Roman Kreuziger má za sebou náročnou sezónu, po úspěšných jarních klasikách objel Giro ďItalia, na kterém pomohl svým týmovým kolegům k pěti etapovým vítězstvím. Kolo však ještě neodložil, připravuje se totiž na Kolem Švýcarska. Na svém oblíbeném týdenním závodě, který už jednou vyhrál, by měl pomáhat Jacku Haigovi. 

Při cestě z České republiky do italského Bardolina, kde finišuje s přípravou, se stavil v rakouském Innsbrucku na trati Mistrovství světa. ,,Vyzkoušel jsem si nájezd na okruhy před Innsbruckem, dvakrát jsem si projel okruh, který měří 24 kilometrů a taky závěrečný kopec. Ten je velmi prudký, není dlouhý, má 1,9 kilometru, ze začátku má 12 až 16 procent a posledních 700 metrů je mezi 23 až 28 procenty. Těch 28 procent je asi 150 metrů, takže opravdu hodně těžký kopec. Kór, když tam přijedeme po 250 kilometrech," ohodnotil Roman jedno z nejtěžších mistrovství v historii. 

Roman Kreuziger ve stoupání Olympia na dlouhém okruhu

Kreuzigera na trati doprovázel Thomas Rohregger, bývalý profesionální cyklista a vítěz Kolem Rakouska, v současnosti pořadatel světového šampionátu. Podle českého cyklisty je trať vynikající i pro diváky, kteří budou mít dobrý výhled na závod. ,,Je to fantastická trať pro diváky. Na dlouhých okruzích jsou velké louky a určitě tam připraví skvělou atmosféru. Diváci budou mít možnost nás vidět několikrát. Opravdu je toho vidět hodně a ten výhled na hory na druhé straně Innsbrucku je krásný." 

Vrchařská trať mistrovství světa by mohla Romanu Kreuzigerovi vyhovovat a sám se startem v Innsbrucku počítá. ,,Bude to hodně zajímavý závod. Chtěl jsem si vyzkoušet, jaké převody by se mohly hodit, i když v závěru sezóny a po té dávce kilometrů to bude jiné. Ale tréninkové tempo je taky jiné než závodní." 

Příprava na Innsbruck bude velmi důležitá, favorité jako Vincenzo Nibali a Alejandro Valverde pojedou španělskou Vueltu, Kreuziger bude závodní program v druhé polovině sezóny řešit až později. ,,Po Švýcarsku a po Mistrovství republiky mi začne volnější část sezóny. Na Švýcarsku s týmem naplánuji druhou část roku. Je dobře, že jsem si trať vyzkoušel, abych věděl, co mě čeká a mohl tomu přizpůsobit program."

Závěrečné stoupání Gramartboden 

,,Budu se snažit udělat vše pro to, abych byl připraven na Mistrovství světa, i když samozřejmě vím, že to bude pro pár vyvolených a předpokládám, že do toho nejprudšího kopce nás bude najíždět skupina maximálně třiceti až čtyřiceti lidí," dodal Kreuziger k vrcholu poslední části roku. 

Kreuziger se brzy přesune do dějiště prestižního etapového závodu Kolem Švýcarska. ,,Po pár klidných dnech po Giru jsem v úterý objel trénink na Šumavě s prvními intervaly, abych se trochu zapracoval. Ve středu jsem odjel a zkusil okruh v Innsbrucku a teď mě čeká trénink na časovkářském kole za motorkou, protože Švýcarsko startuje časovkou družstev. Je potřeba se trošku zrychlit a prošťouchnout. A v pátek už pojedu společný trénink ve Švýcarsku, abychom mohli trochu sladit tým, kdo za kým družstva pojede." 

Kolem Švýcarska začíná v sobotu 9. června 18 kilometrů dlouhou týmovou časovkou, po které následuje dalších osm etap. 

Foto Alexander Kliment, Sirotti