Český cyklista po přestupu do týmu Dimension Data mírně upravil závodní program, letos vynechá Giro d´Italia a zaměří se na Tour de France, ale první část sezóny se točí především kolem ardenských klasik. Sezónu zahájí na etapovém závodě Kolem Valencie, který je oblíbeným mezi nejlepšími vrchaři.

Začátek roku strávil na španělském pobřeží, kde probíhalo další týmové soustředění: 6. ledna jsem odlétal do Španělska, dva dny jsme testovali kola na velodromu ve Valencii, v hale, kde se konalo i Mistrovství světa v atletice. Je tam betonová dráha a hodně prostoru a je to ideální místo, protože je to jen hodinu od Calpe. Je to dobré zázemí na vyzkoušení časovkářského materiálu, ale i silničních kol. Potom jsme měli soustředění v Calpe, kde nás byla menší část, protože pár kluků bylo v Austrálii, pár zůstalo v Africe a Mark Cavendish se připravoval individuálně v Kalifornii. Bylo nás tam asi deset, nebo dvanáct." 

Kreuziger si od prvních dní v Dimension Data pochvaluje atmosféru v týmu a je zřejmé, že přestup z Mitchelton - Scott je zatím velmi pozitivní a spokojený byl i na soustředění v Calpe: Na pokoji jsem byl s Enricem Gasparottem, jsem hrozně rád, že ho mám zpět po Liquigasu a Astaně. Soustředění bylo krátké, jenom jeden týden, měli jsme dva třídenní cykly s jedním dnem volna. Uteklo to rychle, měli jsme i štěstí na počasí, kromě jednoho dne, kdy trochu sprchlo. Bylo dobré se zase po Novém roce nastartovat a vyzkoušet si časovkářské kolo, zkusili jsme i nějaké tréninky kvůli časovkám družstev, abychom se trochu sladili. A taky závodní kola jsme vyzkoušeli, abychom nepřijeli na závody a nedávali to dohromady až tam, ale abychom to už mělo ošahané a sedlo si to. 

Calpe a okolí je v posledních letech asi nejblíbenější tréninkovou destinací profesionálů, i na začátku roku zde byla spousta týmů a závodníků: Kdybychom si tam připnuli čísla, tak jsme mohli udělat závody, byl tam Quick-Step, Sunweb, CCC, Israel a spousta dalších týmů, ale každý měl poměrně nabitý program a třeba od kluků z Quick-Stepu, od Štybyho a Vakyho, jsem byl asi tři sta metrů, ale ani na kafe jsem s nimi nepotkal, protože jsme toho měli hodně."

Závod Kolem Valencie startuje 6. února, kvůli správné přípravě na první start sezóny odletěl Roman Kreuziger i s rodinou na Kanárské ostrovy: 16. ledna jsem se přesunul na Kanáry a budu tu až do 2. února, abych finalizoval přípravu. Prvních pár dní bylo spíš odpočinkových, následovaly delší tréninky s nějakou intenzitou a teď poslední tři dny mě čekají spíš kratší a intenzivní tréninky."

Kolem Valencie má celkem pět etap, většinu v kopcích a kromě Kreuizigera se sem chystají i další hvězdy, například Alejandro Valverde, Geraint Thomas, Daniel Martin, Esteban Chaves, Adam Yates, Greg Van Avermaet a další: Po soustředění si trochu odpočinu a doufejme, že budu připravený na Valencianu, která startuje hned časovkou na deset a půl kilometru. Bude to určitě hodně výživný. Ale je dobře, že už sezóna začne. Těším se na to, je nejvyšší čas začít."

Foto roman-kreuziger.com