tohle je přesně ten případ. Zítra už nečekáme změny v celkovém pořadí, takže to pódiové umístění bych měl udržet. Jen o vteřinu přede mnou je ale Rumun Cristian Raileanu, tak třeba s tím ještě půjde něco udělat,“ řekl vítěz dnešní etapy Jakub Otruba.

Mika Heming, první v soutěži mladíků a pátý celkově.

Do dvacítky najdeme z našich ještě na 13. místě Jana Bártu, na 14. Matúše Štočka (ATT Investments), na 15. Michaela Kukrleho a na 20. Michala Schlegela.

V týmech vede Bolton o 23 sekund před Elkov Kasper. ATT Investments ztrácí na 5. místě +1:10 min.

"Jak hodnotím náš výkon? Výsledek je to pěkný. Jedem tu na Miku a jeho umístění je výborné. Stále ale máme mladý tým, a kluci potřebují odjezdit víc sezón, aby jich pak zůstalo víc v čelní skupině," řekl Petr Kaltofen, sportovní ředitel ATT Investments.

Matúš Štoček, po dnešní etapě na průběžném 14. místě coby čtvrtý nejlepší z českých týmů.